De Consumentenbond peilde de prijzen van 200 producten in Nederland en vergeleek die met de prijzen in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Oostenrijk en Spanje. België is het goedkoopst voor basisboodschappen zoals koffie, thee, pasta en rijst.
Spanje is opnieuw het laagst geprijsd, gevolgd door Duitsland en Italië. Voor aardappelen, groente en fruit is Frankrijk iets duurder dan Oostenrijk.
In veel Europese vakantielanden zijn de boodschappen goedkoper dan in Nederland. Vooral België, Spanje en Frankrijk zijn een stuk minder duur. Dat blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond in zeven populaire Europese vakantielanden.
Kijk dan eens naar dit lijstje met de duurste en goedkoopste landen. In India zal je het minst opdoen, in Zwitserland het meest. De top vijf van de goedkoopste landen bestaat uit Aziatische en Afrikaanse landen: India kaapt de eerste plaats weg, gevolgd door Nepal, Pakistan, Tunesië en Algerije.
De Italiaanse kustgebieden en zuidelijke Costa's in Spanje zijn vaak duurder geprijsd dan het binnenland. Vooral omdat het toeristische trekpleisters zijn. Vooral een bezoek aan de supermarkt en een lekker etentje in het restaurant is tijdens een vakantie Spanje goedkoper als een vakantie Italië.
Grofweg genomen zijn standaard aardappelen, groente en fruit in NL goedkoper, evenals bepaalde zuivelproducten, waarbij (smeerbare) boter in Duitsland vaak goedkoper is, net zoals Philadelphia. Drank, tabak & drogisterijartikelen zijn ook goedkoper in Duitsland.
In België is Lidl 39% goedkoper - Foodlog.
De Lidl bleek voor de meeste producten de goedkoopste supermarkt te zijn. Voor biologisch vlees en kaas bleek de boer de goedkoopste (en duidelijk de lekkerste).
Discountsupermarkt niet altijd het goedkoopst
Lidl is 3 procent goedkoper dan gemiddeld en Aldi zit, samen met Albert Heijn, op 1 procent onder het gemiddelde. De prijzen bij Jumbo en Plus zijn gemiddeld.
Uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter dat de prijzen voor boodschappen tussen supermarkten aanzienlijk kunnen verschillen. In dat onderzoek staat dat Spar 20%, Picnic 5% en COOP 3% duurder zijn dan gemiddeld, terwijl Jumbo, Albert Heijn en Plus op het prijsgemiddelde zitten.
Frankrijk is het duurste land uit de top vijf. De hotel- en horecaprijzen liggen daar ruim een zesde hoger dan gemiddeld in de hele EU. Duitsland en Italië zijn ook relatief duur. Spanje is vrij goedkoop en Griekenland spant de kroon.
De kosten van dagelijkse boodschappen in Spanje kunnen over het algemeen lager zijn dan in Nederland. Vers voedsel, zoals groenten, fruit, en lokale producten zijn vaak goedkoper in Spanje. Echter, geïmporteerde producten en bepaalde merken kunnen duurder zijn.
Volgens marktonderzoek van Que Choisir, de Franse consumentenbond, krant Le Parisien en website Statista zijn de prijsverschillen tussen de 8 bekendste Franse supermarkten best groot. Gemiddeld zit er tot 17% verschil tussen de duurste en de goedkoopste.
De Consumentenbond vergeleek ruim 100 producten van huismerken en concludeerde eveneens dat Dirk de goedkoopste supermarkt is. Zij zijn gemiddeld 11% goedkoper. De Lidl 3% en de Aldi 1%. De drie supermarkten die over het algemeen niet goedkoper, maar ook niet duurder zijn, zijn de Albert Heijn, Jumbo en Plus.
Ja, boodschappen zijn goedkoper in België. En zeker met de laagste prijzen van Colruyt. We vergeleken onze prijzen voor jou met die van enkele Nederlandse supermarkten vlak bij de grens.
Ook Duitsland, waar levensmiddelen gemiddeld 5% goedkoper zijn dan in België is populair. Voor zuiverproducten loopt het prijsverschil in Duitsland zelfs op tot 25% en ook alcoholische dranken zijn in Duitsland beduidend goedkoper. In Frankrijk zijn niet-alcoholische dranken dan weer 11% goedkoper dan bij ons.
Brood, vlees, vis en zuivel hier goedkoper
Brood en ontbijtgranen kosten in ons land 20 procent minder dan in Duitsland en ruim 16 procent minder dan in België. Vis is ruim 36 procent duurder in Duitsland en zuivel 4,6 procent.
In Nederland zijn we het gewend om ook op zondag gewoon boodschappen te kunnen doen en dat er regelmatig koopzondagen zijn. In Duitsland is dit niet het geval. Zelfs in grote steden als Berlijn is zondag de supermarkt de hele dag dicht.
België is in de ranglijst voorts enkel nog goedkoper dan Zwitserland (7,29 euro), Finland (7 euro) en Nederland (6,90 euro). Ga je naar Duitsland, dan betaal je iets minder dan in ons land: 6,30 euro. Maar ons goedkoopste buurland is Luxemburg, waar je gemiddeld 5,07 euro zou betalen.
India is het goedkoopste land ter wereld met een CPI van 26,27.
De Bulgaren zijn het goedkoopste uit. Daar kost vlees 82 procent van het gemiddelde in de EU. Ook andere Oost-Europese landen zijn goedkoop. De meeste voedingsmiddelen zijn in Nederland zo'n 10 procent goedkoper dan in de rest van de EU.