Niet alle vruchten maken ethyleen aan. Vruchten die wel ethyleen maken, noemen we “climacterisch”. Een banaan, appel, peer, kiwi, tomaat, abrikoos, mango en perzik zijn climacterisch. Ze kunnen dus na de pluk nog narijpen.
Hoe goed fruit het samen kan vinden, hangt af van het gas ethyleen. Ethyleen komt van nature voor in planten en zorgt bij veel fruit- en ook groentesoorten voor de rijping. Een banaan kan bijvoorbeeld niet rijpen zonder ethyleen. Ethyleen stimuleert de productie van een aantal enzymen.
Het is dus beter om sommige fruitsoorten van elkaar gescheiden te bewaren. Appels, peren, perziken en bananen produceren veel ethyleen. Deze houd je dus best uit de buurt van andere fruitsoorten.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Seizoensfruit in combinatie. Mijn favorieten zouden combo's moeten zijn zoals: perziken, bananen en bramen met vanille- en limoensapdressing; kiwi's en casaba/honingdauwmeloenstukjes/balletjes en frambozen; verse ananas en banaanstukjes met gember- en kokosdressing.
Verfrissend en vol smaak, smaakt heerlijk in combinatie met ander fruit, zoals aardbeien, limoenen en bananen.
Zure en subzure vruchten zoals grapefruits, aardbeien, appels, granaatappels en perziken , mogen nooit worden gecombineerd met zoete vruchten zoals bananen en rozijnen. Dit komt omdat het vaak leidt tot spijsverteringsproblemen, misselijkheid, acidose en hoofdpijn.
Een rijpe mango kun je beter niet in de buurt van een banaan bewaren. En een mandarijn niet vlakbij een meloen. Want fruit kan elkaar verkeerd beïnvloeden. Vooral als het dicht bij elkaar ligt.
Dit gebeurt vooral bij fruit met veel enzymen, zoals kiwi, ananas, papaja of abrikozen. Er gaat iets niet goed in je spijsvertering (je hebt bijvoorbeeld te weinig maagzuur of spijsverteringsenzymen), waardoor al het voedsel te lang in de maag blijft liggen.
Welke smaak past goed bij framboos? Frambozen hebben een zoete, lichtzure smaak die goed past bij veel verschillende ingrediënten. Zo kun je frambozen combineren met andere zomerse vruchten zoals aardbeien, bramen en bosbessen. Maar ook in combinatie met chocolade, citroen en amandel komen frambozen goed tot hun recht.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Je kunt vrijwel alle soorten fruit in een smoothie doen. Denk aan appel, aardbei, abrikoos, ananas, banaan, bosbessen, bramen, druiven, frambozen, kersen, kiwi, mango, meloen, nectarine, papaja, passievrucht, peer en perzik.
Banaan: Gaat goed samen met bosbes, karamel, kers, chocolade, kaneel, kokosnoot, koffie, gember, guave, hazelnoot, honing, citroen, limoen, mango, melasse, sinaasappel, papaja, ananas, vanille en walnoten . Het mengt het beste met brandewijn, Calvados, Madeira wijn en rum.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Vermijd het mengen van uw watermeloenen, muskusmeloenen, cantaloupe en honingdauw met ander fruit . Probeer zure vruchten, zoals grapefruits en aardbeien, of subzure voedingsmiddelen zoals appels, granaatappels en perziken, niet te mengen met zoete vruchten, zoals bananen en rozijnen voor een betere spijsvertering.
Een snelle kiwi-appelsmoothie is geweldig als ontbijt of als gezonde snack . Als je zin hebt om te pronken met je paasbrunch, waarom maak je dan niet een grote portie en trakteer je je familie op een glas vol vitaminen?
Het toevoegen van banaan aan een bessensmoothie vermindert de flavanolen die de consument binnenkrijgt met 84% , vergeleken met de controlegroep die een flavanolencapsule nam. Flavanolen zijn bioactieve verbindingen waarvan is bewezen dat ze een goede hart- en cognitieve gezondheid ondersteunen.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Het is over het algemeen het beste om fruit met vergelijkbare texturen te combineren om een harmonieuze culinaire ervaring te garanderen. Fruit met verschillende rijpingstijden: Het mengen van fruit met enorm verschillende rijpingstijden, zoals onrijp en rijp fruit, kan leiden tot een ongelijkmatige spijsvertering en kan een opgeblazen gevoel of gasvorming veroorzaken.
- Het combineren van bananen met sinaasappelen wordt over het algemeen niet aanbevolen vanwege mogelijke spijsverteringsproblemen die kunnen ontstaan door de verschillende verteringssnelheden van deze vruchten. Het samen consumeren ervan resulteert in een opgeblazen gevoel en winderigheid, wat bij sommige personen ongemak veroorzaakt.
Kiwi-desserts
De smaak van een rijpe kiwi is fris-zoet en past daardoor goed bij veel verschillende andere ingrediënten. Daarnaast maakt het een gerecht gelijk een tikje tropischer en minder zwaar. Combineer kiwi's met ander fruit, zoals mango, banaan of aardbeien, maar ook met room, yoghurt en (witte) chocolade.
Chocolade en karamel zijn de twee koplopers, maar vergeet kokos, koffie, honing en allerlei soorten noten niet. Ook specerijen kunnen erg lekker zijn bij banaan. Kaneel is hiervan de bekendste. Gember, kardemom, 5 spices en speculaaskruiden zijn minder bekend met banaan, maar zeker niet minder lekker.