4. Meng ghee en honing niet in dezelfde verhouding: 3>1 voor ghee is de juiste combinatie. 5. Honing mag je nooit op hoge temperaturen bakken, koken of in de hete thee doen (altijd bij drinkbare temperatuur).
De vuistregel is om te voorkomen dat honing en ghee in gelijke hoeveelheden worden gemengd . Honing en ghee worden niet als een ideale combinatie beschouwd. In veel voedselbereidingen zoals honing-havermoutkoekjes of muffins wordt vaak geklaarde boter samen met honing gebruikt, wat ongewenste gevolgen voor de gezondheid kan hebben.
Melk en honing zijn een geweldige voedingsbron voor het lichaam met talloze andere gezondheidsvoordelen. De combinatie helpt bij de spijsvertering met zijn probiotische werking die helpt de gezonde bacteriële flora te herstellen. Volgens Ayurveda is het veilig om honing aan melk toe te voegen, mits de melk is afgekoeld tot consumptietemperatuur .
Vermijd warm en pittig voedsel zoals voedsel gekookt met pepers, rauwe ui, rauwe knoflook, mosterd en cayennepeper. Minimaliseer de zure smaak, bijvoorbeeld voedingsmiddelen zoals kaas, yoghurt en tomaten worden als vooral zuur beschouwd.
Voedingsadvies Kapha. Fruit: Matig fruit eten en zeker geen zoet fruit. Gedroogd fruit kan wel, en vers zijn appels en peren de beste keuze. Bananen en dadels zijn af te raden.
Warme dranken zoals kruidenthee en soepen en specerijen zoals kaneel, kruidnagel, gember etc., houden de kapha gestimuleerd. Voer Ayurvedische neti pot uit: Neusreiniging helpt bij het verwijderen van verstoppingen van welke aard dan ook uit de longen en de luchtwegen . Het elke ochtend uitvoeren ervan kan helpen om kapha dosha in evenwicht te brengen.
In het algemeen geldt dat Kapha's beter zwaar en vettig voedsel vermijden evenals zuivelproducten, koolhydraatrijke producten, suiker en ijskoude dranken. Eet licht, droog voedsel en pas op met de smaken zoet, zout en zuur. Stimulerend voedsel met een scherpe, bittere en/of wrange smaak heeft de voorkeur.
A: Door de zoete smaak verzacht banaan de Pitta . Maar als het in overmaat wordt gegeten, kan het de Pitta dosha verhogen.
Om Pitta Dosha in balans te brengen, raadt Ayurveda verkoelende praktijken aan zoals meditatie, zachte oefeningen zoals yoga en het consumeren van verkoelende voedingsmiddelen zoals komkommer, kokosnoot en bladgroenten . Kruidenremedies zoals aloë vera en koriander kunnen ook helpen om Pitta-onevenwichtigheden te verzachten.
Groenten die je kunt eten om een pitta-onevenwicht te herstellen :
Avocado, broccoli, bloemkool, selderij, koriander, erwten, pompoen, radijs, kool, zoete aardappel, spinazie, sla, okra, komkommer, aardappelen, bladgroenten en champignons, en nog veel meer.
Honing is een natuurlijke zoetstof die bekend staat om zijn gezondheidsvoordelen, maar mag volgens Ayurveda niet worden gemengd met bepaalde voedingsmiddelen. Vermijd het combineren van honing met heet water, knoflook, komkommer, ghee, vlees, vis en warme melk om spijsverteringsproblemen en het verlies van de gunstige eigenschappen te voorkomen.
De gevoeligheid van honing
Wanneer honing wordt blootgesteld aan temperaturen boven de 40-45 graden Celsius, beginnen deze enzymen af te breken. Dit betekent dat de meeste gezondheidsvoordelen van honing verloren gaan als je het toevoegt aan te hete thee.
Vermijd het mengen van watermeloenen, muskusmeloenen, cantaloupe en honingdauw met ander fruit. Probeer zure vruchten, zoals grapefruits en aardbeien, of subzure voedingsmiddelen zoals appels, granaatappels en perziken, niet te mengen met zoete vruchten, zoals bananen en rozijnen voor een betere spijsvertering.
