Als de vrije fructose niet wordt opgenomen hebben we een malabsorptie en komt deze in de dikke darm terecht. Daar wordt de fructose dan vergist door de bacteriën waardoor waterstof- en methaangas vrijkomt. Hierdoor krijgt men klachten van opgeblazen gevoel, krampen, pijn, winderigheid en diarree of constipatie.
Om zoveel mogelijk vezels binnen te krijgen, eet je appels met schil en al. Tip: maak eens deze lekkere soep met appel, bijzonder smakelijk! Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn.
Maar bijna alle fruitsoorten bevatten fructose (vruchtensuiker), wat ook kan zorgen voor gassen. Vooral peren, dadels, druiven, rozijnen, ananas, appels en bananen, maar ook kersen en kiwi's. Fructose in gedroogd fruit, zoals gedroogde perziken en abrikozen, tellen ook mee.
Je kunt teveel lucht inslikken bij spanning en stress, roken, drinken door een rietje en kauwgom kauwen. Ook mensen die snel praten, of snel eten of drinken, slikken ongemerkt lucht mee naar binnen. De meeste ingeslikte lucht boer je weer op.
Winderigheid is een symptoom dat kan wijzen op darmkanker: FABEL. Winderigheid wijst niet op darmkanker.
De kleine hoeveelheid die in een scheet zit, kan gezondheidsschade voorkomen. Het risico op kanker, beroertes en hartaanvallen wordt niet alleen kleiner, ook kunnen artritis en dementie op latere leeftijd verhinderd worden door gewoon vrijuit winden te laten, schrijft het blad.
Eet en drink bepaalde producten niet
Voorbeelden van producten die winderigheid kunnen veroorzaken zijn: Spruiten, prei, paprika, ui, knoflook, peulvruchten en koolsoorten zoals witte kool, Chinese kool, spitskool, rode kool, bloemkool, romanesco, broccoli, boerenkool, paksoi en savooiekool.
Ouderen hebben meer last van winderigheid. Dit heeft te maken met veranderingen in de spijsvertering. Ook hebben veel ouderen moeite met het ophouden van een wind omdat de kracht van de bekkenbodem afneemt. Winden bestaan voor 99% uit reukloze gassen als stikstof, zuurstof, methaan, kooldioxide en waterstof.
Eet gezond en regelmatig; sla geen maaltijden over. Kies voor vezelrijk voedsel. Maar pas wel op: ga je in één keer van witbrood en witte rijst naar alleen maar zilvervlies en volkorengranen, dan kan het zijn dat het 'gas in je darmen' even toeneemt. Rustig opbouwen is dus het advies.
Er is meer: appels zijn ook een van de vruchten die hoog scoren in sorbitolgehalte. Sorbitol is een suikeralcohol die van nature voorkomt in fruit en planten en soms wordt gebruikt als een voedingsadditief. Het eten van veel sorbitol kan gastro-intestinale problemen veroorzaken, waaronder gas .
Naast groene thee en 'verse' muntthee is gemberthee een goede optie. Gember kan namelijk verzachtend zijn. Naast gember in de thee is gember ook verkrijgbaar in capsules of gekonfijt. Koel, fris en een heerlijke geur heeft pepermuntolie.
Deze klachten ontstaan anderhalf tot twee uur na de maaltijd. Normaal gesproken duurt het twee tot drie uur voordat voedsel de maag verlaat. Als (een deel van) de maag verwijderd is, komt voedsel veel sneller aan in de dunne darm.
Een aantal producten kan extra gasvorming veroorzaken. Dit zijn onder andere: Koolsoorten, zoals rode kool, witte kool, savooiekool, spruitjes, koolraap. Prei, paprika, uien, knoflook.
Venkelthee. Venkel heeft een kalmerende werking op de darmen en kan helpen bij het verminderen van krampen en gasvorming. Bovendien heeft venkel een positieve invloed op de spijsvertering en kan het helpen bij het verminderen van maagklachten.
Oorzaken van hinderlijke flatulentie kunnen zijn: overmatig inslikken van lucht, gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, een onevenwichtig voedingspatroon en een overmaat aan bacteriën in de dikke darm. Winderigheid heeft zelden te maken met een medisch relevante oorzaak.
Veel van deze voedingsmiddelen bevatten een complexe suiker genaamd raffinose en/of fructose, die beide gasvorming kunnen veroorzaken. En het zijn niet alleen groenten; fruit kan ook gasvorming veroorzaken. Appels, bananen, perziken, peren, abrikozen en sinaasappels, samen met gedroogd fruit, bevatten allemaal sorbitol, een suikeralcohol die supergasvorming veroorzaakt .
Appels bevatten bepaalde soorten FODMAP's, zoals fructanen en sorbitol, die kunnen bijdragen aan symptomen zoals een opgeblazen gevoel en buikpijn . Het volgen van een FODMAP-arm dieet, onder begeleiding van een zorgverlener of gediplomeerd diëtist, kan helpen bekkenpijn te verlichten die geassocieerd wordt met appelconsumptie.
Scheten zijn meestal gezond
Af en toe een wind laten hoort namelijk bij een gezonde werking van het spijsverteringsstelsel en bepaalde voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat uw winden viezer ruiken. Maar in sommige gevallen kunnen stinkende winden ook wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem.
Een aangepaste voeding heeft nog het meeste effect tegen overdreven winderigheid: beperken van bruisdranken, vermijden van kauwgum, minder in één keer eten en de vetconsumptie beperken. Je tijd nemen om goed te kauwen, langzaam eten, en als het kan, een wandeling van een kwartiertje maken na de maaltijd.
Veelvoorkomende oorzaken van winderigheid zijn het inslikken van teveel lucht, het niet goed verteren van voedingsstoffen, of een snelle toename in vezelinname. Bij last van winderigheid is het raadzaam om de inname van voedingsmiddelen zoals peulvruchten en koolsoorten te beperken en om rustig te eten.
Drinken tijdens het eten kan ook zorgen dat u veel lucht inslikt. Probeer voor of na het eten te drinken, maar niet tijdens het eten. Sommige mensen merken vermindering van de winderigheid door het drinken van kruidenthee (kamille, pepermunt of venkel).
Sommige experts geloven dat je meer scheten laat naarmate je ouder wordt, omdat je metabolisme vertraagt . Het eten blijft langer in je spijsverteringsstelsel zitten, waardoor er meer gas ontstaat. Ook maakt je maag minder zuur aan dat nodig is om eten goed te verteren. Bovendien bestaat je spijsverteringsstelsel uit spieren.