Voorgesneden groenten en rauwkost kan je 3 maanden bewaren, andere groenten, vaak wel twaalf maanden. Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft.
Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen
Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.
Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette blijven zelfs tot 12 maanden goed. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je de groente luchtdicht bewaart. De vershoudbakjes van LocknLock zijn hierbij een ideale oplossing.
Voorgesneden groenten en fruit bederft sneller, omdat zuurstof en bacteriën op de producten kunnen inwerken. Dit wordt geremd door hightech verpakkingsmateriaal: de lucht in de zakjes bevat minder zuurstof en meer koolzuur dan gewone lucht, waardoor bederfbacteriën minder goed kunnen groeien.
Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan.
Alle gesneden groenten moeten binnen 2 tot 3 dagen gebruikt worden .
Wortels, selderij en radijzen blijven tot 5 dagen goed als ze in water worden bewaard, maar als je ze zo lang bewaart, zorg er dan voor dat je het water elke dag of ten minste om de dag ververst. Dus ga je gang, snijd wat groenten!
Is het blik of glas geopend? Doe de snijbonen dan over in een afsluitbaar bewaarbakje. De snijbonen kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Tot 3 maanden invriezen : Deze diepvriesmaaltijden zijn het lekkerst als ze binnen een paar maanden worden gegeten. Tenzij ze vacuüm verpakt zijn, zullen de ingrediënten geleidelijk vriesbrand ontwikkelen. Verwarm de roerbakmaaltijd voor het avondeten: Volg deze instructies voor het samenstellen van het uiteindelijke gerecht, wat ongeveer 10 tot 15 minuten duurt.
“ Roer ze even snel door met een beetje olie, breng ze op smaak met zout en sojasaus, doe ze in een bakje en vries ze in .” Op die manier zijn ze klaar voor gebruik de volgende keer dat u echt zin hebt in een roerbakgerecht – u hebt geen nieuwe zak nodig.
Je hutspot langer bewaren? Geen probleem. Hutspot mag je ook invriezen.
Sperziebonen kun je rauw, geblancheerd of al bereid invriezen. Luchtdicht verpakt zijn ze tot 12 maanden in de vriezer houdbaar. Ondanks dat je sperziebonen rauw kunt invriezen, is het aan te raden ze eerst te blancheren (kort voorkoken).
Vries de sperziebonen in: Doe de bonen in diepvrieszakken van een liter. Vul de zak ongeveer 3/4 vol, zodat u ze iets plat kunt drukken om ze in de vriezer te kunnen stapelen. Knijp overtollige lucht eruit terwijl u de seal dichtmaakt. Label en dateer elke zak en leg ze vervolgens maximaal 12 maanden in de vriezer.
Snijd de bonen op de gewenste lengte, meestal rond de 2 tot 3 cm, wat geschikt is voor de meeste gerechten. Plaats de bonen in kokend water en laat ze ongeveer 3 minuten koken. Dompel de bonen onmiddellijk in een kom met ijskoud water. Laat ze afkoelen voordat je ze droogt en invriest.
Gesneden fruit en groenten in water bewaren lijkt tegenstrijdig, maar het is een geweldige manier om winterharde groenten zoals wortels, selderij en aardappelen te bewaren nadat ze zijn gesneden. Om hun versheid te verlengen, bewaar je ze altijd in vers, koel water en ververs je het water om de paar dagen voor nog langere bewaring.
- Maak een schema van tijden wanneer wat moet gebeuren. - Bereid alles voor, een dag van te voren of de ochtend. - De meeste groenten en kruiden kunnen van tevoren worden schoongemaakt, gewassen, gesneden of gehakt.
U kunt broccoli, bloemkool, spruitjes, kool en boerenkool drie of vier dagen van tevoren snijden; selderij en champignons kunnen twee of drie dagen van tevoren worden gesneden. Fruit dat wij doorgaans als groenten beschouwen, zoals paprika's, komkommers en pompoen, kunnen ongeveer twee dagen van tevoren worden gesneden.
Voorgesneden groenten en rauwkost kan je 3 maanden bewaren, andere groenten, vaak wel twaalf maanden. Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft.
Verlies van vitaminen
Bij het snijden van groente en fruit gaan er altijd vitaminen verloren. Vitaminen zijn namelijk gevoelig voor lucht en licht. Door groente of fruit te snijden komen de vitaminen in aanraking met zuurstof en gaan er vitaminen verloren.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Aardappelen. Ongekookte aardappelen bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Als je aardappelen wilt invriezen kun je het best gekookte aardappelen invriezen. Of gerechten waar aardappelen in verwerkt zijn, zoals een stampot.
Laat de boerenkool uitlekken en maak zo goed mogelijk droog met een schone handdoek of keukenpapier. Vries de boerenkool in een diepvriesbestendige luchtdichte bewaardoos of diepvrieszak in. Bewaar de boerenkool tot 3 maanden in de vriezer.
Andijviestamppot: hoe bewaren / invriezen / opwarmen? Andijviestamppot bewaren kan – eenmaal afgekoeld – 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Eenmaal ingevroren is andijviestamppot nog 2 maanden houdbaar in de vriezer. Zet voor de zekerheid altijd een datum op je ingevroren gerechten.