Sterker nog: mandarijnenschillen zijn hartstikke gezond en worden in Azië al eeuwen gebruikt als medicijn. De schil bevat namelijk veel vezels en antioxidanten. Hierdoor kan het eten van de schil helpen om het immuunsysteem te versterken, de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen te verminderen.
In de schil en die slierten zitten ook belangrijke voedingsstoffen en vezels. Om van alle gezondheidseffecten van mandarijnen te profiteren, is het daarom geen slecht idee om af en toe de mandarijn met draadjes en al te verorberen.
Terwijl het sappige vruchtvlees van mandarijnen wordt geprezen, herbergt de vaak over het hoofd geziene schil een veelvoud aan gezondheidsvoordelen. Doordrenkt met essentiële oliën, flavonoïden en antioxidanten, heeft mandarijnenschil ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen .
Net als veel andere fruitsoorten, zijn ook mandarijnen een goede bron van vezels. Vezels staan vooral bekend om het verbeteren en soepel houden van je stoelgang, maar ze hebben ons nog meer gezondheidsvoordelen te bieden. Bijvoorbeeld: Een gezondere darmflora, doordat de goede bacteriën in je darmen de vezels eten.
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Hoewel ze vaak worden weggegooid, zijn sinaasappelschillen rijk aan belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, vitamine C en polyfenolen. Toch zijn ze bitter, kunnen ze moeilijk te verteren zijn en kunnen ze resten van pesticiden bevatten .
Wat kan ik doen met mandarijnenschillen? Door ze te drogen tot poeder heeft de schil talloze toepassingen. Het kan worden gebruikt als vervanging voor sinaasappelschil in recepten, het voegt een citrusachtige smaak toe aan soepen en stoofschotels en is heerlijk om toe te voegen aan gebakken goederen .
Mandarijnschillen hebben veel gezondheidsvoordelen. In onderzoeken is gebleken dat ze een veelbelovende manier zijn om een goed cholesterolgehalte, bloedsuikerspiegel en een gezonde lever te ondersteunen . Mandarijnschillen kunnen ook de gezondheid van het spijsverteringsstelsel ondersteunen.
Mandarijnenschil. Ook de schil van een mandarijn kunt u gebruiken. Rasp hem bijvoorbeeld en voeg de geraspte schil toe aan een marinade voor vis of vlees, aan een salade of aan een baksel. Of voeg stukjes schil toe aan losse thee voor een fruitig effect.
Dat mandarijnen je bloedvaten en hart gezond houden is dus een groot gezondheidsvoordeel. Een mandarijn bevat provitamine A en vitamine C. Provitamine A zorgt voor stofjes waardoor je lichaam zelf vitamine A kan aanmaken. Deze vitamines zorgen ervoor dat je huid in topconditie blijft.
De mandarijnen zijn tussen november en februari in het seizoen en op hun zoetst. Wanneer het mandarijnen seizoen is komen ze vooral uit landen rond de Middellandse Zee als Spanje, Marokko, Italië en Algerije.
Kiwi: bevat het meeste vitamine C van dit rijtje fruitsoorten, veel vezels en erg weinig calorieën. Sinaasappel en mandarijnen: een sinasappel bevat wat meer vitamine C, beide leveren wat foliumzuur én vezels. Ananas: bevat veel vitamine C, kalium en vezels.
De beste manieren om clementineschillen te gebruiken
Clementineschillen kunnen in hun geheel worden gebruikt om gekonfijte schillen te maken, likeur te laten trekken of een smaakboost te geven aan braadstukken, stoofschotels, pekel en gepocheerde kip . Je kunt ze ook raspen om te gebruiken in cocktails en als smaakversterker voor gebakken goederen en vinaigrettes.
Wist je dat een mandarijn ongeveer 30 milligram vitamine C per 100 gram vruchtvlees bevat? Bij een sinaasappel is dit ongeveer 50 milligram. Vitamine C is cruciaal om je weerstand op peil te houden. Belangrijk voor wie eens een nachtje doorwerkt of als je voor een aantal drukke weken staat.
