Kun je rauwe aardappelen invriezen zonder ze te blancheren? Nee, rauwe aardappelen bevatten te veel vocht, wat betekent dat als je ze zonder blancheren invriest, ze zompig worden.
Ja, dat kan. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes of blokjes. Blancheer ze 4 tot 5 minuten (afhankelijk van de grootte) in kokend water en koel ze snel af in een kom met koud (ijs)water. Dep de aardappels goed droog en vries ze in porties in.
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Enzymen en blancheren
Enzymen zijn van nature voorkomende stoffen in planten die het rijpingsproces regelen. Invriezen vertraagt alleen de enzymactiviteit. De meeste diepvriesgroenten verliezen kwaliteit in de vriezer, tenzij ze geblancheerd zijn .
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Vries nooit rauwe aardappelen in. Blancheer ze altijd eerst, anders wordt de textuur erg slecht. Snijd de aardappelen in gelijkmatige stukken. Als sommige partjes veel groter zijn dan de andere, zullen ze niet tegelijkertijd blancheren.
Voorgekookte aardappeltjes uit de winkel, bijvoorbeeld bbq krieltjes of Provençaalse partjes of aardappelschijfjes uit de koeling vries ik gerust in. Verse/ zelfbereide aardappels dan weer niet.
Ja! Je kunt aardappelen absoluut invriezen , en dat moet je ook doen als je teveel aardappelen hebt. Maar er is één belangrijk ding om te onthouden: je moet eigenlijk alleen gekookte of halfgekookte aardappelen invriezen, omdat rauwe aardappelen veel water bevatten. Dit water bevriest en maakt de aardappelen papperig en korrelig als ze ontdooid zijn.
Gedane proeven hebben bovendien bewezen, dat het niet noodig is. In verband hiermede volrfen hier eenige raadgevingen: Bevroren aardappelen worden pas soet en daardoor oneetbaar, als men ze laat ontdooien voor het koken.
Vries tot een maand van tevoren in . Aardappelen voorkoken voordat u ze invriest is niet alleen een geweldige manier om vooruit te koken, het maakt de aardappelen ook extra knapperig als ze gekookt zijn. Braad ze bevroren terwijl uw vlees rust. Snijd de aardappelen in grote, gelijkmatige stukken en doe ze in een grote pan met koud gezouten water.
Giet af in een vergiet, laat volledig afkoelen en dep droog. Verdeel elk aardappelstuk in een enkele laag op een bakplaat zodat ze elkaar niet raken, dek af en vries tot 12 uur in tot ze stevig zijn. Doe de aardappelen in een hersluitbare zak en label ze zodat je niet vergeet wat ze zijn (en wanneer ze zijn ingevroren).
Bewaar je aardappelpartjes in een luchtdichte container voor maximaal vijf dagen. Vermijd het opwarmen in de magnetron. Kies in plaats daarvan voor de oven, airfryer of het fornuis.
Als je aardappels gekookt hebt, zijn ze nog 2 dagen houdbaar in de koelkast en zo'n 3 maanden in de diepvries. Het aardappelras, kooktype en de kwaliteit bepalen waarvoor de aardappel geschikt is. Er zijn verschillende soorten aardappelrassen verkrijgbaar.
Aardappelen. Ongekookte aardappelen bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Als je aardappelen wilt invriezen kun je het best gekookte aardappelen invriezen. Of gerechten waar aardappelen in verwerkt zijn, zoals een stampot.
Bewaaradvies: Na opening gekoeld en afgesloten bewaren, beperkt houdbaar. Niet invriezen.
Op aardappelprodukten uit de koeling staat een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): mits gekoeld kun je ze tot dan veilig eten, daarna niet meer. Tenzij je ze meteen invriest. Op verpakkingen ongeschilde aardappelen hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan.
Re: Kun je voorgekookte krieltjes invriezen? Ja hoor, kan prima.
Krokant korstje
Als het vet is opgenomen door de aardappelen, voeg dan extra boter of olijfolie toe. Na ongeveer 10 minuten bakken zijn de aardappelen gaar en goudbruin. Verhoog de laatste paar minuten het vuur, zodat ze een krokant korstje krijgen.
Re: Huishoudvraagje - invriezen aardappelschijfjes
Champignons moet je dus ook absoluut niet laten ontdooien, maar kan je gewoon bevroren in de pan gooien om ze op te bakken dat gaat prima. Hoor dus net dat het met aardappeltjes wel prima gaat, des te mooier!
Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Waarom blijven groente langer goed in de diepvries als je ze eerst blancheert? Als je groente in de diepvries bewaart, wordt bederf uitgesteld, maar niet tegengehouden. Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.