Zo kan je puree van heel wat groenten maken: bloemkool, knolselder, wortelen, pastinaak, pompoen,... Origineel, licht en minstens even lekker! We inspireren je met 6 heerlijke gerechten met groentepuree, zónder aardappelen. 2 groenten combineren en pureren kan trouwens ook perfect ;-).
Groenten die geweldig zijn om te pureren: zoete aardappelen, wortels, bieten, pastinaken en bloemkool . Groenten die u beter niet kunt pureren: vezelige groene groenten zoals broccoli en groenten met een schil zoals erwten. Deze laten vaak draden en stukjes achter die u niet kunt pureren.
Gepureerd eten voor volwassenen of ouderen bestaat vaak uit gekookte groenten, aardappelen en vlees. Broodmaaltijden kunnen ook worden fijngemaakt. Lekker gepureerd eten kan worden gemaakt door er extra bouillon of kruiden aan toe te voegen.
Gepureerd fruit of een fijne jam zonder harde stukjes zijn ook goede opties. Wanneer je cornflakes, muesli en andere ontbijtgranen wil toevoegen kun je deze zachter maken door ze voor het eten even in melk of yoghurt te laten weken.
Het basisrecept is simpel: groente in stukjes snijden, koken (of stomen) en dan met een ferme scheut kookwater (oppassen dat je dat niet gewoontegetrouw meteen afgiet in de gootsteen!) in de blender. Maak het zo vloeibaar of juist stevig als je zelf wilt (of aankunt). Hoe meer vocht, hoe sneller het richting soep gaat.
Zo kan je puree van heel wat groenten maken: bloemkool, knolselder, wortelen, pastinaak, pompoen,... Origineel, licht en minstens even lekker!
Purees worden niet gemaakt van rauwe groenten — je moet de groenten wel eerst voorkoken. Als je bonen uit blik gebruikt, kun je die prima zo pureren, omdat ze al gekookt zijn. Zodra de groenten zacht zijn gekookt (je hoeft ze niet te lang te koken, maar ze moeten wel zacht zijn als je ze met een vork kunt vastpakken), ben je klaar voor de volgende stap.
Het pureren van groenten kun je op verschillende manieren uitvoeren. Zo kun je een staafmixer, roer- of draadzeef, pureeknijper of een keukenmachine gebruiken. Om de gepureerde groenten een lekkere smaak te geven kun je ervoor kiezen om er een beetje boter, olie of kruiden aan toe te voegen.
Gepureerd voedsel is helemaal glad, waardoor het makkelijker te slikken en te verteren is dan vast voedsel . Dit is het belangrijkste voordeel van een gepureerd dieet. Daarom raden professionals in de gezondheidszorg vaak een gepureerd dieet aan voor mensen met medische aandoeningen waardoor het voor hen moeilijk is om vast voedsel veilig te slikken.
Verwijder de schil, zaden, botten en andere taaie delen van ingrediënten die moeilijk glad te blenden zijn. Kook alle ingrediënten tot ze zacht zijn en makkelijk in kleine stukjes te hakken zijn die beter blenden. Verwerk het voedsel met een keukenmachine tot het een fijne textuur heeft. Voeg indien nodig kleine hoeveelheden vloeistof toe.
Er zijn verschillende soorten apparatuur die u kunt gebruiken om voedsel te pureren. U kunt een keukenmachine, blender (beter voor voedsel met een hoger vloeistofgehalte) of staafmixer gebruiken. Ik raad u aan de productbeschrijving en enkele gebruikersrecensies te lezen voordat u een aankoop doet.
Een kom boterachtige, romige aardappelpuree is een ding van schoonheid en elegantie. Maar aardappelen zijn niet de enige groenten die je moet pureren. Wortelgroenten — zoals koolrapen, pastinaken en rapen — zijn de eerste die in je opkomen, maar van bloemkool tot doperwten, er is een breed scala aan groenten die klaar zijn om te pureren.
Je kunt voedsel pureren in een blender of keukenmachine . Gepureerd voedsel is belangrijk als je moeite hebt met kauwen of slikken. Door vast voedsel te veranderen zodat het niet gekauwd hoeft te worden, kun je het veiliger en gemakkelijker doorslikken.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Verwijder alle stevige of vezelige delen zoals schillen en zaden. Bereid groenten in kleine, gelijke stukken om te koken, aangezien ze op dezelfde snelheid koken en later gelijkmatig worden gemengd. Roer aan het einde room of boter door de puree. De meeste wortelgroenten kunnen in een blender worden gepureerd.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
Een gepureerd dieet omvat zachte, gladde voedingsmiddelen. Als u moeite hebt met kauwen, slikken of verteren, is het mogelijk niet veilig voor u om vast voedsel te eten zoals u dat normaal gesproken zou doen . Een gepureerd dieet kan een veiligere manier zijn om de voedingsstoffen binnen te krijgen die u nodig hebt.
De belangrijkste reden voor aankomen door het drinken van smoothies is suiker . Wanneer we fruit blenden of juicen, breken we de celwanden van de plant af, waardoor de natuurlijke suikers die erin zitten, worden blootgelegd. Dit zet ze om in vrije suikers, zoals 'toegevoegde suiker' – het soort dat kan bijdragen aan gewichtstoename.
Diarree en constipatie kunnen een probleem zijn voor mensen die een gepureerd dieet volgen .
#3 Tip: PUREE
Puree eet gemakkelijk weg, dus handig om lekker veel groente in te verstoppen. Probeer eens puree van zoete aardappel met broccoli, of pompoen met wat rode biet en prei. Ook de bekende aardappelpuree doet het altijd goed. Voeg wat haverroom toe voor een extra smeuïge puree.
Kook harde groentes zoals broccoli, bloemkool, pompoen en wortels daarom eerst en pureer ze samen met wat kookvocht. Groentes zoals paprika, uien, courgettes en tomaten kun je beter zacht laten worden door ze grof te snijden en dan kort te (roer)bakken. Daar wordt de soep of saus ook nog eens lekkerder van.
Kortom: 'myth busted'. De werking van voedingsstoffen in groente en fruit neemt door dat halve minuutje in de blender niet noemenswaardig af. Ook raak je niet meer vezels kwijt door blenden dan door kauwen.
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Doe de groentebouillon in een grote pan op middelhoog vuur en breng aan de kook. Voeg alle groenten en zout toe en kook gedurende 40 minuten, tot ze heel gaar zijn . Giet af. Pureer de groenten in een keukenmachine of blender.
Prak de groente fijn met een vork of rasp het. Je kunt het ook pureren met een staafmixer of keukenmachine. Verdeel in gelijke porties en zet 1 portie van een paar lepeltjes apart voor je baby. Je kunt ook een portie in de koelkast bewaren voor de dag erna.