Boter kun je prima invriezen in de originele verpakking, maar als je er zeker van wil zijn dat ze geen sterke geuren van andere voedingsmiddelen in je diepvriezer overneemt, kun je het botervlootje nog eens extra verpakken in een diepvrieszakje of -doosje.
Terwijl rauw rundvlees zo'n 6 maanden goed blijven; Van groenten en zacht fruit dat geblancheerd is, kun je nog langer genieten: 1 jaar; Bij magere vis zoals kabeljauw, schol en tonijn geldt een indicatie van 6 maanden; Margarine en boter zijn ook in te vriezen: 1 tot 2 maanden.
Plaats de boter (zoveel als je nodig hebt) op een bord. Vul vervolgens een glas met warm water en laat dit een minuutje staan. Gooi het water uit het glas en maak het glas goed droog. Plaats het glas op de kop over de boter en wacht twee minuutjes voordat je het glas weer eraf haalt.
Boter in de vriezer bewaren
Als het al geopend is, doe het dan in een roestvrijstalen opbergdoos in de originele verpakking. Boter kan in de diepvriezer tot 1 jaar worden bewaard en gezouten boter tot 3 maanden. Na deze periode, zal het beginnen te ruiken naar het voedsel ernaast.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen.
Boter kan je bijvoorbeeld zonder problemen invriezen. Gezouten boter blijft tot wel 6 maanden goed; ongezouten boter kan je tot 3 maanden bewaren. Ook (half-)harde kazen, zoals parmezaan en cheddar, zijn diepvriesproof. Houd er rekening mee dat kaas in blok kan verbrokkelen als je hem ontdooit.
Boter kun je prima invriezen in de originele verpakking, maar als je er zeker van wil zijn dat ze geen sterke geuren van andere voedingsmiddelen in je diepvriezer overneemt, kun je het botervlootje nog eens extra verpakken in een diepvrieszakje of -doosje.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
Zo lang is boter houdbaar
In de koelkast kun je ongezouten roomboter ongeveer een maand bewaren. In een dichte verpakking is het tot ongeveer twee maanden na de THT-datum houdbaar. Tenminste, als het er goed uitziet en normaal ruikt. Gezouten roomboter is ongeveer twee weken houdbaar in de koelkast.
Zachte boter
Als boter zacht of op kamertemperatuur is, kun je het heel goed luchtig kloppen zonder dat het meteen vloeibaar wordt. In combinatie met suiker of eieren vormt de geslagen boter dan een heerlijk luchtig beslag voor bijvoorbeeld taarten of cakes.
Geklaarde boter gebruik je om een product die lekkere botersmaak te geven zonder dat de boter kan verbranden. Geklaarde boter of geclarifiëerde boter kun je op hogere temperaturen gebruiken. Hiervoor smelt je de boter heel langzaam op lage temperatuur zodat de vaste bestanddelen naar de bodem zakken.
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Zuivel zoals melk, yoghurt en room is absoluut niet geschikt om in te vriezen. Als je zuivel invriest en daarna weer ontdooit, gaat het schiften. Schiften is een proces waarbij het vet en water zich van elkaar gaan scheiden en eiwitten zich niet langer kunnen binden.
Boter bederft niet door bacteriën, maar door zogeheten vetoxidatie. Het vet reageert op het zuurstof in de lucht, een proces dat je niet kunt tegenhouden. Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek.
Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming. Net als alle zuivelproducten neemt kaas gemakkelijk geurtjes op, bijvoorbeeld van andere producten in de koelkast.
Het gras smaakt jong en sappig en er zitten massa's vitamines, mineralen en smaakstoffen in. Het gras zelf bevat betacaroteen, dat zorgt later voor de gele kleur in boter.
Producten zoals koekjes, ontbijtgranen, pindakaas, hagelslag, chips, pinda's, harde kaas, margarine en boter kunnen een houdbaarheid hebben van 2 maanden na de THT datum. Hetzelfde geldt voor ingevroren verse producten, die vóór de THT-datum zijn ingevroren.
Een ongeopende pot pindakaas kan langer dan een paar jaar bijgehouden worden, maar na een tijd zal de olie zich afscheiden van de rest van het goedje waardoor de pindakaas kan uitdrogen en de smaak verloren kan gaan. Je eet het lekkere broodbeleg dus best binnen de 2 jaar na je aankoop op.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Het antwoord op deze vraag zal je vast bevallen, want volgens het Voedingscentrum kun je boter met een gerust hart nog na de houdbaarheidsdatum blijven eten.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.