Het apart eten van honing en boter heeft zijn eigen voordelen, maar ze samen in gelijke verhouding eten is schadelijk voor het lichaam . Zowel honing als ghee creëren geen vrije radicalen, maar als ze gemengd worden creëren ze vrije radicalen. Het mengen van honing en boter creëert een gif of het wordt giftig om het te gebruiken.
Ghee is een soort geklaarde boter die populair is in de Midden-Oosterse en Indiase keuken, gemaakt door boter te verhitten om water en melkbestanddelen te verwijderen. Hoewel het steeds meer erkenning krijgt voor zijn mogelijke gezondheidsvoordelen, moet je het nog steeds met mate eten vanwege het hoge vetgehalte, wat kan leiden tot hartziekten en gewichtstoename .
Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken en wordt in India en andere Aziatische landen dagelijks gebruikt in de keuken. Je kunt het net als roomboter gebruiken om in te bakken of braden. Het spat niet meer omdat al het vocht er uit is. Kant-en-klare ghee kun je kopen in natuurvoedingswinkel.
Oorzaken van Pitta-onevenwicht in het systeem:
De belangrijkste factoren die pitta dosha verergeren zijn: Het eten van pitta verergerende voedingsmiddelen (scherp, zuur, zout, erg pittig, gefrituurd, bewerkt, rood vlees) Het consumeren van cafeïne (koffie), zwarte thee, nicotine (roken), alcohol. Langdurige blootstelling aan de zon.
Een pitta persoon is over het algemeen actief, knap, perfectionistisch, dynamisch, intelligent en ook kort aangebonden . Ze kunnen leiderschapskwaliteiten hebben, een gematigd postuur, een slimme persoonlijkheid, een scherpe neus en hun ogen zullen ook scherp zijn, soms gecompenseerd met een lichtroze tint.
Pitta Hoofdpijn - veroorzaakt door migraine. Pitta of vuur is verergerend, daarom is het belangrijk om pitta te koelen. Kokosnootoliemassage op de hoofdhuid, aanbrengen van sandelpasta op het voorhoofd, frequente maaltijden en consumptie van natuurlijke suikers zoals dadels of jiggery kunnen van grote hulp zijn.
Pitta Body Type staat voor een hoog metabolisme . Pitta regelt de spijsvertering en absorptie van voedsel. In balans leidt pitta tot tevredenheid en intelligentie. Uit balans kan pitta zweren veroorzaken en woede opwekken. Mensen met een pitta-type zijn over het algemeen van gemiddelde grootte en goed geproportioneerd.
Ayurvedisch gezien verergert chocolade voornamelijk Pitta en Vata . Chocolade is ook moeilijk te verteren. Overconsumptie kan ervoor zorgen dat u zich misselijk voelt. De hete kwaliteit kan een licht prikkelend gevoel in de ogen achterlaten, ongeveer 15 minuten na het eten - een vroeg waarschuwingssignaal van een hoge Pitta.
Volgens Ayurveda kun je bananen het hele jaar door eten. Het eten ervan in de avond, 's nachts of op een lege maag kan echter schadelijk zijn voor de gezondheid.
Verder worden vlees en eieren over het algemeen aanbevolen in de Ayurvedische geneeskunde wanneer men een vata, pitta of vata/pitta onevenwicht ervaart. Dit betekent dat vlees en eieren niet worden aanbevolen om kapha dosha te kalmeren, omdat ze te zoet, dicht en vochtig zijn .
Daarmee legt u een basis om ook een drukke dag moeiteloos en met meer ontspanning door te komen. Uw ontbijt neemt u het beste vóór 8:00 uur, of uiterlijk om 9:00 uur. Volgens de ayurvedische leer is dan al de kapha-tijd aangebroken en is het spijsverteringsvuur agni (zie opmerkingen) niet bijzonder krachtig.
De dooier is Pitta en Kapha verhogend en Vata verlagend .
Vanwege hun verwarmingsenergie zouden Pittas eieren (of in ieder geval eidooiers) met mate moeten eten. Eieren hebben een hoge voedingswaarde, wat ze geweldig maakt bij het herstellen van een ziekte of bij het opbouwen van het lichaam wanneer het verzwakt is door een ziekte.