“Sommige groenten eet je best niet te vaak rauw” Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Een giftig geworden courgette verraadt zichzelf door een zeer bittere smaak. Daarom kan het nooit kwaad om als u het niet helemaal vertrouwt, van uzelf gekweekte courgettes eerst een rauw stukje te eten. Smaakt dat veel bitterder dan normaal, dan wijst dit op de aanwezigheid van cucurbitacine.
Kolen. Wees zeker ook voorzichtig met kolen, zoals witte kool of spruitjes. Deze groenten zijn gekookt al lastig te verteren, maar rauw vormen ze al snel een hele uitdaging voor je spijsvertering.
Nummer één is colacia bladeren , ook wel arbi ka patta genoemd. Blancheer ze altijd in heet water voordat je ze in je dieet gebruikt. Dezelfde regel geldt voor spinazie en boerenkool. Blancheer ze in heet water omdat ze in verband worden gebracht met een hoog oxalaatgehalte, dat afneemt als je ze blancheert.
Nachtschadegroenten, zoals paprika's, aardappelen en aubergines , zijn controversieel, omdat velen beweren dat ze ontstekingen kunnen veroorzaken, aldus Cynthia Sass, een gediplomeerd diëtiste. Dit kan leiden tot behoorlijk ernstige complicaties op de lange termijn: hartziekten, kanker en diabetes, om er een paar te noemen.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Rauwe kool bevat verbindingen die kunnen leiden tot verhoogde gasproductie tijdens de spijsvertering . Voor mensen die gevoelig zijn voor winderigheid of een gevoelig spijsverteringsstelsel, kan het eten van rauwe kool deze problemen verergeren. Het koken van kool kan helpen deze verbindingen af te breken, waardoor de kans op overmatig gas wordt verkleind.
"Maar als bladgroente is het net zo goed voor je als boerenkool of spinazie." En omdat je sla waarschijnlijk rauw eet, krijg je de meeste voedingsstoffen binnen, aangezien rauwe groenten meer voedingsstoffen behouden dan gekookte . Amerikanen eten doorgaans vier hoofdsoorten sla. De voedingswaarden variëren afhankelijk van welke bladgroente je kiest.
Paprika's, ook wel zoete pepers of capsicums genoemd, kunnen rauw of gekookt gegeten worden . Net als hun naaste verwanten, chilipepers, worden paprika's soms gedroogd en gepoederd. In dat geval worden ze paprika genoemd. Paprika's zijn er in verschillende kleuren, zoals rood, geel, oranje en groen, die onrijp zijn.
De gehele stengels van de prei en de bladeren zijn geschikt voor consumptie. Meestal wordt prei gekookt, maar het is ook mogelijk om deze groente rauw te eten. De smaak is licht pittig en aromatisch, waardoor prei zeer geschikt is om te verwerken in slaatjes of soepen. Prei is een zeer gezonde groente.
Kool was vroeger een van de belangrijkste groente uit de Asjkenazische keuken en vaak zelfs de enige groente! Er is ook een uitspraak: “Eet s'maandags nooit rode kool, daar zit bliksem in!”
Helpt om je spijsvertering te verbeteren
Courgettes zijn gemakkelijk te verteren, omdat ze (net als komkommers) voor een groot deel uit water bestaan. Ook bevat de courgette veel vezels. Water en vezels bevorderen beide de stoelgang. Ook zijn vezels goed voor de vriendelijke bacteriën in je darmen.
En rauwe courgette bevat cucurbitacinen, een soort verbinding die zowel in zomerpompoen als in winterpompoen voorkomt . Wanneer ze in grote hoeveelheden worden gegeten, kunnen cucurbitacinen misselijkheid, braken en diarree veroorzaken. Cucurbitacinen veroorzaken een bittere smaak. Gelukkig bevatten de meeste soorten in de winkel gekochte courgette niet veel cucurbitacinen.
Behalve dat courgette hetzelfde caloriegehalte en dezelfde voedingsstoffen bevat als komkommer, is het ook een bron van vitamine A en B6. Courgette is rijker aan mineralen dan komkommer, maar aan de andere kant is courgette iets minder rijk aan vezels en bevat het ongeveer één gram suiker per 240 ml.
Omdat rauwe ingrediënten schadelijke bacteriën kunnen bevatten, worden salades in verband gebracht met een verhoogd risico op voedselvergiftiging .
Zoals alle slasoorten is ijsbergsla absoluut een goede keuze . Het bevat weinig calorieën, is cholesterolvrij en extreem weinig natrium. Volgens de USDA bestaat ijsbergsla voor 95% uit water, dus het is een ideaal voedsel voor hydratatie. Het levert belangrijke vitaminen en mineralen die onze algehele gezondheid ondersteunen.
Zelfs wanneer bladgroenten worden gekweekt zonder schadelijke bacteriën, kan er nog steeds besmetting optreden tijdens de oogst, verwerking of verpakking . En omdat verpakte slasoorten worden verwerkt in een klein aantal faciliteiten in de Verenigde Staten, kunnen bacteriën zoals listeria zich gemakkelijk verspreiden van één partij naar meerdere.
Groenten die tot de koolfamilie behoren, zoals bloemkool, spruitjes, broccoli en spruitjes, mogen nooit rauw worden gegeten. Deze groenten bevatten suiker die moeilijk te verteren is. Het rauw eten van deze groenten kan leiden tot een aantal gastronomische problemen.
Vezels. Wanneer u rauwe groenten eet, is uw spijsverteringsstelsel belast met het afbreken van de voedselcomponenten. De taaie vezels in groenten (cellulose) worden niet afgebroken en de "ruwvoer" kan het spijsverteringskanaal irriteren als het erdoorheen gaat .
Broccoli is het gezondst als je het rauw of licht gestoomd eet . Probeer broccoli eens toe te voegen aan salades, soepen en stoofschotels. Snijd broccoli in kleinere stukken en neem het als tussendoortje.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
Bij het BioHCG-dieet, en ook veel andere diëten, mag je onbeperkt groente eten. Het gaat dan wel om verse groente (dus niet uit pot of blik). Alle koolsoorten en alle bladgroenten zijn toegestaan. Wortels of peulvruchten staan niet op het menu.
Bijvoorbeeld, donkergroene bladgroenten zitten boordevol voedingsstoffen, dus ze zijn een geweldige keuze. Maar vergeet ook andere groenten niet, zoals wortels, tomaten en paprika's – ze zijn allemaal op verschillende manieren goed voor je.