Rauw vlees dat je bij de slager of in de supermarkt koopt, is bijna nooit afkomstig van een dier dat zojuist is geslacht. De meeste soorten vlees moeten eerst een tijd rijpen – besterven – voordat het mals is. Als vlees eenmaal geschikt is voor consumptie, doet de geur vaak een beetje denken aan roomboter.
Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet 'zweten' door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet 'stroperig' zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Ruikt het vlees muf, dan is rauwe consumptie geen goed idee – vers rundvlees heeft een vitale, wat zoete en ijzerachtige geur.
Zo heeft vers rundvlees een kenmerkende zoete en weeïge lucht. Varkensvlees heeft daarentegen een sterkere geur die lijkt op de geur van urine. Je kan je voorstellen dat dit vlees niet populair is op de vers markt en daar dus ook niet wordt verkocht. Een duidelijke kruidige lucht is kenmerkend voor schapenvlees.
Vergeet niet dat rauw vlees een aparte geur heeft die misschien niet helemaal prettig is, maar niet onaangenaam. Het ruiken van jodium of een lichte metaalachtige geur is normaal . Het ruiken van ondertonen van ammoniak (zoals bleekmiddel) of zwavel (zoals hardgekookte eieren) is dat niet.
Vers rundergehakt moet neutraal ruiken, met een licht ijzeraroma .
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren.
Hoe ruikt bedorven biefstuk? Bedorven vlees heeft een sterke geur die nog steeds doet denken aan biefstuk, maar dan met een vleugje ammoniak . Sommige biefstukken kunnen ook een ei-achtige geur hebben. Als uw biefstuk over de houdbaarheidsdatum is en een onaangename geur heeft, is het waarschijnlijk niet veilig om te eten.
Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Alle rundergehakt heeft een lichte ijzergeur. Rundergehakt dat bijna over de datum is, kan een iets sterkere geur hebben, maar is nog steeds veilig om te eten . Als een product echter een opvallende, scherpe geur heeft, is het hoogstwaarschijnlijk bedorven en moet het worden weggegooid.
Deze verdonkering is te wijten aan oxidatie, de chemische veranderingen in myoglobine door het zuurstofgehalte. Dit is een normale verandering tijdens opslag in de koelkast. Rundvlees dat bruin is geworden tijdens langdurige opslag kan bedorven zijn, een vreemde geur hebben en plakkerig aanvoelen en mag niet worden gebruikt.
Door je steak direct na aankoop goed te verpakken en in de koelkast te bewaren, kun je het tot 3-5 dagen vers houden. Als je van plan bent om het langer te bewaren, is invriezen de beste optie, waarbij de kwaliteit behouden blijft gedurende 6-12 maanden.
Als vlees eenmaal geschikt is voor consumptie, doet de geur vaak een beetje denken aan roomboter. Bewaar je het te lang of niet koel, dat gaat het zuur ruiken, naar camembert of rotte eieren. Het is dan niet meer aantrekkelijk en ook niet veilig om te eten.
Met wild wordt de onaangename geur of smaak bedoeld die dierlijke voedingsmiddelen, zoals kip, vis en eieren, kunnen hebben.
Hoe herkent u een zwavelgeur in huis? Een zwavelgeur in huis (of op kantoor, dat kan natuurlijk ook) is een zeer indringende, misselijkmakende en penetrante lucht. Eigenlijk niet te missen als u er last van heeft. De geur wordt door mensen ook wel eens omschreven als de geur van rotte eieren of een lijkenlucht in huis.
Rauwe biefstuk moet naar rundvlees ruiken en misschien een beetje naar gras of hooi . Als het zuur ruikt, is er een probleem. Het aanraken van de biefstuk is ook een goede indicator. Een slijmerige textuur of plakkerigheid geeft aan dat er bacteriegroei plaatsvindt.
Gehakt hoort gewoon te ruiken naar vers vlees, punt. Hoe vers vlees ruikt? Dat is moeilijk te omschrijven en meer een kwestie van ervaring. De lucht van vers vlees is zeker niet echt onprettig te noemen.
Het rundvlees heeft een zure geur .
Gekookt rundvlees ruikt ook zuur en vies als het niet meer eetbaar is.
Vers rundvlees moet een kenmerkende zoete en weeïge lucht hebben. Varkensvlees heeft een wat sterkere geur die een beetje lijkt op de geur van urine.
Dit is normaal.) Wanneer u een vacuümverpakte verpakking opent, ruikt u mogelijk een licht pittige, zure of zwavelachtige geur , wat vaak het gevolg is van het feit dat de proteïne samen met zijn eigen sappen is verpakt. Melkzuur bouwt zich op in de verzegelde verpakking, wat simpelweg een teken is dat de proteïne goed is bewaard.
Als u bloedige, ranzige geuren ruikt of als de biefstuk in de toonbank grijs is, sla hem dan over – dat is een teken dat de biefstuk bedorven is . Een vacuümverpakte verpakking is de juiste manier om biefstukken in de vriezer te bewaren. Deze goedkope hulpmiddelen voorkomen dat er lucht in contact komt met de biefstukken, wat helpt om te voorkomen dat er bacteriën groeien.