Camembert, ook wel bekend als witte schimmelkaas wordt van koemelk gemaakt. Waar Camembert vroeger vaak nog van rauwe (en dus ongepasteuriseerde) koemelk werd gemaakt, is dit tegenwoordig bijna niet meer het geval.
Camembert is een witte schimmelkaas, die van koemelk wordt gemaakt.
Elke soort schimmelkaas heeft zijn eigen eigenschappen en smaak. De bekendere soorten Franse witte schimmelkazen zijn Camembert en Brie.
Want beschimmelde kaas is enerzijds een delicatesse, anderzijds een gevaar. Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten.
De bekendste Franse kaas en misschien wel de bekendste kaas van de wereld; de Camembert. Een geliefde witschimmel en bijna altijd wel aanwezig op een kaasplankje. Alleen de echte Camembert is geproduceerd met rauwe (ongepasteuriseerde) melk. Deze kazen mogen daarom de naam “Camembert de Normandie” voeren.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent). Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Nummer 2: Camembert
Brie en camembert worden nog vaak door elkaar gehaald. Logisch, want ze lijken ook best op elkaar: het zijn beiden kazen van koemelk en komen uit dezelfde streek. Het verschil zit hem in de room. Deze wordt namelijk wél bij de brie toegevoegd, maar niet bij de camembert.
Van de meeste mycotoxines krijg je buikpijn als je er teveel van binnenkrijgt of je wordt misselijk en moet overgeven. Maar er bestaan ook schimmels die aflatoxine produceren. Dat is een gifstof die bijvoorbeeld voorkomt op beschimmelde noten en schadelijk is voor de lever en zelfs kankerverwekkend kan zijn.
Blauwe kaas is een gefermenteerde kaas die gebruikmaakt van Penicillium roqueforti-schimmelculturen. In tegenstelling tot andere soorten schimmels zijn deze culturen echter niet giftig en veilig voor menselijke consumptie . Blauwe kaas kan helpen de gezondheid van botten, tanden en hart te bevorderen.
Controleer de houdbaarheidsdatum en zorg dat je de kaas voor die tijd opeet. Het eten van bedorven blauwe kaas kan problemen veroorzaken. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van bedorven kaas kan leiden tot voedselvergiftiging en symptomen zoals maagkrampen, braken en diarree.
Zeker niet. Echte feta is gemaakt van schapen- en maximaal 30% geitenmelk, 'witte kazen' zijn van koemelk. Verder worden er aan feta nog allerlei extra eisen gesteld door de Griekse wet. Zo moet de kaas bijvoorbeeld 60 dagen rijpen en er mag niet meer dan 56% vocht in zitten.
Brie is misschien wel de bekendste Franse witschimmelkaas. Dit Franse kaasje is vernoemd naar de regio Brie in de Champagnestreek. Brie is beschermd, maar er zijn inmiddels ontzettend veel imitaties. Traditioneel heet brie 'Brie de Meaux' of 'Brie de Melun'.
Verse geitenkazen (niet gerijpt) hebben geen korstflora. Gerijpte geitenkazen daarentegen zijn bedekt met een witschimmel (Penicillium candidum en/of Geotrichum), Geitenkaas is witter van kleur dan kaas gemaakt van koemelk.
Gedurende deze tijd vormt Camembert kaas zijn kenmerkende witte schil, die eetbaar is. Deze korst wordt gemaakt door gemeenschappen van nuttige microben, waaronder de bacterie Penicillium candidum , die de kaas langzaam van buiten naar binnen laten rijpen.
Benieuwd welke kazen het best bij jou passen? Doe de smaaktest. De Camembert van Président is de meest gegeten camembert in Frankrijk, dat zegt eigenlijk al genoeg. Constant van kwaliteit en lekker van smaak voor jong en oud.
Camembertkaas, een klassieke kaas van koemelk uit Normandië, vernoemd naar een dorp in die regio . De karakteristieke romige, ivoorkleurige binnenkant en het donzige witte oppervlak, dat lijkt op dat van Brie, zijn afkomstig van de Penicillium camemberti-schimmel waarmee de wrongel wordt behandeld.
Onderzoekers hebben bewezen dat het daadwerkelijk goed voor je is. Samen met andere oude kazen is blauwe kaas geweldig voor je darmgezondheid en dus je algehele welzijn.
Het eten van bedorven blauwe kaas kan voedselvergiftiging veroorzaken , wat symptomen als misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen veroorzaakt ( 5 , 6 ). Bepaalde soorten schimmels produceren ook mycotoxinen, wat giftige stoffen zijn die de immuunfunctie kunnen onderdrukken, spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken en zelfs kunnen bijdragen aan kanker ( 1 ).
Sommige schimmels worden gebruikt om bepaalde soorten kaas te maken, waaronder (Roquefort, blauw, Gorgonzola, Stilton, Camembert en Brie). De schimmel op deze kazen is veilig om te eten . Schimmel op andere soorten kaas zou er niet moeten zijn. Gooi alle zachte kaas weg die schimmel vertoont.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Kaas past in een gezonde dagelijkse voeding. Er zijn gezondere kazen dan Camembert. Camembert kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Zet daarom geregeld verse en magere kaas op het menu als je licht wil eten. Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Volgens calorieking.com.au bevat brie 30,5 g vet en 18,5 g proteïne per 100 g. Dezelfde hoeveelheid camembert bevat 25 g vet en 19,5 g proteïne . Om al dat vet te doorbreken, passen beide kazen goed bij een scherpe of zoete smaak zoals druiven of vijgen.
Ja, camembert smelt beter dan brie . Als je ooit hebt geprobeerd een wiel brie te bakken, weet je dat het over het algemeen veel langer duurt om te smelten dan een gebakken camembert.
Camembert tijdens de zwangerschap
Brie en camembert lijken erg veel op elkaar. Het verschil zit vooral in het vetgehalte, aan brie wordt namelijk nog room toegevoegd, waardoor brie vetter is en romiger smaakt dan camembert. Beide kaassoorten worden van koemelk gemaakt.