Eet zo weinig mogelijk snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten laten uw bloedsuiker snel stijgen. Snelle koolhydraten zijn zetmeel en suikers. Ze zitten bijvoorbeeld in witbrood, witte pasta, witte rijst, cornflakes, koekjes, gebak, vruchtensap, frisdrank en snacks.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Kies in plaats van een zoet toetje voor wat yoghurt met een stukje fruit.
Fruit is een integraal onderdeel van een gezond, evenwichtig dieet [1,2,3]. Als je diabetes hebt, kun je elk soort fruit eten. Wel kan het nuttig zijn om rekening te houden met het koolhydraatgehalte en het effect op de bloedsuikerwaarden [2,4,5].
Melk, yoghurt, kwark en kaas kunt u eten en drinken. Bijvoorbeeld elke dag een bakje yoghurt. Kies voor melkproducten waar geen extra suiker in gedaan is. Extra suiker zit bijvoorbeeld in vla.
Een paar voorbeelden van gezonde ontbijtjes: Volkorenbrood met 100% pindakaas. Volkorenbrood met 30+ kaas en plakjes komkommer. Schaaltje yoghurt met muesli en een stuk fruit.
Het is het beste om frisdrank, fruitpunch, sportdranken, energiedranken en gezoete thee te vermijden. Deze dranken bevatten toegevoegde suiker en lege calorieën, die je bloedsuikerspiegel kunnen laten pieken en kunnen bijdragen aan gewichtstoename, aldus de ADA.
Door suikerrijke dranken, geraffineerde koolhydraten, gebakken producten, gezoete ontbijtgranen, gefrituurd voedsel, snoep, volle zuivelproducten, bewerkt vlees, ongezonde snacks en overmatig alcoholgebruik te vermijden, kunt u uw bloedsuikerspiegel stabiel houden en het risico op complicaties verkleinen.
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Aardappelen zijn echter een goede bron van vitaminen, mineralen en vezels, en mensen met diabetes kunnen ze nuttigen als onderdeel van een gezond dieet . Het eten van niet-zetmeelrijke voedingsmiddelen naast gematigde porties hele aardappelen kan hun GI in evenwicht brengen.
Maar je kunt wel chocolade eten, maar met mate en niet te vaak . Probeer niet te veel in één keer te eten, want dat heeft invloed op je bloedsuikerspiegel. Als je regelmatig chocolade eet, kan dat je cholesterolgehalte verhogen en het moeilijker maken om je gewicht onder controle te houden.
Geen enkel voedsel kan uw bloedsuikerspiegel snel verlagen . Veel water drinken kan uw nieren helpen de extra suiker uit uw lichaam te spoelen. U kunt ook een beetje lichte intensiteitsoefeningen proberen, zolang uw bloedsuikerspiegel niet hoger is dan 270 mg/dL. Oefening helpt uw lichaam om insuline beter te gebruiken, wat uw bloedsuikerspiegel kan verlagen.
De kern van de zaak
De beste drank om te drinken voor bloedsuikercontrole is water. Maar je kunt meer drinken dan alleen H2O. Probeer koffie, zwarte of groene thee of zelfs melk . Als je het chiquer wilt maken, is een klein glas tomatensap ook voldoende.
Chocolademelk
Het is echter beter om zelf chocolademelk te maken in plaats van het in de winkel te kopen. De merken die u kunt kopen bevatten namelijk vaak veel suiker. Bij regelmatig gebruik kan dit de bloedsuikerspiegel verhogen.
Over het algemeen zijn sinaasappelen een veilige fruitkeuze voor mensen met diabetes . Ze hebben een lage tot matige glycemische index (GI) van ongeveer 43. GI verwijst naar de snelheid waarmee voedsel de bloedsuikerspiegel verhoogt. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om zowel portiegroottes als individuele factoren in overweging te nemen.
Eieren zijn een voedzame keuze voor mensen met diabetes
Eiwitrijke voeding kan een belangrijke rol spelen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de glucosecontrole. Een portie van twee grote eieren bevat 13 gram hoogwaardige eiwitten, waardoor eieren een uitstekende keuze zijn om toe te voegen aan maaltijden en tussendoortjes.
Niks geraffineerds of bewerkts dus. Gewoon puur natuur, zoals het 't lekkerst is. Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes.
Voorbeelden van gezonde tussendoortjes:
Een schaaltje (plantaardige) zuivel. Een handje ongezouten noten. Een volkorenboterham of volkoren cracker met gezond beleg. Kies ook eens voor peulvruchten, zoals deze geroosterde kikkererwten.
Conclusie. Het heeft geen zin om aardappelen te mijden om het risico op diabetes type 2 te beperken. Probeer beter overgewicht te vermijden. Aardappelen zijn een goede bron van koolhydraten, en maken deel uit van een gezonde eet- en leefgewoonte.
Warme maaltijden. Bouillon en heldere soep met groente, vlees of kip bevatten nauwelijks koolhydraten. Dit heeft geen effect op de bloedglucose. Is de soep gebonden met bloem, rijst, macaroni of bereid met veel vermicelli dan levert de soep 8 gram koolhydraten.
Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.
Twee keer per week vette vis eten zoals haring, zalm, makreel of sardines is dus aan te raden. Verbrand koolhydraten door te bewegen. Daarmee verlaagt u de bloedsuikerspiegel en reageert uw lichaam beter op insuline. Voor het ontbijt een wandeling of juist na de maaltijd hebben een extra gunstig effect.
Combineer geschikte koolhydraten met vetten en eiwitten
Als je (volkoren) koolhydraten eet, doe dit dan samen met eiwitten en/of vetten. Hierdoor wordt de opname en omzetting van koolhydraten afgeremd en trager opgenomen. Het duurt langer voordat de glucose in de bloedbaan komt en je bloedsuiker stijgt minder.
Maaltijd met te veel koolhydraten. Sterk gesuikerde voeding. Onvoldoende insuline ingespoten of vergeten te spuiten. Het niet innemen van bloedsuikerverlagende tabletten (type 2)