Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
Het duurt best lang voordat de soep goed heet is, maar lauwe soep is niet goed. Opwarmen in een pannetje, langzaam en voorzichtig, veel roeren. Eventueel scheutje water erbij.
De tussenoptie is om de container onder te dompelen in warm water om de bevroren soepen van de zijkanten los te maken. Haal het er dan direct uit in een pan en laat het ontdooien op middelhoog vuur, roer om te voorkomen dat de soep verbrandt .
Soep ontdooien in de magnetron
Soep ontdooien in de magnetron kan ook, dat is de makkelijkste en snelste manier. Het is echter ook de methode waarbij de kans op bacterieontwikkeling het grootst is, dus doe dit alleen als je écht geen tijd hebt. Ontdooi de soep als het kan in het vriezerbakje en leg de deksel er los op.
De beste, maar ook de meest tijdrovende manier: laat de soep in de koelkast ontdooien. Afhankelijk van de hoeveelheid, duurt dat 1 à 2 dagen. De snelste manier: zet de soep met potje en al in een warmwaterbad.
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
Hoe je soep opwarmt, heeft veel te maken met hoe goed bevroren soep wordt. Het is het beste om de soep te ontdooien voordat je hem opwarmt, idealiter een nacht in de koelkast, en hem dan voorzichtig op te warmen in een pan op laag vuur, waarbij je regelmatig roert om te zorgen dat er niets blijft plakken of verbrandt . Het fornuis geeft je meer controle over de warmte voor gelijkmatiger koken.
Tips & Technieken > Hoe Soep Opwarmen
De dunne laag vloeistof op de bodem van de pan helpt voorkomen dat de soep aanbrandt als deze opwarmt. Verwarm de soep langzaam op middelhoog vuur tot ongeveer 200°F (95°C), waarbij u regelmatig roert . Zodra de soep heet is, verrijkt u deze, indien gewenst, zoals beschreven in de les.
Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in.
Wanneer u restjes opwarmt, zorg er dan voor dat ze 165° F bereiken, gemeten met een voedselthermometer. Verwarm sauzen, soepen en jus door ze aan de kook te brengen.
Verwarm soepen op basis van bouillon op middelhoog vuur, af en toe roerend, tot ze heet zijn; of verwarm ze opnieuw in de magnetron. Verwarm dikke purees of soepen met melk, room, eieren of kaas opnieuw op laag vuur, regelmatig roerend . Koken kan ervoor zorgen dat ingrediënten zich scheiden.
Laat je sopas volledig afkoelen voordat je ze in een luchtdichte container in de koelkast bewaart voor maximaal 2 dagen. Verwarm ze voorzichtig op laag vuur op het fornuis als je ze weer wilt eten. Voeg indien nodig een scheutje water of bouillon toe.
Hoe voorkom je rommelige magnetronexplosies. Voor vloeistoffen en halfvaste stoffen is je beste verdediging om elke paar seconden te stoppen en te roeren om de zakken te neutraliseren voordat de druk zo groot wordt dat ze barsten . Je kunt ook een lagere temperatuurinstelling proberen, waardoor het eten langzamer wordt verwarmd en het risico op detonatie wordt verminderd.
BOIL-IN-BAG OPTIE: Doe de zak in een pan gevuld met snel kokend water (snel kokend water minimaliseert het contact van de zak met de pan). Na ongeveer 40 minuten vanuit de vriezer (20 minuten indien ontdooid), haal je de zak VOORZICHTIG eruit. De zak zal HEEL heet zijn. Knip een hoekje af met een schaar en giet het in een serveerschaal.
Om het proces te versnellen, doe je de zak in een waterbad . Soep die is ingevroren in plastic of glazen bakjes kan ook worden ontdooid in de koelkast of een waterbad, en ook in de magnetron, zolang de bak maar magnetronbestendig is. Soep kan worden opgewarmd in de magnetron of op het fornuis.
Voeg je dumplings toe en zet de stomer op een wok of een steelpan die er net onder past, gevuld met ongeveer 2,5 cm water. Bedek de stomer en breng het water aan de kook. Stoom de dumplings tot ze gaar zijn, ongeveer 10 minuten als je ze rechtstreeks uit de vriezer haalt.
Als je bevroren soep op het fornuis opwarmt, zorg er dan voor dat je medium-lage hitte gebruikt . Hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat je soep verbrandt voordat deze volledig ontdooid is. Terwijl je je soep kookt, is het belangrijk om deze regelmatig te roeren. Je kunt ook een paar eetlepels water of bouillon toevoegen totdat je soep volledig ontdooid is.
Ja. Het is veilig om bevroren restjes op te warmen zonder ze te ontdooien , hetzij in een pan of magnetron (in het geval van soep of stoofschotels) of in de oven of magnetron (bijvoorbeeld ovenschotels en combinatiemaaltijden). Opwarmen duurt langer dan wanneer het eten eerst ontdooid is, maar het is veilig om te doen als de tijd kort is.
Laat de soep, in het zakje of bakje, in de koelkast ontdooien. Dat duurt al snel zo'n 6 tot 8 uur. Heb je haast? Dan kun je het bevroren blok soep ook in de magnetron ontdooien in een magnetronbestendige schaal, of in een pan op laag vuur.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Verwarm ondertussen de sopes: Verwarm de oven voor op 400 graden. Spuit elke sope aan de boven- en onderkant in met een dun laagje bakspray. Bak gedurende 15 minuten tot ze warm en knapperig zijn .
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn. Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet.
Verwarm restjes grondig tot ten minste 165 °F. Verwarm sauzen, soepen en jus opnieuw tot het kookt . Op het fornuis: Doe het eten in de pan en verwarm het grondig. Het eten moet ten minste 165 °F bereiken op een voedselthermometer wanneer het veilig is opgewarmd.
Traditioneel raden we aan om een kom soep ongeveer 3 minuten te verwarmen, waarbij je elke 60 seconden even stopt om snel te roeren (dit helpt om die ongewenste koude plekken te voorkomen, bah) en de kop of kom af te dekken met een vochtig stuk keukenpapier, zodat de restjes kunnen stomen.