Blauwe bessen kan je invriezen. Stop ze in een afgesloten plastic bakje of diepvrieszakje. Je kan ze dan gemiddeld drie maanden bewaren.
Bessen kun je 1-3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezen: leg de bessen naast elkaar op een plat bord en laat ze bevriezen. Verpak ze daarna in een plastic bakje of diepvrieszakje en stop ze weer in de vriezer. In de diepvries (bij - 18°C) kunnen de bessen een paar maanden bewaard worden.
Op een schaal laten ontdooien op kamertemperatuur (2.5u) of een nacht in de koelkast. Versneld ontdooien kan in de microgolfoven op ontdooistand. Na het ontdooien, het fruit bewaren in de koelkast en binnen de 24 u consumeren.
Het beste is om de blauwe bessen direct na aankoop ongewassen in de koelkast te bewaren. Spreid het bij voorkeur uit op een bord. Zo is het fruit tenminste 3 dagen houdbaar. Haal eventueel beschadigd fruit zo snel mogelijk weg bij andere vruchten.
Om bosbessen in de vriezer te bewaren, vriest u de bessen in een enkele laag in op een bakplaat met rand, zodat ze snel en gelijkmatig kunnen bevriezen . Bewaar de bevroren bessen in een grote diepvrieszak met ritssluiting, zodat u meerdere zakken op elkaar kunt stapelen en de zak gemakkelijk kunt openen om precies de juiste hoeveelheid te verwijderen wanneer nodig.
Onderzoeken uitgevoerd aan de South Dakota State University tonen aan dat het invriezen van bosbessen hun krachtige antioxidanten beter beschikbaar maakt voor het menselijk lichaam . Dit komt doordat anthocyanen, de antioxidante verbindingen die bosbessen blauw maken, in de schil van de bes zitten.
Worden bosbessen papperig na het invriezen? Nee, bosbessen vriezen prachtig in en als ze ontdooien, hebben ze nog steeds een goede vorm. Ze zijn echter niet zo mollig en strak als toen ze vers waren .
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Koel verse bessen direct na het boodschappen doen of een bezoek aan de bosbessenkwekerij . U kunt ze bewaren in de plastic clamshell waarin ze geleverd worden, of in een grote, onafgedekte kom of container. Bewaar verse bosbessen niet in een luchtdichte container, omdat dit vocht kan vasthouden en schimmel en rotting kan versnellen.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Ontdooid fruit en vruchtensapconcentraten kunnen opnieuw worden ingevroren als ze lekker smaken en ruiken . Omdat ontdooid fruit er door het opnieuw invriezen minder mooi, smaakvol en van textuur wordt, kunt u er in plaats daarvan jam van maken. U kunt brood, koekjes en soortgelijke bakkerijproducten veilig opnieuw invriezen.
De blauwe bes groeit aan een hoge struik, bloeit in trossen en de bes is wit-crème tot roze gekleurd. Terwijl de bosbes aan lage struiken groeit, donkerblauw gekleurd is en niet in grote trossen hangt. De bosbes is daarom veel moeilijker commercieël te verbouwen.
Als gevolg van uitbraken van het norovirus en het hepatitis A-virus in geïmporteerde diepvriesbessen in heel Europa in de afgelopen jaren, adviseert de FSAI om geïmporteerde diepvriesbessen één minuut te koken voordat u ze eet .
Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
Wereldwijd is de teelt van blauwe bessen relatief nieuw. De vraag naar het product groeit nog altijd, vooral vanwege de gezonde eigenschappen die aan het fruit worden toegeschreven. De prijs voor blauwe bessen ligt daarmee hoog en dat is ook de reden dat veel landen een potentiële markt in het product zien.
De belangrijkste antioxidanten in blauwe bessen zijn flavonoïden, die ontstekingen onderdrukken en veroudering tegengaan. Een specifieke groep flavonoïden, anthocyaninen, zijn verantwoordelijk voor de blauwe kleur van de bes en hebben ook een goede invloed op de hart- en bloedvaten.
Verse blauwe bessen kan je gedurende een aantal dagen in de koelkast afgedekt bewaren. De bessen hoeven enkel lichtjes gespoeld te worden voor je ze kan opeten. Je kan blauwe bessen ook invriezen, maar dan kun je ze enkel nog verwerken in recepten. Na het ontdooien is hun vorm en hun kleur namelijk niet meer zo mooi.
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.
Let op: Hoewel blauwe bessen erg gezond zijn, is het wel verstandig om er rekening mee te houden dat deze fruitsoort fructose (fruitsuiker) bevat. Het eten van te veel fruit kan het afvallen vertragen. Daarom is het aan te raden om niet meer dan twee porties fruit per dag te eten.
De USDA-gegevens tonen 52 verschillende pesticideresten op een verse bosbes versus slechts 21 op een bevroren bosbes. Hoewel wij bij Northwest Wild Foods pleiten voor het eten van zoveel mogelijk wilde of biologische bessen, is het duidelijk dat bevroren bessen de beste keuze zijn voor het behoud van een optimale gezondheid als ze niet beschikbaar zijn.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies .
Over het algemeen is het toevoegen van een 1/2 tot 1 kopje verse of bevroren bosbessen aan uw dagelijkse dieet een gezonde en redelijke hoeveelheid . Zelfs 1/3 kopje per dag is in verband gebracht met een verminderd risico op ziekten. Deze hoeveelheid levert een substantiële dosis antioxidanten, vitaminen en vezels.
Gevriesdroogde bosbessen zijn lichter en knapperiger, en barsten los in een explosie van geconcentreerde smaak wanneer je erin bijt . Vriesdrogen behoudt hun cellulaire structuur, maar laat ze achter met een luchtige, poederachtige textuur die vocht in je mond absorbeert en hun smaak in één keer vrijgeeft.
Het wassen van de bosbessen zal de natuurlijke beschermlaag vernietigen, dus het is het beste om te wachten tot de dag dat u ze wilt gebruiken om ze snel af te spoelen . Als u ervoor kiest om bosbessen te wassen voordat u ze invriest, zorg er dan voor dat ze helemaal droog zijn voordat u ze invriest. Overtollig vocht kan leiden tot bacteriën, schimmel en rot.
Ja, je kunt bosbessen bewaren in een glazen container of pot (zoals een Mason jar). Zorg ervoor dat de container luchtdicht en stevig gesloten is om vocht en vriesbrand te voorkomen. Daarnaast wil je ervoor zorgen dat het glas vriezerbestendig is als je de bosbessen invriest.