Wanneer er in een bakrecept boter staat bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Bakken met margarine kan ook, maar beïnvloedt bij veel recepten de textuur en smaak van het resultaat. Ga jij voor een extra romige smaak? Bak dan met biologische grasboter.
Een laagje boter met zeezout smaakt heerlijk op een verse boterham of een krokante pistolet, maar voor bakken en braden is het gebruik van ongezouten boter aan te raden.
Als je in een bakrecept boter ziet staan, wordt er altijd ongezouten roomboter bedoeld. Tenzij anders vermeld natuurlijk, maar je kan er vanuit gaan dat je verder gewoon altijd een pakje met ongezouten roomboter in huis kunt halen.
Boter geeft een hele lekkere smaak aan je vlees. Het is wellicht niet het meest gezonde keuze, maar wat je wel zou kunnen doen is wanneer je vlees bijna dichtgeschroeid is, is een klein beetje boter toevoegen zodat je vlees net even wat extra smaak krijgt. In michelinster Restaurant-ML doen ze het ook op deze manier!
Helaas is roomboter niet zo geschikt om mee te bakken en braden, want bij een sterke verhitting verbranden de aanwezige eiwitten in de boter. Hierdoor kan de boter veranderen in een zwarte, stinkende vloeistof die de smaak van je gerecht absoluut niet ten goede komt.
Als u de kenmerkende smaak van boter wilt in gerechten die gefrituurd moeten worden, gebruik dan usli ghee , een hoofdbestanddeel in de Indiase keuken, of geklaarde boter. Het klaren van boter - het verwijderen van de wei en het water door het toepassen van zachte hitte - verhoogt het punt waarop de boter rookt van 300 graden naar 450 graden.
Moet je biefstuk bakken in roomboter of olie? Normale roomboter verbrandt te snel om rood vlees in te kunnen bakken op hoge temperatuur. Het verbrand op 180 °C terwijl je biefstuk vaak bakt tussen de 175 °C en 220 °C. Als je je biefstuk dus relatief koud bakt kàn het net in roomboter.
Bij geklaarde boter zijn de vaste bestandsdelen en het water gescheiden van de vetten. Deze pure botersoort kan veel beter tegen verhitting op hoge temperaturen en is daarom heel geschikt om in te bakken. Omdat geklaarde boter alleen uit vet bestaat, blijft deze langer goed dan normale roomboter.
Vlees bakken doe je in een open pan op middel hoog vuur. Belangrijk: zorg dat je boter of olie in de pan goed heet is.
De kern van de zaak
Enkele gezondere kookoliën die hogere temperaturen kunnen weerstaan, zijn olijfolie, avocado-olie, sesamolie en saffloerolie . Bovendien bevatten ze verschillende onverzadigde vetzuren, antioxidanten en andere verbindingen die gezondheidsvoordelen kunnen bieden.
Vlees bakken is het vlees in een pan, of op een bakplaat, op een hoog vuur laten garen. Verlaag de temperatuur voor u het vlees rustig in de vetstof naar keuze bakt. Het beste wat u kunt doen, is het vlees te garen in een hete pan, zodat het al zijn smaak kan behouden.
Er is echter een voordeel aan koken met een mengsel van olie en boter. Hoewel de melkproteïnen nog steeds zullen verbranden, worden ze in ieder geval verdund als je de boter met olie snijdt, wat betekent dat je niet zoveel zwarte smaak in die mix zult hebben .
Zowel boter als olijfolie bevatten meer dan 100 calorieën per eetlepel en verschillen niet veel. Boter wordt gemaakt van het vet en de vaste eiwitten uit melk, terwijl olijfolie van planten afkomstig is. Boter is beter geschikt om te bakken of gebak te maken. Terwijl olijfolie ideaal is om te koken, frituren of marineren .
Wanneer er in een bakrecept boter staat bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Bakken met margarine kan ook, maar beïnvloedt bij veel recepten de textuur en smaak van het resultaat. Ga jij voor een extra romige smaak? Bak dan met biologische grasboter.
In de meeste bakrecepten wordt boter gebruikt, maar als je wilt kan je dat ook vervangen door margarine. Margarine bevat minimaal 80% en maximaal 90% vet. Dit is ongeveer vergelijkbaar met boter, dat voor minimaal 82 % uit vet bestaat.
"In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten. Onverzadigde vetten bevatten namelijk goed HDL-cholesterol en verzadigde het slechtere LDL-cholesterol." Olie is het beste om in te braden en bakken.
In boter en/of olie: smelt boter (eventueel met wat olie) in een hete pan, schroei de burgers op hoog vuur dicht, draai het vuur omlaag en bak ze simpelweg in 4-8 minuten af. Droog roosteren zonder olie of boter: er zit genoeg vet in het vlees, dat loopt er vanzelf uit.
Door hete boter op je biefstuk te scheppen in een hete koekenpan, krijg je een gelijkmatig gebakken, goudbruine korst. Bovendien helpt het bestrijken met boter om de smaken van aromaten te verdelen voor een nog lekkerdere biefstuk .
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.
Ongezouten boter is beter geschikt voor bakproducten zoals koekjes die gevoelig zijn voor zout en afhankelijk zijn van de romige smaak van boter. Zo voorkomt u dat uw bakproduct te zout wordt.
Het hogere percentage botervet in Europese boter is een van de belangrijkste redenen waarom velen vinden dat boters van overzee beter zijn dan die uit de VS. Het is beter om mee te bakken , maar het zorgt ook voor een rijkere smaak en textuur, zelfs als je alleen maar boter op brood smeert.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Chefs maken graag hartige gerechten met boter, maar thuis wilt u misschien olie gebruiken bij het voorbereiden van uw pan voor sauteren en koken . Boter kan gemakkelijk bruin worden en zelfs verbranden als u op hoge temperatuur kookt, wat het geval kan zijn bij het dichtschroeien van een stuk vlees, het sauteren van groenten of het koken van bladgroenten.
Als we kijken naar de voedingswaarde van vet, bevat een eetlepel boter 102 calorieën en 11,5 gram vet, waarvan ongeveer 7,3 gram verzadigd is. Terwijl een eetlepel olijfolie 119 calorieën en 13,5 gram vet bevat . Echter, slechts 1,8 gram is verzadigd, wat veel minder is dan de hoeveelheid in boter.