Je moet het namelijk wel durven: de beroemde gegiste haring uit Zweden eten. Hierbij een lesje in surströmming eten. Nog nooit heeft bedorven vis zo gestonken, maar zo lekker gesmaakt. Surströmming is een traditioneel gerecht uit Noord-Zweden dat ontstond in de 16e eeuw toen Zweden een zouttekort had.
Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend.
1. Thailand. Altijd, iedereen en óveral: voor de Thai is eten haast als ademen. De Thaise keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten en heerlijke kruidige gerechten met kokos en gember.
tonijn oogbollen
Voor de mensen die al moeite hebben met het eten van een rauwe octopus of andere vis is dit gerecht al helemaal niks want in delen van Japan kan u verse tonijn oogbollen kopen. Eerste worden de oogbollen gekookt om vervolgens met peper en zout op smaak gebracht te worden.
Stierenballen staan ook wel bekend onder de namen rundertestikels, stierenkloten of in de meer bekende Rocky Mountain oysters bereiding. In onder andere Frankrijk, Spanje en delen van Amerika worden ze graag gegeten in diverse bereidingen. Probeer het eens en oordeel zelf.
Gebraden rat (Indonesië)
De mensen op het Indonesiche eiland Sulawesi zien hier echter een lekker hapje. Op de markt in Tohomon, Noord-Sulawesi, worden niet alleen deze ratten verkocht, maar ook vlees van vleermuizen, honden en slangen. De bevolking daar zegt dat ze alles op 4 poten eten, behalve de tafels.
Balut wordt veel gegeten in de Filipijnen, Cambodja en Vietnam. Het is een bevrucht ei van een eend of kip met een bijna ontwikkeld embryo. Het wordt veel op straat verkocht en de mensen zijn er gek op. Het ziet er alleen niet zo smakelijk uit.
Italië is het nummer één land met het beste eten ter wereld. Het is moeilijk om over Italiaans eten te praten, het is makkelijker om ervan te genieten. De originele tinten van de Italiaanse keuken – groen, rood en geel – zorgen altijd voor een heerlijke mix van smaak en aroma.
In de lijst met gezondste landen ter wereld van Bloomberg heeft Spanje de eerste plek van Italië overgenomen. De mediterrane landen worden op plek 3 gevolgd door IJsland. Nederland is met 2 plekken gedaald naar de 15e plek.
Het zijn de pesticiden die eraan kleven die slecht zijn voor je gezondheid. Zo bevat een aardbei soms een pesticidecocktail van maar liefst 5 verschillende soorten. Dit maakt de aardbei dan ook het meest 'ongezonde' stukje fruit van alle fruitsoorten. We gebruiken veel te vaak pesticiden voor onze gewassen.
De doerian is het bekendst om zijn penetrante geur, vandaar ook de naam stinkfruit. Hoe rijper de vrucht, des te sterker de geur. Het vruchtvlees bestaat uit een soort grote mandarijnenpartjes, maar dan zonder velletje en met een oranjebruine pit in elk partje.
Spruitjes
Het kindertrauma van veel mensen: spruitjes bij het avondeten. De groene minikolen staan boven aan de lijst met de meest gehate voedingsmiddelen. Dat komt waarschijnlijk door de bittere smaak die spruitjes van nature hebben. Wist jij dat spruitjes vroeger veel bitterder smaakten?
THOLEN - Surströmming. Het meeste smerig ruikende gerecht ter wereld, als we de kenners mogen geloven. Het betreft een Zweedse delicatesse dat gefermenteerde haring in blik betreft. Vis eten voor gevorderden.
Hákarl in IJsland
Gemaakt van de Groenlandse haai, is het vlees giftig als het vers is, dus om het te kunnen eten, laten IJslanders het maandenlang in de grond rotten en dan nog een paar maanden in de elementen drogen. Het is een walgelijk gerecht voor veel beginners; het eten ervan zonder te kokhalzen is wat de mannen van de jongens onderscheidt.
Het vlees was al populair onder armen, maar nu zetten ook winkels en restaurant het vlees op het menu. Dat meldt de Indiase krant Times of India. De vraag naar rattenvlees is stijgende. Niet alleen vanwege de smaak – volgens kenners smaakt rattenvlees heerlijk – maar ook qua prijs.
"Zonde om die dieren voor niks te doden." In België wordt muskusrat waterkonijn genoemd en wordt het in huiselijke kring gegeten. "Wij noemen het rat en dan denken mensen vaak aan vieze dieren met ziekten. Waterkonijn is een veel beter woord en schrikt niet zo af," vervolgt Lammers.
Bestrijding van de muskusrat kost zo'n dertig miljoen euro per jaar. De beesten ondergraven de dijken en brengen onze veiligheid in gevaar. Ze worden in kooien gevangen en sterven de verdrinkingsdood.
Schapenkop eten is op veel plaatsen in Noorwegen een traditie. En die traditie is ontstaan uit de behoefte om het hele dier te benutten en niets verloren te laten gaan, een duurzame en belangrijke reden waarom we vandaag de dag nog steeds van deze delicatesse kunnen genieten.
Voor IJslanders is traditie daarentegen heel belangrijk en daarom eten de IJslanders met alle liefde nog steeds schapenogen, gekookte schapenkop en ballen van de ram.
Thaise curries, Indiase nan, Mexicaanse torilla's, Japanse sushi, Marokkaanse tajine's en Italiaanse pasta's.