Gedroogde tijm en scherpe hulstbladeren gestrooid rond uw plantjes geven ook een bescherming. Ook koffiedik en gemalen koffie gestrooid rond planten is zeer geschikt en kan sommige naakt- slakken zelfs doden. Biervallen en barrières van droog materiaal zijn natuurvriendelijker.
Andere barrières tegen slakken
Probeer een rand van 5 cm met koffiedik (met cafeïne), knoflook, kapotte schelpen, cacaodoppen, fijngemaakte eierschalen, sparrennaalden of lavagruis. Let wel op met cacaodoppen. Chocolade is giftig voor honden, en cacaodoppen dus ook.
Gebruik van aardbeiennetten. Een van de meest effectieve manieren om aardbeien te beschermen is het gebruik van speciale aardbeiennetten. Deze netten zijn ontworpen om over je aardbeienplanten te spannen, waardoor volgens geen toegang hebben tot de vruchten.
Sterk ruikende planten zijn ouderwetse planten als salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan. Daarbij is het verstandig om de planten vroeg in de ochtend water te geven.
Oma weet raad
Maak een lokdoos van bijvoorbeeld een leeg botervlootje. Graaf dat tussen de planten in zodat de bovenkant van het bakje op gelijke hoogte is met de aarde. Vul het bakje met een restje bruin bier. Elke ochtend kun je slakken verwijderen.
Aluminiumfolie. Maak een gat in het aluminiumfolie waar je je plant doorheen steekt en leg het folietje vervolgens op de grond. Slakken houden van een vochtige grond en zullen daarom niet richting je plant glibberen over het folie heen. Zo kan je je moestuinplantjes bijvoorbeeld beschermen.
Hoe dol slakken ook zijn op sla, de rucola in jouw tuin vermijden ze zeker. Hetzelfde geldt voor tomatenplanten. Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
Heb je last van slakken in je tuin? Wist je dat je heel eenvoudig van je slakken af kunt komen door regelmatig een beetje koffiedik te strooien? Die koffieresten zijn namelijk giftig voor slakken. Dus heb je een aangevreten plant, strooi er dan een beetje koffieprut omheen en de slakken zullen de plant met rust laten.
Slakken hebben in het algemeen een hekel aan leerachtig, hard en dik blad en aan blad van sterk geurende en bitter smakende planten, zoals veel keukenkruiden. Ook planten met giftig blad of sap (vingerhoedskruid, wolfsmelk, monnikskap enz.) laten ze met rust.
Ze zijn gek op een vochtige omgeving. Door de vele regen is er een hoge waterstand, waardoor het nu ideaal voor ze is boven de grond." Door de regen is er dus geen ontkomen aan de slijmerige slakken. "Als er geen water en vocht is, dan verstoppen ze zich", vertelt de boswachter.
Aardbeienmatten Halsbanden
Deze duurzame matten zijn gemaakt van een sterk, UV-bestendig materiaal dat bestand is tegen de elementen en meerdere seizoenen meegaat. Deze matten vormen niet alleen een barrière tegen slakken en andere kruipende plagen, maar ze helpen ook om uw aardbeien schoon en vrij van vuil en gruis te houden.
Aardbeiennetten zijn een van de meest effectieve manieren om uw fruit te beschermen tegen ongedierte en slechte weersomstandigheden. Ze hebben een gaas dat klein genoeg is om ze te beschermen tegen insecten en vogels, en ze zijn licht genoeg om schade aan de planten zelf te voorkomen.
Op dezelfde manier als de planten elkaar versterken, kunnen ze elkaar ook verzwakken. Aardbeienplanten trekken bijvoorbeeld witte koolvliegjes aan, een vlieg die erg schadelijk is voor koolsoorten. Zet je aardbeien dus nooit naast koolsoorten in de moestuin.
Slakken houden namelijk van specifieke planten. Deze planten hebben bij voorkeur veel en grote bladeren. Sla, kool en hosta's zijn een feestje voor slakken. Kruiden en andere planten met een sterke geur schrikken slakken juist af.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Deze slakkenplaag is voornamelijk te wijten aan de uitzonderlijke weersomstandigheden dit jaar. Het voorjaar en de zomer zijn bijzonder nat geweest, met veel neerslag verspreid over een langere periode. Dit zorgt voor een ideale leefomgeving voor naaktslakken, die de vochtige omstandigheden heerlijk vinden.
Ook planten die veel voedingsstoffen nodig hebben, zoals rozen, gedijen goed bij een regelmatige dosis koffiedik. Niet voor aardbeien: Aardbeien gedijen minder goed in een omgeving met cafeïne, wat in kleine hoeveelheden aanwezig kan zijn in koffiedik.
Vooral planten als rododendrons en hortensia's en houden wel van wat koffiedik. Koffiedik is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat je wortelen, pompoenen en tomaten het heel goed doen met net dat beetje extra!
Als u te maken hebt met slakken in uw tuin, is aluminiumfolie een eenvoudig en effectief keukenartikel dat uw planten kan redden. Het enige wat u hoeft te doen is het om de stengels van uw planten te vouwen en het zal fungeren als een fysieke barrière tegen kruipende plagen — ze zullen de folie niet willen passeren .
De schil van komkommers (vooral de schil) bevat curbitacine en wanneer die chemische stof in contact komt met aluminium, ontstaat er een reactie. De geur is voor de mens niet waarneembaar, maar slakken worden er gek van en vluchten weg .
Slakken kunnen niet tegen zout of azijn en zullen hierdoor ook doodgaan.
Vliesdoek en folie houden de kou tegen en bevorderen de groei van uw aardbeiplanten vooral in het vroege voorjaar. Hebben uw aardbeiplanten last van blad- of bodeminsecten, ziektes of slakken? Ook hiervoor hebben we een passende oplossing in ons assortiment.
Bedek aardbeien met dennennaalden, stro of hooi om te voorkomen dat het fruit de grond raakt.
Verwijder het stro eind maart, of zodra de sneeuw smelt , en laat de rijenhoezen zitten. Rijenhoezen kunnen ook alleen in het vroege voorjaar worden aangebracht. Mulch moet zoals gebruikelijk in de herfst worden aangebracht, maar moet vroeg in het voorjaar worden verwijderd (eind maart of begin april) en onmiddellijk worden gevolgd door het aanbrengen van de rijenhoezen.