Fruit is een integraal onderdeel van een gezond, evenwichtig dieet [1,2,3]. Als je diabetes hebt, kun je elk soort fruit eten.
Producten met complexe koolhydraten zijn wel gezond. Druiven bevatten nauwelijks vezels. De verhoudingen van 17 gram fruitsuiker en 1,5 gram vezels per 100 gram zijn verre van ideaal. Daarom mag je geen druiven eten bij diabetes type 2.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees. Minder suiker wordt aangetroffen in bramen, aardbeien, frambozen, rode bessen en zwarte bessen.
De kern van de zaak. Mensen met diabetes kunnen druiven eten als onderdeel van een uitgebalanceerd, voedzaam en bloedsuikervriendelijk eetplan . Druiven kunnen een zoete smaak, vitaminen, mineralen en andere plantaardige stoffen leveren die gunstig zijn voor uw algehele gezondheid. Ze zijn ook bevredigend en veelzijdig.
“Fruit bevat van nature uit veel suiker", vervolgt Borgdorff. Als je dus heel veel fruit eet krijg je automatisch veel suiker binnen. Maar als je je gewoon houdt aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag, dan is er niets aan de hand. Er zitten verder geen andere nadelen verbonden aan het eten van druiven.”
Sommige mensen moeten ze echter beperken of vermijden. Baby's en kleine kinderen mogen geen hele druiven eten, omdat ze een verstikkingsgevaar vormen. Als uw kind jonger is dan 2 jaar, moet u de schil verwijderen en de druiven in vieren snijden. U moet het eten van druiven of druivenproducten vermijden als u een druivenallergie hebt.
Het eten van grote hoeveelheden druiven kan diarree veroorzaken . Sommige mensen hebben allergische reacties op druiven en druivenproducten. Andere bijwerkingen kunnen zijn: hoesten, droge mond en hoofdpijn.
Bananen zijn een heerlijk, voedzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen, inclusief mensen met diabetes . Het eten van dit gezonde fruit kan helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, de insulinegevoeligheid te verbeteren en de gezondheid van het hart te verbeteren.
Druiven zitten bomvol suiker . Als je echter een zwak hebt voor druiven, zul je veel goeds consumeren: rode druiven bevatten anthocyanen, die in verband zijn gebracht met lagere niveaus van "slechte" cholesterol, hogere niveaus van "goede" cholesterol en een lager risico op insulineresistentie.
De oorzaken van diabetes zijn complex, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat iemand de aandoening alleen ontwikkelt door het eten van te veel fruit . Het eten van fruit met mate is een belangrijk onderdeel van een gezond dieet. Het beperken van de hoeveelheid gedroogd fruit en vruchtensap in het dieet kan helpen de totale inname van suiker te verminderen.
Als je diabetes hebt, mag je in principe alles eten, dus ook tussendoortjes. Kies liever voor hapjes met veel vezels en weinig suiker. Daar gaat de bloedsuiker minder snel van omhoog.
Melk, yoghurt, kwark en kaas kunt u eten en drinken. Bijvoorbeeld elke dag een bakje yoghurt. Kies voor melkproducten waar geen extra suiker in gedaan is. Extra suiker zit bijvoorbeeld in vla.
Eet niet te veel vlees en varieer met (vette) vis, peulvruchten, ei en ongezouten noten. Beperk de zoutinname (zeker bij een hoge bloeddruk) tot 6 gram. Bekijk tips om minder zout te eten. Het eten van veel vezels helpt het cholesterolgehalte te verlagen.
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Mensen die regelmatig appels, peren, blauwe bessen en druiven eten verlagen hun risico op diabetes type 2. Niet alleen het soort fruit telt, maar ook de hoeveelheid. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Tot nu toe was er geen duidelijk verband tussen fruit eten en het risico op diabetes type 2.
Mensen die bètablokkers gebruiken, moeten mogelijk hun kaliuminname matigen. Mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken, moeten met hun arts praten voordat ze grote hoeveelheden druiven consumeren. Resveratrol kan de anticoagulerende werking van deze medicijnen versterken, waardoor het risico op blauwe plekken en bloedingen toeneemt.
Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Mensen met diabetes kunnen druiven eten, omdat druiven een goede werking hebben op het verminderen van de ontwikkeling van ziekten, met name verse druiven. Echter, slechts ongeveer 10 druiven per keer mogen worden geconsumeerd en slechts een paar keer per week.
Afhankelijk van iemands maaltijdplan en voedingsbehoeften, kan een arts of diëtist aanbevelen om koolhydraten in een latere maaltijd te vervangen. Als alternatief kan iemand na het eten van een maaltijd die minder koolhydraten bevat , een kleine banaan als tussendoortje eten om de koolhydraatinname in evenwicht te brengen.
Te veel banaan is niet goed voor diabetespatiënten. Als uw bloedsuikerspiegel en kalium onder controle zijn, kunt u om de dag banaan eten. Yelakki-banaan is oké .
Geen enkel voedsel kan uw bloedsuikerspiegel snel verlagen . Veel water drinken kan uw nieren helpen de extra suiker uit uw lichaam te spoelen. U kunt ook een beetje lichte intensiteitsoefeningen proberen, zolang uw bloedsuikerspiegel niet hoger is dan 270 mg/dL. Oefening helpt uw lichaam om insuline beter te gebruiken, wat uw bloedsuikerspiegel kan verlagen.
Waarom kunnen druiven giftig zijn
Het is onbekend welke stof in de vruchten toxisch is voor de dieren. Zowel verse als gedroogde druiven zijn toxisch. Omdat niet bekend is welke stof verantwoordelijk is voor de toxiciteit, kan er niet vanuit gegaan worden dat de rest van de plant niet toxisch is.
Druiven. Druiven bevatten veel suiker en kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken als ze op een lege maag worden geconsumeerd . De suiker in druiven kan pieken in insulineniveaus en zelfs spijsverteringsproblemen veroorzaken.
Maar let op: Hoewel je druiven kunt eten wanneer je gewicht wilt verliezen, is het wel verstandig om genoeg te variëren met voeding. Druiven bevatten namelijk fruitsuiker (fructose). Wanneer je hier te veel van binnenkrijgt, zou dit gewichtsverlies in de weg kunnen staan.