Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Voedingsstoffen in fruit zijn op hun hoogtepunt direct nadat ze zijn geplukt. Omdat fruit snel wordt ingevroren, behoudt het zijn voedingswaarde. Als uw verse fruit echt vers is, kan de voedingswaarde vergelijkbaar zijn . Als uw verse fruit is verzonden en een tijdje in de winkelrekken heeft gelegen, kan het minder voedingsstoffen bevatten.
Wil je echt vrij blijven van pesticiden, dan is biologisch diepvries-fruit de optie. Sommige supermarkten bieden dit ook biologisch aan, maar het meeste vind je in de biowinkels.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
"De waarheid over vers versus ingevroren is dat beide dezelfde voedingsstoffen bevatten, tenzij ingevroren producten sauzen of suikers bevatten ", zegt Beal. Als uw favoriete groente of fruit niet in het seizoen is of goedkoper is om ingevroren te worden, is ingevroren vaak de betere keuze.
Het irrigatiewater dat besmet is met menselijke ontlasting wordt op de bessen gespoten en vervolgens bevroren bewaard , wat de zaken erger maakt. "Het invriezen zorgt er ook voor dat het virus op de bessen blijft zitten," zei Shumaker.
Bij verschillende groente en fruit levert dit problemen op, vertelt Dalhuisen. "Als je de cijfers van 2021 bekijkt, dat is het laatste jaar, dan zie je dat 70 procent van de aardbeien, 11 procent van de appels en 9 procent van de peren resten van PFAS hebben.
Voedselwaakhond Foodwatch maakt zich vooral grote zorgen over de bestrijdingsmiddelen die volgens de organisatie blijvend in niet-biologische vruchten te vinden zijn. 'Mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien waren het meest vervuild; kiwi's het minst', aldus een telling van Foodwatch in 2021.
Onderzoekers analyseerden het anthocyaangehalte van bosbessen die één, drie en vijf maanden waren ingevroren en vonden geen afname in antioxidanten ten opzichte van verse bessen . Ze behouden ook vergelijkbare of grotere concentraties thiamine, riboflavine, vitamine B-6, foliumzuur en vezels.
De USDA-gegevens tonen 52 verschillende pesticideresten op een verse bosbes versus slechts 21 op een bevroren bosbes. Hoewel wij bij Northwest Wild Foods pleiten voor het eten van zoveel mogelijk wilde of biologische bessen, is het duidelijk dat bevroren bessen de beste keuze zijn voor het behoud van een optimale gezondheid als ze niet beschikbaar zijn.
Belangrijkste conclusie: Conventionele bevroren bosbessen vormden ook een zeer hoog risico . Meerdere jaren aan gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw suggereren dat besmetting met fosmet kan toenemen, omdat telers het gebruiken als alternatief voor andere, nog schadelijkere pesticiden.
De uitloging die optreedt bij bevriezing verhoogde feitelijk de anthocyaanconcentratie , zegt Plumb. "De ijskristallen die zich vormen tijdens het bevriezen verstoren de structuur van het plantenweefsel, waardoor de anthocyanen beter beschikbaar worden."
In de keuken kun je bevroren en verse bessen prima met elkaar verwisselen , maar er zijn recepten en situaties waarin het gebruik van de verkeerde soort rampzalig kan zijn.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies .
Op de lijst van minst bespoten soorten: onder meer avocado's, zoete maïs, ananas, uien, papaja, erwten en asperges.
Van de verschillende soorten fruit zijn in citrusvruchten en druiven gemiddeld het hoogste aantal verschillende residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Deze worden gevolgd door kersen, aardbeien, bananen, perziken en abrikozen.
Die norm voor eieren, wat wil dat precies zeggen? De norm is een Europees vastgestelde norm en schrijft voor hoeveel microgram er van PFAS er in 1 kilo mogen zitten. Dit kan verschillen per PFAS-soort: voor de stof PFOS in eieren is de norm bijvoorbeeld 1 microgram per kilo.
Ze kunnen besmet raken als ze worden aangeraakt door een geïnfecteerde werknemer die zijn of haar handen niet goed wast of als de bessen worden blootgesteld aan een besmet oppervlak of landbouwwater . Zoals ik eerder al zei, kunnen bacteriën, virussen en micro-organismen overleven bij lage temperaturen, inclusief bevriezing.
Bij diepvriesbessen komt norovirus ook in contact met de bessen via besmet water dat wordt toegevoegd als onderdeel van het invriesproces. Norovirussen veroorzaken acute diarree met braken bij mensen van alle leeftijden , waarbij de ziekte leidt tot aanzienlijk vochtverlies.
Bessen. Van aardbeien en bramen tot veenbessen en bosbessen, deze vruchten zijn bijzonder krachtig in antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Recent onderzoek van William Paterson University in New Jersey heeft de 41 gezondste voedingsmiddelen onder de loep genomen en wat blijkt? Waterkers staat bovenaan de ranglijst. Ja, je leest het goed – waterkers. Geen enkele andere groente kan zich meten met deze groene krachtpatser.