Cichorei wordt precies op dezelfde wijze klaargemaakt als koffie. Men kan het puur drinken, of gecombineerd met een andere drank, zoals sojamelk of Rice drink. Het product wordt ook gebruikt om smaak te geven aan desserts.
Hoe drink je het? Doe twee lepeltjes cichorei in een kopje en giet daar kokend water over, even roeren en klaar om te drinken.
Doe je water en cichoreiwortel in een pan, op basis van de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking. Breng aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten sudderen. Wanneer je drankje klaar is, moet je het hete drankje door een zeef gieten om de cichoreiresten te verwijderen.
Over de plant
Van de wilde cichorei zijn de bloemen, bladeren en wortel eetbaar. De wortel kun je roerbakken of stoven, maar ook kan de geroosterde wortel als koffievervanger of surrogaat cichorei worden gebruikt.
-Heeft een bloedzuiverende werking en is zorgt ervoor dat je aan kunt sterken. -Daarnaast is al vele malen aangetoond dat cichorei zeer gunstig is voor het hart, de maag en de lever. Ook heeft het een zeer stimulerende werking op de darmen, zodanig, dat het klachten kan verminderen bij PDS (prikkelbare darm syndroom).
Een substantieel deel van het klinische bewijs toont aan dat cichorei anti-diabetisch, immunomodulerend, anti-tumor, antioxidant, anthelmintisch en prebiotisch is. Daarnaast is aangetoond dat cichorei een goede spijsvertering bevordert, de eetlust reguleert en het risico op gastro-intestinale ziekten vermindert [1].
Cichoreiwortel wordt al eeuwenlang gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden en wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen . De vezels kunnen echter gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden gegeten.
Cichorei kan rauw of gekookt gegeten worden en is er in rode en witte varianten. Hoewel het in het Verenigd Koninkrijk cichorei genoemd wordt, is het in België beter bekend als chicon of witloof (wat wit blad betekent) en in de VS heet het andijvie. De simpele salade van Simon Hopkinson combineert romige roquefort met knapperige, bittere bladeren.
Dit gezondheidseffect is bewezen voor een dagelijkse inname van 12g cichoreiwortelvezel.
Cichorei heeft ook depuratieve en diuretische eigenschappen en beschermt de maag. Het werkt op het niveau van de lever en de galblaas door de productie van gal te bevorderen (choleretisch effect) en de afvoer ervan naar de galblaas te vergemakkelijken (cholagoog effect), waardoor de spijsvertering wordt verlicht.
Omdat cichorei op verschillende manieren wordt gebruikt, konden de lokale bewoners het puur drinken of het mengen met hun koffie als smaakcomplement. Tegenwoordig dient cichorei als een cafeïnevrij alternatief voor koffie en is het nog steeds te vinden in verschillende warme dranken in heel New Orleans.
Medische werking wortel: Een aftreksel van de gedroogde wortel werkt versterkend, is licht laxerend en bevordert de afscheiding van urine.
Fytotherapie. Cichorei wordt in de volks- en plantgeneeskunde gebruikt bij maag- en leverklachten, verstoppingen en een gebrek aan eetlust. Uit de plant kan een versterkings- en kalmeringsmiddel worden gemaakt in de vorm van een likkepot.
De cichorei is een veelzijdige plant met goede voedingswaarde. De cichorei heeft bloedreinigende, leverherstellende en vochtafdrijvende eigenschappen. Ook heeft hij een ondersteunende werking op nieren en milt, en een gunstig effect op de darmflora en bloedsuikerspiegel.
Als tip om te beginnen, besef dat een kopje cichoreikoffie (de gemalen wortel alleen of gemengd met koffie) ongeveer twee tot vier eetlepels per kopje water moet bevatten, wat neerkomt op ongeveer 10 tot 20 gram.
Hoewel de bloem er als een plaatje uitziet en het groen snel groeit, wordt koffiecichorei van de wortel gemaakt en heeft het een intens diepe en bittere smaak. Omdat de wortel inuline bevat, is cichorei minder bitter dan koffie. Sommigen zijn van mening dat cichorei door de zoetere smaak iets weg heeft van karamel.
Wat blijkt uit onderzoek? De hoeveelheid acrylamide per kilogram in cichorei is negen keer zo hoog als die in koffie. Acrylamide vergroot de kans op kanker.
Regelmatige inname van cichoreiwortelvezels in de aanbevolen doseringen kan helpen om een hoog cholesterol te verlagen . Voedingsvezels en inuline in cichoreiwortel beperken slechte cholesterol of LDL-lipoproteïnen en cholesterol uit de voeding. Daarom verlaagt het de hoge cholesterolwaarden in het bloed.
JA! Je kunt de bloemen, bladeren, stengels en de wortel van cichorei eten!
cichorei (Cichorium intybus) via wikimedia commons
De meest geconsumeerde delen van cichorei zijn de bladeren en wortels . De bloemen en bloemknoppen zijn ook eetbaar. Jonge bladeren en gebleekte bladeren zijn favoriet omdat ze het minst bitter zijn.
Voeding. Radicchio is rijk aan vitamine K, een goede bron van voedingsvezels, en bevat antioxidanten. Deze voedingsstoffen in radicchio helpen het lichaam gezond te houden en kunnen helpen het risico op gezondheidsproblemen zoals kanker, diabetes, osteoporose en hartziekten te verminderen .
Cichoreiwortel heeft een mild laxerend effect en vermindert zwellingen. Cichorei is ook een rijke bron van bètacaroteen. Mensen gebruiken cichorei voor de gezondheid van de lever en het hart, constipatie, indigestie, hoge bloeddruk en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om deze toepassingen te ondersteunen.
"Net als andere vezels kunnen cichoreiwortelvezels gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden geconsumeerd", zegt Barkyoumb. Het consumeren ervan kan ook leiden tot diarree . U kunt cichoreiwortelvezels ook beter vermijden als u intolerant bent voor FODMAP's (fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen).
Gemiddeld, en volgens de FDA , wordt een maximum van 400 mg cafeïne per dag aanbevolen, wat kan betekenen ruwweg 3-4 kopjes koffie. Deze tip over de ideale hoeveelheid koffie is echter slechts een globaal gemiddelde.