In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Als we chocolade eten, maken onze hersenen een chemische stof aan die serotonine heet . Deze chemische stof zorgt ervoor dat we ons goed en gelukkig voelen. Dus als we ons verdrietig of angstig voelen, kan chocolade ons juist helpen om ons beter te voelen. Chocolade bevat iets dat tryptofaan heet, wat een bouwsteen is voor serotonine.
Suiker eten geeft je hersenen een golf van een feelgood-chemicalie genaamd dopamine . Dat verklaart waarom je om 15:00 uur eerder trek hebt in een chocoladereep dan in een appel of een wortel.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Donkere, pure chocolade eten kan je stemming positief beïnvloeden en symptomen van depressie verminderen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van University College London, gepubliceerd in Depression and Anxiety.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Pure chocolade bevat hoge concentraties aan flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die de huid beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, waardoor je die fijne lijntjes en rimpels langer buiten de deur kunt houden. Voor wat extra hulp kun je natuurlijk altijd een huidolie gebruiken.
Er zijn vier chemicaliën bekend die door de hersenen worden vrijgegeven bij het eten van chocolade: endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine . Serotonine wordt vaak geassocieerd met geluk. Mensen met depressie of angst hebben vaak een laag serotoninegehalte.
De verbindingen in cacao die geassocieerd worden met stemmingseffecten worden polyfenolen genoemd . Polyfenolen worden in sommige voedingsmiddelen aangetroffen en hebben antioxiderende eigenschappen, wat betekent dat ze helpen cellen gezond te houden en goed te laten functioneren. Polyfenolen zijn in andere onderzoeken aangetoond om stress en angst te verminderen.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Er is een goede kans dat je de chocolade even in je mond houdt, de zijdezachtheid voelt terwijl het zacht wordt, smelt tot een gesmolten massa en zich vermengt met je speeksel . Dat geleidelijke faseveranderingsproces, waarbij vetten in de chocolade smelten van vast naar vloeibaar, is een groot deel van de chocolade-mondgevoelervaring.
En pure chocolade bevat ook serotonine, een antidepressivum dat de stemming kan verbeteren.
Chocolade eten voor het slapengaan is niet zo handig. De stoffen theobromine en cafeïne in cacao zorgen voor een verhoogde alertheid na het eten van chocolade. Het effect is niet zo sterk als bij koffie, maar toch kun je beter een paar uur voor je gaat slapen geen chocolade meer eten.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
Chocolade helpt ons beter te ontspannen, want het is rustgevende voeding voor onze neurotransmitters. Kan slaapproblemen voorkomen, omdat het magnesium in chocolade in verbinding staat met melatonine, ons slaaphormoon dat zorgt voor beter slapen. Chocolade maakt blij, want het stimuleert ons gelukshormoon serotonine.
Verbetert de gezondheid van het hart : Er is aangetoond dat de antioxidanten in pure chocolade de bloeddruk verlagen, het risico op bloedstolsels verminderen en de bloedcirculatie naar het hart verbeteren, waardoor het risico op een beroerte, coronaire hartziekte en overlijden door hartziekten afneemt.
Je kunt beter bewerkte en suikerrijke producten beperken, maar juist veel vis, groente en fruit eten. ' Ook is het verstandig om weinig tot geen alcohol te drinken. 'Te veel alcohol kan depressieve symptomen erger maken.
Serotonine en noradrenaline zijn boodschapperstoffen die belangrijk zijn bij angst en somberheid. Antidepressiva beïnvloeden deze neurotransmitters en kunnen klachten verbeteren.
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters.
Veel vrouwen verlangen vooral naar chocolade. Dit komt omdat chocolade magnesium bevat. Dit is een stof waar veel vrouwen tekort aan hebben. Chocolade bevat ook fenylethylamine; een stofje dat een rol speelt bij het aanmaken van serotonine.
De nadelen
De meeste chocolade bevat veel suiker, wat kan leiden tot gewichtstoename, tandbederf en andere gezondheidsproblemen. Het is dus wel belangrijk dat wanneer je chocolade eet, je zorgt dat je de tanden goed poetst en niet te veel eet.
Wanneer iemand een sterke behoefte naar chocola heeft dan kan dit een indicatie zijn van een vitamine en / of mineralentekort. Een tekort van het mineraal magnesium kan ervoor zorgen dat jij een sterke drang naar chocola gaat krijgen. Houd hier dus rekening mee wanneer je naar chocola hunkert.