Niet alleen pittig eten, maar ook zuivelproducten als kaas, slagroom en melk kunnen rosacea triggeren. Ondanks dat zuivel goed is voor het menselijk lichaam, is het toch beter om dat blokje kaas of bakje yoghurt te laten staan als je last van rosacea hebt (en ook niet stiekem een roomijsje nemen hè ;)).
(Griekse) yoghurt is niet alleen goed voor je afweersysteem en spijsvertering, het is ook heel goed voor je huid. Yoghurt houdt de huid jong omdat het veel riboflavine (vitamine B2) bevat. Net als vitamine C bevordert ook riboflavine de aanmaak van collageen.
Smeer je huid in met yoghurt
Koude yoghurt bevat probiotica die kunnen helpen om de natuurlijke barrière van je huid te herstellen. Kies bij voorkeur voor een dikke, Griekse yoghurt en smeer de eerste drie dagen een flinke laag op je huid.
Wat is het effect van yoghurt en kwark op puistjes? Er is vooralsnog geen verband gevonden tussen het eten van yoghurt of kwark/kaas en acne. Mogelijk heeft dit te maken met het fermentatieproces dat deze producten ondergaan. Dit zou eventuele hormonale effecten verminderen.
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan histamine worden namelijk vaak geassocieerd met rosacea. Denk aan gerookt vlees, vis, zuurkool, citrusvruchten, tomaten en de grootste 'boosdoener': chocolade.
Zuivel. Sommige mensen met rosacea krijgen last van uitbraken na het eten van zuivel . Probeer geen of beperkte hoeveelheden yoghurt, melk en kaas te eten. Als u vermoedt dat zuivel een trigger voor u is, probeer dan elk zuivelproduct afzonderlijk te testen in plaats van allemaal tegelijk.
Voor de huid met rosacea zijn moisturizers met siliconen de beste optie volgens Draelos. Siliconen zijn namelijk fijn in gebruik, laten de huid niet warm aanvoelen en stimuleren niet de groei van bacteriën (wat volgens Draelos wel kan gebeuren met bijvoorbeeld kokos-, hennepzaad- en arganolie).
Acne wordt niet vaak veroorzaakt door onze voedingskeuzes. In plaats daarvan wordt het veroorzaakt wanneer haarzakjes op onze huid verstopt raken. Verstoppingen ontstaan door dode huidcellen of olie die de poriën binnendringt. Hoewel Griekse yoghurt uw acnesymptomen kan beïnvloeden, is dit waarschijnlijk niet het geval voor de meeste mensen .
Is Griekse yoghurt gezond? Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.
Door yoghurt 2-3 keer per week aan te brengen, kunt u donkere vlekken en een ongelijkmatige huidskleur zichtbaar verminderen.
Behandelt andere ontstekingsaandoeningen van de huid
Dezelfde ontstekingsremmende effecten die in probiotica worden aangetroffen, worden verondersteld te helpen bij de behandeling van andere ontstekingshuidaandoeningen . Deze omvatten rosacea, psoriasis en eczeem.
Ja, dat kan . Yoghurt bevat melkzuur in een mild percentage en dit zal je gezicht exfoliëren. Het is mild genoeg om dagelijks te gebruiken, maar breng daarna wel een moisturizer aan om Trans-Epidermaal Waterverlies te voorkomen, aangezien je je huid net hebt geëxfolieerd.
"De reden dat ik zeg dat je yoghurt moet gebruiken bij irritatie, korstjes, puistjes, is omdat het zo rijk is aan voedingsstoffen — het heeft alles wat je nodig hebt om te genezen ," legt Banayan uit. "Yoghurt zit vol met goede bacteriën — dus probiotica, melkzuur, hyaluronzuur, en ook vitamine A, C en E.
Yoghurt staat er niet alleen om bekend dat het een goede voeding is voor het darmstelsel, maar ook een veilig huidverzorgingsproduct . Wanneer u yoghurt rechtstreeks op de huid aanbrengt, zal het product de huid gladder en verjongend maken. Het eten van yoghurt zal de huid van binnenuit helpen verfraaien.
Deze mooie vitamine vind je in: wortelen, pompoen, eieren, spinazie, rode bieten, rode peper, paprika, mango, boerenkool, peren, gedroogde abrikoos, tomaat, papaya, biefstuk, raapstelen. Vitamine C: deze vitamine helpt ons bij de productie van collageen en is een belangrijke vitamine om de huid jong te houden.
Yoghurt: yoghurt is niet alleen lekker om te eten, maar u kunt dit ook perfect gebruiken als gezichtsmasker. Het melkzuur in yoghurt zorgt ervoor dat de huid wordt ontvet, vocht wordt ingebracht en dat dode huidcellen worden losgeweekt. Ook werkt yoghurt verzachtend, bijvoorbeeld na verbranding door de zon.
Wat is het nadeel? Er zijn enkele nadelen aan het plaatselijk gebruiken van yoghurt. Ten eerste kunnen de vetten in sommige yoghurt zwaar zijn en je poriën verstoppen , en de exfoliërende eigenschappen van het melkzuur tenietdoen. Ook kan het een acne-uitbarsting veroorzaken als je yoghurt gebruikt met te veel melkzuur of het te lang laat zitten.
Er is vooralsnog geen verband gevonden tussen het eten van yoghurt of kaas en acne.
De huisarts kan u een crème of gel geven: metronidazol-crème, azelaïnezuur op de huid of ivermectine op de huid. Smeer 2 keer per dag metronidazol crème of gel of azelaïnezuur crème op uw gezicht. Deze crèmes werken meestal goed.
Je kunt hierbij denken aan aubergine, avocado, tomaten, spinazie, citrusfruit, kaneel en koriander. Hiernaast zijn cafeïne, azijn, chocolade, soja en zuivelproducten ook voedingsmiddelen die volgens onderzoek rosacea kunnen triggeren. Dit betekent niet dat je al deze voedingsmiddelen niet meer kunt eten of drinken.
Gebruik een milde, niet-uitdrogende reiniger. Gebruik nooit een (harde) zeep aan een stuk en vermijd uitdrogende reinigers en harde scrubs of te harde reinigingsborstels. Hierdoor kan de huid beschadigen en gaan ontsteken waardoor een rosacea-gevoelige huid verergert.
Er zijn echter veelvoorkomende ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen die u moet vermijden en ontstekingsremmende voedingsmiddelen die u moet proberen. Voedingsmiddelen die goed zijn voor rosacea zijn onder andere vis met veel omega-3, bepaalde noten en zaden, pindakaas, eieren en olijfolie.
Melk, kaas, yoghurt, ijs en andere zuivelproducten kunnen de oorzaak zijn van uw rosacea-uitbarstingen, omdat ze het volgende bevatten: Stoffen die ontstekingschemicaliën stimuleren . Hormonen die ontstekingen veroorzaken. Histamines (in kaas) die bijdragen aan roodheid en zwelling.
Volgens de National Rosacea Society kunnen andere voedingsmiddelen rosacea-aanvallen veroorzaken : lever, yoghurt, zure room, kaas (behalve kwark), chocolade, vanille, sojasaus, gistextract (brood is oké), azijn, aubergine, avocado's, spinazie, bonen en peulen (waaronder lima-, marine- of erwtenbonen), citrusvruchten ...