Wortelgroentes kunnen niet tegen verplanten Zou je zo'n zaailing toch verplanten, dan verstoor je de wortel die straks uitgroeit tot wat je wilt oogsten: de biet, de wortel, de radijs. De kans is dan groot dat die na het verplanten nog amper groeit, of in een rare hoek komt te staan.
Hoewel u misschien niet denkt dat het verplanten van wortels een haalbare optie is, zijn er momenten waarop het het verschil kan maken tussen het wel of niet oogsten van wortels . Het verplanten van wortelzaailingen stelt u in staat om wortels te planten bij de beste temperatuur voor optimale groei en ze zo te plaatsen dat ze de ruimte krijgen die ze nodig hebben.
A: Ja, je hebt gelijk dat je de bovenkant van de wortel kunt afsnijden en alleen de bladeren opnieuw kunt laten groeien . Zodra de penwortel (wortel) is verwijderd, kan er geen andere meer groeien. Wanneer je van de bovenkant afsnijdt, wordt het groeipunt voor de penwortel verwijderd, maar de groeipunt voor nieuwe bladeren wordt niet verwijderd.
Wortels kun je binnen en onder glas vrijwel het gehele jaar door kweken in vermiculiet.
Na 10 à 15 minuten koken, schep je de wortels over in koud water met ijsklontjes. Was de wortels hierin en wanneer je deze uit het water haalt, zul je zien dat de schil zo van de wortels af glijdt. Ze zijn helemaal klaar om gebruikt te worden!
Wrijf met een schilmesje langs de wortel. Beweeg het mesje steeds heen en weer. Zo schrap je het buitenste velletje van de wortel af. Pak de wortel bij de andere kant vast.
De ongepelde waarheid
Volgens Emily S. Mohn en Elizabeth J. Johnson, wetenschappers aan het Antioxidants Research Laboratory van de Tufts University, “ is het volkomen veilig om deze wortelgroente ongeschild te eten .” De schil is zelfs erg gezond voor ons, omdat deze de hoogste concentraties vitamine C en niacine van alle wortels bevat.
Van de onderkant van een wortel kunnen we helaas geen nieuwe wortels maken. Wel kunnen we het groen van de wortel opnieuw laten groeien. De loof van een wortel kun je weer gebruiken in salades, pasta's of soepen. Snij het kontje van een wortel af en leg deze in een pot met aarde of een schaaltje water.
Het beste kun je de wortels zo lang mogelijk in de grond laten, totdat je ze echt gaat gebruiken. In de grond blijven ze het langste vers.
Zaai in vollegrond in rijtjes, op een diepte van 1-2 mm. Houd tussen de rijen een afstand van 15-20 cm. Druk de grond na het zaaien voorzichtig aan met voet of rol, om de grond goed aan te laten sluiten met de ondergrond. De jonge plantjes zullen zo minder snel uitdrogen.
Om de wortels te planten, maak je kleine gaten in de grond, doe je de vlezige delen van de wortels erin en dek je ze voorzichtig af, zodat alleen het groen zichtbaar is . Geef de wortels direct na het planten water. Laat ze een paar dagen binnen groeien (als het koud is) of buiten in de schaduw (als het warm is).
Wortels kweken uit plugplanten is eenvoudig : de planten worden geleverd in kleine biologisch afbreekbare potten en u kunt ze eenvoudig in goed omgespitte grond of containers planten. Een complete kweekgids wordt bij de planten geleverd. In de keuken: Wortels kunnen worden gestoomd of zijn heerlijk rauw in salades.
Veel groenten houden van stikstof, maar wortels niet. Te veel stikstof geeft je prachtige, grote groene worteltoppen waardoor je denkt dat je wortelgewas het goed doet. Onder de grond zullen de wortels echter geen wortelontwikkeling hebben of meerdere of harige wortels krijgen.
De geur van de ui verjaagt de wortelvlieg, wat ui en wortel een goede combinatie maakt. Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel. Tomatenplanten scheiden een stof af die wortelgroei remt, waardoor worteltjes die ernaast staan minder goed zullen groeien.
Wortelgroentes kunnen niet tegen verplanten
Zou je zo'n zaailing toch verplanten, dan verstoor je de wortel die straks uitgroeit tot wat je wilt oogsten: de biet, de wortel, de radijs. De kans is dan groot dat die na het verplanten nog amper groeit, of in een rare hoek komt te staan.
Wij raden aan om zaden direct in de tuin te zaaien in plaats van binnen te beginnen en later te verplanten. Wortelgroenten worden meestal direct in de tuin gezaaid vanwege hun lange penwortels en de moeilijkheid om ze te verplaatsen, maar ze kunnen ook binnen worden gestart en verplant als u dat wilt .
Eeek! Om uw plant te composteren, haalt u hem uit de grondmix, wast u de wortels en bladeren eraf en gooit u hem in een composthoop . Als u een kleine bak hebt, kunt u hem in stukken snijden, afhankelijk van hoe groot de plant was. Hoe kleiner de stukken, hoe korter het duurt om te ontbinden in de mix.
Je zaait worteltjes (niet te verwarren met winterpeen!) tussen begin maart en eind juli. Het voorzaaien van worteltjes in potjes is eigenlijk niet heel handig, wortels maken een lange wortel onder de grond, dus voor de teelt in een pot heb je een vooral heel diepe pot nodig.
Ongeveer 4 maanden na het wortels zaaien, kun je de eerste wortels oogsten (ongeveer vanaf juli-november). Ik voel zelf altijd even met mijn vinger of ik de wortels al groot genoeg vind. Nadeel: als de hals van de wortel bloot komt te liggen, trekt dat de wortelvlieg aan. Bedek ze daarna dus weer goed.
Als de wortels helemaal geen ruimte meer hadden om te groeien, kun je deze een beetje bijsnoeien. Haal maximaal eenderde van de wortels weg en eventueel snoei je ook de plant boven de grond.
Knoflook kweken
Het is de bedoeling dat de tenen nog vóór de winter uitlopen en met zo'n 10 cm loof de winter in gaan. Poot de tenen zo'n 3 tot 5 cm diep, op een afstand van 10-12 cm van elkaar en 25 cm tussen de rijen. Vanaf eind februari beginnen de uitgelopen jonge planten weer te groeien.
Wortels zijn een gewas dat lang in het seizoen groeit, het duurt lang voordat hun penwortels groeien. Als het groen van de wortel tijdens het groeiseizoen is afgesneden, wordt de energie verkeerd teruggeleid naar bladgroei in plaats van wortelgroei . Bescherm het groen van uw wortel.
Beta-caroteen, een vorm van vitamine A, zit ook in de schil, maar het floëem bevat evenveel. Tot slot bevat de binnenste kern van de wortel (het xyleem) het grootste deel van het calcium, fosfor, magnesium en kalium van de groente . Die voedingsstoffen schil je er zeker niet af.
Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten. In een goed gesloten zakje is de wortel dan tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.
Heb je (winter)wortels in de tuin staan, dan kun je ze ter plaatse bewaren als je ze met stro afdekt. Winterwortels kun je inkuilen of inkisten. Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren.