Indien verdragen: zachte rauwe groenten, zoals komkommer en tomaat zonder schil en pit, malse slablaadjes. Alle rauwe groenten, behalve die genoemd staan onder licht verteerbaar.
Zwaarder verteerbaar zijn: - Grove tuinbonen, koolsoorten (behalve de hierboven genoemde), prei, ui, peulvruchten zoals witte en bruine bonen. - Als u het kunt verdragen mag u af en toe rauwe groenten eten zoals: sla, komkommer en tomaat (eventueel zonder schil).
Hou er rekening mee dat koolsoorten (uitgezonderd bloemkool en broccoli), champignons, komkommer en paprika's zwaar verteerbare groenten zijn. Beperk het aantal vetrijke maaltijden. Zij kunnen 'op je maag blijven liggen'.
Een voldoende vochtinname voorkomt verstopping en krampen. Komkommers bevatten voedingsvezels die dat effect vergroten. Daarnaast zorgt het eten van gezond caloriearm voedsel als komkommers simpelweg dat er minder plaats is voor ongezondere keuzes, en dat helpt de spijsvertering ook.
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Je kunt dan het beste kiezen voor: broodmaaltijd: wit-, bruin- of fijn volkoren brood, beschuit, knäckebröd, alle soorten smeersels, kaas, vleeswaren en zoet beleg. warme maaltijd: gekookte aardappelen, witte rijst, pasta, gekookte groente zoals worteltjes, erwten, sperziebonen, broccoli, mager vlees/vis.
De schil van een komkommer bevat vezels die obstipatie tegen kunnen gaan. Vezels houden namelijk water vast in je lichaam, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt. Bovendien bevat de komkommer zelf ook veel water, waardoor het een ideaal voedingsmiddel is bij verstopping.
Komkommer bestaat voor 95% uit water: een sterke dorstlesser voor je lichaam. Komkommer bevat ontzettend veel goede voedingsstoffen, waaronder vitamine K. Deze vitamine is onder andere betrokken bij het goed verlopen van de stolling van je bloed en helpt daarnaast je botten sterk te houden.
Overmatige hoeveelheden komkommer kunnen diarree veroorzaken vanwege het hoge watergehalte en vezels.
Overmatige inname van komkommers kan hyperkaliëmie veroorzaken, een zeldzame medische aandoening die wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een hoog kaliumgehalte in het lichaam. Overmatige inname van kaliumrijke komkommer kan leiden tot winderigheid, buikkrampen en in sommige gevallen kan het het niersysteem en de nieren aantasten.
Komkommers bevatten van nature een stof die erg bitter is, Cucurbitacin. Deze stof is meestal verdeeld over de bladeren en de stam van de plant, maar kan onder bepaalde omstandigheden in de komkommer terecht komen.
Het eten van grote hoeveelheden komkommer kan ook spijsverteringsproblemen veroorzaken door het overbelasten van het spijsverteringsstelsel met moeilijk te verteren vezels in één keer. Het eten van kleinere porties verspreid over de dag en voldoende hydrateren tijdens maaltijden kan helpen om het ongemak te verminderen bij het regelmatig eten van komkommer.
Komkommer is een gezonde groente in diverse opzichten. Deze groentensoort kan bijvoorbeeld helpen tegen maagzuur. Maagzuur na het eten kan verschillende ongemakken veroorzaken. De meeste medicijnen voor maagzuur smaken niet lekker en werken vaak ook niet effectief, geven gebruikers aan.
Komkommer kan op elk moment van de dag of nacht worden geconsumeerd , omdat het helpt om alle drie de dosha's in evenwicht te brengen en helpt om het watergehalte van het lichaam te behouden. Als u een zwakke of slechte spijsvertering hebt, moet u het 's nachts vermijden, omdat komkommerzaden zwaar zijn om te verteren.
Het eten van fruit en groenten die natuurlijke elektrolyten bevatten, zoals bananen en gezouten komkommer, helpt ook om diarree te voorkomen . U kunt diarree voorkomen door een hersteldieet te volgen of het BRAT-dieet, wat staat voor bananen, rijst, appel en toast.
De vezels uit de schil hebben als extra voordeel dat ze goed zijn voor de stoelgang, doordat ze water vast houden in het lichaam, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt. Zonder schil bevat de komkommer meteen veel minder van de gunstige voedingsstoffen, dus met schil consumeren heeft zeker de voorkeur.
Komkommers hebben sowieso een hydraterende werking doordat ze voor 95 procent uit water bestaan. Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Hoewel komkommers vol water zitten, zijn ze niet makkelijk te verteren . Combineer komkommers nooit met zwaar voedsel 's avonds, want dit kan een dubbele tol eisen van uw spijsverteringsstelsel. Daarom wordt altijd aangeraden om rond 19:00 uur een licht diner te eten om uw slaapcyclus op peil te houden.
Het water in komkommers helpt op natuurlijke wijze bij de spijsvertering : het helpt je lichaam om voedsel af te breken en voedingsstoffen op te nemen. De vezels in komkommers zorgen er ook voor dat alles soepel verloopt door de stoelgang te reguleren, zodat je constipatie kunt voorkomen. Het inmaken van komkommers kan de voordelen voor je darmen nog verder vergroten.
U moet voorzichtig zijn met het eten van te veel komkommer als u bloedverdunners gebruikt, zoals Jantoven (warfarine), of als u een bloedstollingsprobleem hebt . Dit komt omdat voedingsmiddelen met veel vitamine K ervoor kunnen zorgen dat bloedverdunners niet goed werken.