Hoe kan het toch zo snel klaar zijn? Het meeste eten in een Chinees restaurant (maar dat geldt evengoed voor andere restaurants) wordt 's middags voorbereid: de groenten en het vlees zijn tegen het avonduur allang gesneden. Groothandels verkopen ook voorgekookte rijst en mie.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Afhaalchinees bevat veel vet en andere ongezonde ingrediënten om aan de westerse smaak te voldoen. Afhaalchinees is dan ook geen gezond alternatief voor de Hollandse aardappels, groente en vlees.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Het grootste onderscheid betreft het basisvoedsel: in het zuiden eet men meer rijst, in het noorden meer deegwaren. In het noorden wordt van die granen ook brood gemaakt, vaak in de vorm van gestoomde broodjes, al dan niet met groenten of vlees erin.
Bij een typisch Chinese maaltijd mag je je verwachten aan een lekkere soep, heerlijke verse groentengerechtjes (aubergine en broccoli zijn populair) en een combinatie van vis-, vlees- en kipgerechten. Uiteraard wordt dat steeds aangevuld met rijst en/of noedels.
Chinese dranken
Chinezen zijn gek op thee, ze nemen het overal mee naartoe. De meesten komen zelfs met een kop thee op het werk aan of nemen die mee op reis. Door het contact met de Westerse wereld kunt u ook steeds vaker Fanta, Cola of Sprite kopen of bestellen in een restaurant.
Twee populaire gerechten op de Chinese menukaart, bami en nasi, zijn helaas niet de gezondste keuzes. Ze bestaan hoofdzakelijk uit respectievelijk witte paste en witte rijst, snelle koolhydraten dus. Die laten je bloedsuikerspiegel snel pieken en snel ook weer dalen.
Loempia's of snacks gefrituurd zijn niet lekker uit de magnetron. Zet de oven aan gedurende 10 min op 150 graden. Als de oven is opgewarmd de snacks erin leggen – 10 minuten op 100 graden. Ze zijn gaar dus hoeven alleen warm te worden.
De kilobakken die veel gebruikt worden door de Chinese restaurants hebben wij allen wel eens op tafel gehad! Babi Pangang met Bami, Nasi of witte rijst en een bakkie sambal... Stevige plastic containers in spuitgiet kwaliteit die zelfs in de oven kunnen tot 120 graden.
Gezond uit eten bij de Chinees
Neem dan je toevlucht tot deze gezonde suggesties uit de Chinese keuken: foe-yonghai met garnalen of krab. tjaptjoi met kip of ossenhaas. varkens- of ossenhaas met oesterketjap op paprikasaus.
Kies voor groenten
Populaire Chinese gerechten als bami, nasi en mihoen bevatten veel zetmeel en nauwelijks groenten en zijn daarom geen gezonde keuze. De snelle koolhydraten in zetmeel laten je bloedsuikerspiegel snel pieken en daarna ook weer snel dalen.
Wanneer we kijken naar de verschillen tussen een pizza en patat en sushi, dan valt het op dat in de sushi gezonde vetten zitten en in de patat niet. En pizza kan voedingsstoffen hebben, maar over het algemeen zit er toch wel behoorlijk wat vet in.
Ve-tsin is de algemene naam voor een veel toegepaste smaakversterker in de Chinese en Indonesische keuken. Als je na een chinese maaltijd enorm last krijgt van buikkrampen, dan kan dat een reactie zijn op Ve-tsin. Om nog maar te zwijgen over de diarree, hoofdpijn, stijve nek, tintelende vingers en braken.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
De term reheated rice syndrome verwijst naar een voedselvergiftiging die veroorzaakt wordt door de bacterie Bacillus cereus. 'Deze bacterie komt veel voor in zetmeelrijke producten zoals rijst of pasta. Ze kunnen het zetmeel namelijk omzetten in glucose en daar houden de bacteriën van', vertelt Van der Vossen.
Je kunt de restjes niet zomaar klakkeloos opwarmen. Het gerecht moet een temperatuur van minstens 82 graden bereiken als je er opnieuw van wilt eten. Anders krijg je te veel bacteriën binnen. Dat betekent ook dat je het eten halverwege even goed moet omroeren zodat de hitte gelijk verdeeld wordt.
Ook oude chinees warm je eenvoudig op in de Airfryer met bakplaat. 8 minuten op 160 graden.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden) kan eventueel ook, ca. 10-15 minuten (de rijst en saus afdekken en misschien iets minder lang).
Hoe kan het toch zo snel klaar zijn? Het meeste eten in een Chinees restaurant (maar dat geldt evengoed voor andere restaurants) wordt 's middags voorbereid: de groenten en het vlees zijn tegen het avonduur allang gesneden. Groothandels verkopen ook voorgekookte rijst en mie.
Foe yong hai is ongezond omdat met name de saus te veel suiker bevat. Dat is erg jammer want de rest van het gerecht is eigenlijk best gezond aangezien de basis uit een omelet met groenten bestaat. En van eieren en groente kun je eigenlijk nooit teveel eten als je diabetes hebt of een koolhydraatarm dieet volgt.
(tài hǎo-chī le!)
In China pakken ze het ontbijt helemaal anders aan dan wij in Europa. Daar beginnen ze de dag graag hartig, bijvoorbeeld met congee: een hartige rijstepap. De basis is rijst gekookt in een krachtige bouillon, met daarop allerlei toppings.
Enkele van de bekendste gerechten zijn pekingeend en dumplings. De spannende gerechten uit de Chinese keuken bestaan uit verse ingrediënten, vaak bereid in lekkere marinades. Hieronder staan tien heerlijke, traditionele gerechten die u zeker moet proberen tijdens uw reis naar China.
Het heeft ook een diepe culturele betekenis in veel Aziatische landen zoals China, Japan, Korea en Vietnam. Het hanteren van stokjes wordt beschouwd als een kunstvorm en het correcte gebruik ervan is een teken van goede manieren en respect voor het voedsel dat wordt geconsumeerd.