Sinaasappelschilthee is rijk aan vitamine C en flavonoïden, die antioxiderende eigenschappen hebben die het immuunsysteem kunnen versterken en helpen ziekten zoals kanker, hoge bloeddruk, diabetes en griep te voorkomen . Sinaasappelschilthee is ook een geweldige optie voor gewichtsverlies, omdat het uitstekende hoeveelheden kalium bevat.
Naast de pittige smaak en sappige textuur van het fruit, kunt u de schil ook gebruiken voor een verfrissende en rustgevende kop mandarijnenthee. U kunt uw thee ook een boost geven met het sap van de mandarijnen voor extra gezondheidsvoordelen.
Sterker nog: mandarijnenschillen zijn hartstikke gezond en worden in Azië al eeuwen gebruikt als medicijn. De schil bevat namelijk veel vezels en antioxidanten. Hierdoor kan het eten van de schil helpen om het immuunsysteem te versterken, de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen te verminderen.
Voor de meer ervaren mandarijnliefhebber kunnen de schillen ook worden gedroogd, geraspt en gebruikt als een pittige glazuur of een conserve . Geraspte of gepoederde sinaasappel- en mandarijnschillen worden ook gebruikt in vleesmarinades en sauzen.
Controleert stoelgang : Sinaasappelschil helpt bij de spijsvertering omdat het een aanzienlijke hoeveelheid voedingsvezels bevat en helpt de stoelgang te reguleren en constipatie te voorkomen. Dit is een effectieve behandeling voor verschillende spijsverteringsproblemen, zoals brandend maagzuur, indigestie, gasvorming en het prikkelbare darmsyndroom.
Een teveel aan vitamine C zal jouw lichaam via je urine verlaten, maar een teveel aan suiker uit fruitsoorten is niet goed voor je. Probeer daarom niet meer dan twee mandarijnen per dag te eten en vul dit aan met een andere fruitsoort. Zo blijf je variëren met fruitsoorten en voldoe je ook aan de schijf van vijf.
Er zijn ook gerapporteerde gezondheidsvoordelen van het eten van mandarijnenschillen . De schil bevat een superflavonoïde, of antioxidant, genaamd tangeretin. Superflavonoïden hebben in onderzoeken veelbelovende resultaten opgeleverd als een effectieve manier om cholesterol te verlagen. Gezonde niveaus van vitamine C in uw lichaam zijn gekoppeld aan een gezonde huid.
Als je een maagvirus hebt, kunnen zure citrusvruchten je maag irriteren, dus je kunt ze beter vermijden . Andere vruchten zitten boordevol vitaminen, vezels en vloeistoffen, die ook cruciaal zijn voor genezing als je je niet lekker voelt.
De natuurlijke geur van gedroogde mandarijnenschillen maakt ze een geweldige toevoeging aan een reeks traditionele Kantonese gerechten . Volgens een bekend gezegde in de zuidelijke provincie Guangdong in China zijn oude gedroogde mandarijnenschillen net zo kostbaar als goudklompjes.
Het wordt vaak gebruikt in roerbakgerechten, soepen, marinades en sauzen om een pittige en pittige noot te geven . De schil kan ook worden gebruikt in thee, infusies en desserts om een verfrissende citruskick toe te voegen. Gedroogde mandarijnschil wordt gewaardeerd om zijn vermogen om smaken in balans te brengen en een helder, citrusachtig element aan een breed scala aan gerechten te geven.
Door hun hoge gehalte aan vitamine C kunnen mandarijnen je immuunsysteem versterken. Vitamine C is een antioxidant die de functie van je immuuncellen versterkt om oxidatieve schade te bestrijden. Het helpt ook schadelijke microben te vernietigen. Bovendien verbetert vitamine C de glans en kleur van je huid.