Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht. Je moet de stukken dus niet eerst ontdooien.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten). Een restje gare prei kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Blancheren. Hoewel invriezen het verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen inactief te maken en de kleur, textuur en smaak van groenten te behouden.
Invriezen: Prei kan worden ingevroren! Snijd ze gewoon in plakjes en vries ze in op een schaal, voordat u ze in een afgesloten bakje doet . Ontdooien: Wanneer u eten of drinken uit de vriezer haalt, is het belangrijk om het veilig te ontdooien.
Breng water aan de kook en dompel de preiringen een minuut of 2 onder in het kokende water. Nadien afspoelen met koud water om het kookproces te stoppen. Als de prei afgekoeld is, is hij klaar voor de diepvries. Doe de stukken per portie in een diepvrieszakje en je bent maanden verzekerd van lekkere prei.
Blancheren is niet noodzakelijk voor het invriezen van prei. Om ze in te vriezen zonder ze te blancheren, snijdt u ze gewoon in stukken, zoals hierboven beschreven, en laat u ze een paar minuten weken in koud water . U kunt ze dan op dezelfde manier invriezen als wanneer u ze had geblancheerd.
Selderij kan worden ingevroren zonder eerst te worden geblancheerd , maar deze extra, gemakkelijke stap helpt de kleur, smaak en textuur van de groente te behouden. Blancheren zorgt er ook voor dat selderij langer houdbaar blijft, dus kan het tot een jaar worden ingevroren. Ongeblancheerde selderij kan slechts tot twee maanden worden ingevroren.
Blancheren stopt enzymacties die anders smaak-, kleur- en textuurverlies veroorzaken . Bovendien verwijdert blancheren wat oppervlaktevuil en micro-organismen, verheldert het de kleur en helpt het vitamineverlies te vertragen. Het verwelkt ook bladgroenten en maakt sommige groenten (broccoli, asperges) zachter en maakt ze gemakkelijker te verpakken.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen.
Waarom blijven groente langer goed in de diepvries als je ze eerst blancheert? Als je groente in de diepvries bewaart, wordt bederf uitgesteld, maar niet tegengehouden. Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven.
Tip: voeg een theelepel zout toe aan het ijswater om te voorkomen dat de smaak alsnog verloren gaat. Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Er is een manier om de plant meer witte wortel te laten groeien… het heet “blancheren” van de prei. Dit kan worden gedaan als de prei ongeveer de dikte van een potlood heeft . Duw aarde omhoog rond de prei en begraaf de stengel tot de hoogte van de eerste bladeren.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Wikkel prei daarom in plastic wanneer u het in de koelkast bewaart . Snijd of was het niet voordat u het bewaart. Prei blijft maximaal twee weken goed in de koelkast als u het vers koopt. Eenmaal gekookt, kunt u prei in de koelkast bewaren en binnen twee dagen gebruiken.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Zomerpompoen moet, net als de meeste groenten, worden geblancheerd voordat ze kunnen worden ingevroren. Blancheren stopt de enzymwerking die smaak-, kleur- en textuurverlies kan veroorzaken .
Tijdens het blancheren worden groenten doorgaans blootgesteld aan hoge temperaturen om de bacteriën te doden. Ze kunnen wat vitamine B en C verliezen tijdens het proces, maar hun voedingswaarde blijft grotendeels intact . Het algemene verlies aan voedingsstoffen door blancheren bedraagt gemiddeld 10-20%.
Het invriezen van rauwe wortels en selderij is een makkelijke manier om geld en kookvoorbereidingstijd te besparen . Als de groenten worden ingevroren, verliezen ze geen voedingsstoffen, kleur of versheid. De kleine hoeveelheid tijd die het kost om uw selderij en wortels voor te bereiden op het invriezen, is het meer dan waard als u verse, gesneden groenten hebt …
In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe bleekselderij tot 12 maanden bewaren.
Om bevroren selderij te gebruiken, haalt u het gewoon uit de vriezer en voegt u het direct toe aan uw gerecht. Het is niet nodig om het van tevoren te ontdooien, omdat dit kan resulteren in een papperige, onaantrekkelijke textuur. Bevroren selderij werkt goed in gekookte gerechten zoals vulling of ovenschotel en kan direct uit de vriezer worden gebruikt .
Gebruik bevroren rauwe prei binnen 1 tot 2 maanden voor het beste resultaat, maar u kunt ze tot 6 maanden in de vriezer bewaren . Ze kunnen na verloop van tijd wat van hun kwaliteit verliezen. Preien die voor het invriezen zijn geblancheerd (zie hieronder) behouden hun kwaliteit over het algemeen langer dan rauwe.
Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren. Rauwe prei ook, mits je hem voor het invriezen 1-6 minuten blancheert.
Een geweldige manier om je preigroenten te gebruiken is om ze toe te voegen aan een salade voor een frisse, pittige smaak. Blancheer je preigroenten ongeveer twee minuten in kokend water, haal ze er dan uit en spoel ze af met koud water .