Als er teveel meststof vrijkomt bij de wortels, verbranden ze en worden de randen van de bladeren bruin. We zien dit vaak gebeuren bij aardbeiplanten in potten als er bemeste tuinaarde wordt gebruikt óf wanneer er teveel verse mest door de grond is verwerkt.
Botrytis of grauwe schimmel is de meest voorkomende ziekte bij aardbeien. De vruchten worden in eerste instantie bruin en plat. Bij veel regen vormt zich een grijs schimmelpluis. De schade is het ergst bij warm en vochtig weer.
Het verbranden (bruin worden van bladeren) kan komen door water geven op het heetst van de dag . Dit is de meest voorkomende oorzaak van verbranding in deze tijd van het jaar. Geef water voor 10:00 uur 's ochtends of na 17:00 uur indien mogelijk. Soms verliezen planten die gestrest zijn door te veel of te weinig water ook hun overtollige bladeren.
Als uw bessen bruine vlekken krijgen bij warm en nat weer, hebt u waarschijnlijk leerrot . Dit is een schimmelinfectie die de vlekken veroorzaakt en het fruit taai maakt. Anthracnose vruchtrot. Nog een schimmelinfectie, deze veroorzaakt cirkelvormige deuken op de bessen.
Een aardbeiplant met veel bladeren, vruchten en bloemen heeft veel water per dag nodig. Eén pot vraagt ongeveer 1 tot 1,5 liter water per dag! De beste methode is om de eerste watergift in de vroege ochtend te geven en de laatste watergift aan het einde van de dag.
Tekenen van overbewatering zijn zachte rotte wortels, constant natte grond, lichtgroene of gele nieuwe groei, krullende en afvallende bladeren . Inconsistente bewatering veroorzaakt problemen.
Zoals bij ander fruit is vooral potas (K) van belang voor een goede vruchtzetting. Kies daarom een aangepaste formule zoals de DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Het beste geef je 20-35 g/plant of 60 – 100 g/m². Deze meststof is trouwens ook perfect geschikt voor de bijbemesting van je aardbeien in een pot.
Reactie van expert. Uw aardbeien hebben mogelijk Anthracnose of Colletotrichum sp . De schimmel wordt verspreid door spattend water. Aardbeien met anthracnose ontwikkelen opvallende ronde, verzonken, bruine tot zwarte vlekken zonder geur.
De schimmel die Botrytis-vruchtrot veroorzaakt, ook wel bekend als grijze schimmel , is wijdverspreid in het milieu. Het kan aardbeienbloemen infecteren wanneer sporen erop landen en worden blootgesteld aan vrij water tijdens koel weer. Infecties kunnen ervoor zorgen dat bloemen gaan rotten of Botrytis kan inactief worden in bloemweefsels.
De meest waarschijnlijke oorzaak van bruine vlekken op uw aardbeien zijn natte, warme en vochtige omstandigheden . Als uw aardbeienplanten langere tijd in drassige grond staan, of als het fruit constant nat wordt, kunnen schimmelinfecties snel een probleem worden.
Bruine vlekken: te veel / te weinig water
Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond daar natter dan je in eerste instantie denkt. De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
De bladeren van mijn plant worden bruin
Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, te veel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid. In deze blogpost gaan we verder in op bruine bladeren aan je plant.
Te weinig licht
Als je plant onvoldoende licht krijgt, kan dit resulteren in het afstoten van bladeren. Dit gebeurt omdat de plant niet genoeg energie kan produceren via fotosynthese. De bladeren verkleuren dan meestal geel. Overweeg om je plant naar een plek te verplaatsen waar hij meer natuurlijk licht kan krijgen.
Wanneer aardbeien bemesten? Geef je aardbeien in maart of april DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Deze meststof is ook geschikt voor de bijbemesting van je aardbeien in pot. Strooi na de oogst, in de zomer, een tweede keer DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit tussen de planten.
Om zelf je plant te vermeerderen, laat je de uitlopers best lopen op vrije grond of in een bloempot. Zo zullen ze voldoende sterk zijn tegen eind augustus zodat je ze kunt afknippen van de moederplant. Ze hebben dan wortels gevormd die sterk genoeg zijn om zelf te overwinteren.
Op dezelfde manier als de planten elkaar versterken, kunnen ze elkaar ook verzwakken. Aardbeienplanten trekken bijvoorbeeld witte koolvliegjes aan, een vlieg die erg schadelijk is voor koolsoorten. Zet je aardbeien dus nooit naast koolsoorten in de moestuin.
Spoelen met azijnoplossing : Week aardbeien een paar minuten in een azijnoplossing (één deel witte azijn en drie delen water). Giet ze vervolgens af, dep ze droog en leg ze op een schone papieren handdoek in een glazen bak. Doe het deksel er losjes op en bewaar ze in de koelkast.
Oorzaken en specifieke behandelingen voor bruine vlekken
Om deze indringers de deur te wijzen, begin je met een mengsel van baking soda en zeep . Als ze hardnekkig zijn, ga je over op koperfungiciden, maar vergeet niet om altijd het etiket nauwkeurig te volgen.
Waarom bederven bessen zo snel? Het komt door vocht… en schimmel . Bessen zijn over het algemeen vrij poreus, waterrijk en hebben een delicate schil, wat betekent dat ze heel gemakkelijk overtollig vocht uit hun omgeving opnemen. Ze dragen ook vrijwel allemaal schimmelsporen, die snel groeien als er veel vocht is.
Slechte aardbeien zijn aardbeien die papperig, beschadigd, sap lekkend, verschrompeld of beschimmeld zijn . Je moet ook aardbeien overslaan die slecht gekleurd zijn, grote witte of groene plekken hebben of droge, bruine doppen hebben.
Baking soda helpt vuil, sporen van pesticiden en meer van verse groenten en fruit te verwijderen . Bovendien kan het bewaren van een open doos baking soda in de koelkast helpen om andere voedselgeuren te absorberen, wat de smaak en geur van uw aardbeien intact kan houden.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Aardbeienplanten bemesten
U kunt voor een eerste bemesting in april - mei gewoon organische meststoffen zoals koemestkorrels gebruiken. Hierbij is maar een kleine hoeveelheid per plant nodig, Het is belangrijk om later in het seizoen een tweede bemesting te geven, voor optimaal resultaat.
Tijdens de teelt adviseren we om te kiezen voor meststoffen met een lager stikstof gehalte, maar met meer Kalium. Dat zorgt voor stevigere vruchten. Ook is het goed mogelijk om goed verteerde stalmest en compost door de bodem te mengen, zo'n 4 weken voor het planten.
Als je houdt van sappige aardbeien, dan moet je je plant veel water geven. Vooral bij weinig regen moet je regelmatiger begieten. Toch mag de grond tussen de gietbeurten een beetje uitdrogen. Bij bijzonder heet zomerweer kunnen de bladeren van je aardbeienplant wat gaan hangen, ook al is de grond nog vochtig.