Op dag 20/21 worden de eieren aangepikt door de kuikens en komen ze uit.
Als uw kippen eieren leggen is het in principe het hele jaar door mogelijk kuikens uit te broeden. Toch is de periode van februari tot en met mei de meest gebruikelijke tijd om kuikens te fokken.
Zoals we je al verteld hebben, is het belangrijk om de laatste 3 dagen de luchtvochtigheid van de broedmachine te verhogen. Je stopt de laatste 3 dagen ook met het draaien van de eieren, zodat de kuikens in alle rust kunnen uitkomen. Op dag 20/21 zullen jouw kuikens de eieren gaan uitpikken en komen ze uit het ei.
Na 20 tot 21 dagen komen de eieren uit! Ze hebben hierbij geen hulp nodig en kunnen dit helemaal zelf. Wacht tot de kuikens zijn opgedroogd voordat ze de broedmachine verlaten. Zet ze daarna in een speciaal hok met voldoende warmte.
Als de kuikens uit het ei zijn gekomen, kun je ze het beste in de broedmachine laten tot ze helemaal opgedroogd zijn. Dit duurt soms wel 24 uur. Daarna kunnen ze in een opfokkast of bak in 7 weken opgroeien tot grote kippen.
Kuikens verzorgen
Zorg voor een warme, veilige omgeving met een warmtebron zoals een warmteplaat. Geef kuikens toegang tot vers water en kuikenvoer in geschikte voer- en drinkbakjes. Houd het kuikenhok schoon en bescherm ze tegen roofdieren.
Door met een schouwlamp in de eieren te schijnen kun je zien of er zich wat in het ei ontwikkelt. De ontwikkeling van het kuiken begint met een puntje die zichtbaar wordt, later komen hier bloedvaten bij. Eieren die niet bevrucht zijn haal je uit de broedmachine.
2 Een hen wordt agressief wanneer ze eieren uitbroedt , omdat ze zich in een stadium bevindt dat 'broedsheid' wordt genoemd. Tijdens dit stadium spelen de moederinstincten van de hen op en wordt ze zeer beschermend tegenover haar eieren en potentiële nakomelingen.
Kuikens van allerlei vogels maken al geluiden voor hun geboorte. Wie wel eens (kippen)eieren in een broedmachine heeft uitgebroed, kent die piepgeluidjes in de eieren. Vanuit het ei onderhoudt het kuiken contact met zijn ouders, broertjes en zusjes.
Soms komen eieren iets eerde of later uit. Vaak komen kleinere rassen eerder uit het ei. Vaak kun je het kuiken al horen piepen in het ei. Dan weet je dat het niet meer lang zal duren voordat het kuiken het ei kapot pikt.
Wanneer moet u een kuiken helpen om uit zijn ei te komen? Wanneer u een kuiken moet helpen om uit zijn ei te komen is moeilijk te bepalen. Daarom wordt aangeraden alleen te helpen wanneer het de allerlaatste oplossing is.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Je kan aan de buitenkant van een ei niet zien of deze bevrucht is. Pas na 4 dagen broeden, kan je zien of een ei bevrucht is. Dit doe je door het ei te schouwen met een schouwlamp. Het is raadzaam om de broedeieren bij vrienden of kennissen te kopen.
Versnippering (ook wel 'vermaling' of 'verplettering' genoemd); de kuikens worden in een op hoge snelheid draaide hakselaar geworpen. Verstikking (ook wel 'vergassing' genoemd); koolstofdioxide wordt gebruikt om de dieren bewusteloos en daarna dood te maken.
Ze zijn vatbaarder voor ziektes en hebben hun lichaamstemperatuur minder goed onder controle dan volwassen kippen. Daarom is het heel belangrijk dat de moeder en haar kuikens in een ruimte zitten waar ze niet uit klimmen. Als een kuiken niet meer bij de moederkip is, kan het diertje sterven aan onderkoeling.
Groenten en kruiden en bessen, fijngemaakt en onder het voer gemengd maakt dat de kuikens het voer veel interessanter vinden. Ze vinden het lekkerder en ze eten meer en regelmatiger. Ze zijn ook veel meer bezig met hun eten en ze laten elkaar meer gerust.
Voedingstekort - Kippen die snakken naar eiwitten of meer calcium in hun dieet nodig hebben, kunnen eieren eten om aan hun voedingsbehoeften te voldoen. Een voer dat voedingstekorten heeft, kan ook leiden tot voedingstekorten waardoor kippen hun eigen eieren kunnen opeten voor de benodigde voeding.
Als je kip legnood heeft, dan wil dat zeggen dat er een ei vast zit in het laatste deel van haar voortplantingsstelsel. Normaal glijdt het ei daar zo doorheen naar buiten, maar in het geval van legnood lukt het de kip niet om het ei eruit te krijgen. Als baasje wil je jou kip natuurlijk helpen om dat ei kwijt te raken.
Voor het leggen van eieren is het belangrijk om eiwitrijke voeding te geven. Het kippenvoer moet ongeveer 16% eiwit bevatten. Meelwormen, zowel gedroogde als levende, en sprinkhanen zijn ook goede aanvullende voeding. Verder is het goed om uw kippen goede maagkiezel en grit te geven.
Als er een rode ring zichtbaar is in het ei, was er ooit een embryo, maar dat is gestorven. Haal dit ei uit de broedmachine. Als je bloedvaten in het ei ziet, zit er een levend embryo in . Bloedvaten in kippeneieren zijn normaal gesproken zichtbaar binnen 7 tot 10 dagen na de incubatie van een ei.
Niet uit elk ei dat een kip legt komt een kuiken. Daarvoor moet een ei bevrucht zijn door een haan. Wanneer de eitjes door een moeder kip gelegd zijn dan gaat zij erop zitten om de eieren goed warm te houden. Na 21 dagen worden er dan kleine donzige kuikentjes geboren.
Een broedende hen op haar nest
De hen zal 21 dagen op haar eieren zitten en het nest slechts voor eventjes verlaten (ongeveer 20 minuten) om te eten, drinken en haar pootjes te strekken. Na 18 dagen zal het kuiken de eierschaal doorbreken.
Bij een juiste temperatuur liggen de kuikens naast elkaar onder de straling van de lamp. Zo houden ze elkaar warm. Merkt u dat de kuikens juist verspreid gaan liggen, dan is het te warm onder de lamp. Liggen ze helemaal op elkaar en direct onder de lamp, dan weet u dat de kuikens het te koud hebben.
Kuikens kunnen, nadat ze uit het ei zijn gekomen, maximaal anderhalve dag zonder eten en drinken. Bij langere perioden zonder voedsel verliezen ze gewicht, sterven er meer kuikens en neemt hun groei af.