De vuistregel is: kijk, ruik en proef! Kijk eerst naar de verpakking of deze niet bol staat en dan naar de melk of deze een normale kleur heeft en geen klontjes bevat. Ruik dan even of de geur niet muf of zuur is. Is beide oké, dan kun je proeven of de melk ook prima smaakt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
De melk is bedorven als het klonten bevat, muf, zuur of overheersend ruikt en niet meer lekker smaakt. Eieren: kun je vaak nog consumeren nadat de 'ten minste houdbaar tot datum' is verlopen.
UHT-melk: blijft goed tot 3 maanden nadat de THT-datum verstreken is als de verpakking gesloten is gebleven. Deze melk kan 72u tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden eens geopend. Gesteriliseerde melk: kan tussen 3 en 5 maanden na de THT-datum bewaard blijven als de verpakking gesloten is gebleven.
Melk kan vaak na de houdbaarheidsdatum worden geconsumeerd, over het algemeen tot drie dagen voor geopende melk en tot zeven dagen voor ongeopende melk . Voordat u melk consumeert, is het het beste om te letten op tekenen van bederf. U kunt zien of melk bedorven is door de geur, kleur, consistentie en smaak te controleren.
Als je geen zin hebt om direct te koken of bakken, is het invriezen van je bijna verlopen melk een haalbare optie. Melk is goed in te vriezen en je kunt het gebruiken bij het koken of bakken wanneer je het nodig hebt.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Eet geen kwark op pootjes
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, moet je dus vooral even goed het etiket bekijken. Staat er te gebruiken tot (of TGT), dan moet je het product helaas wegkieperen. Bij een THT-datum moet je even de smaakpolitie uithangen. Zolang iets nog fris oogt en ruikt is er weinig aan de hand.
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Nee, we adviseren om producten met een verlopen houdbaarheidsdatum niet te gebruiken. Na de houdbaarheidsdatum kunnen we niet dezelfde hoge kwaliteitsstandaard van onze producten meer garanderen.
Het product is vaak nog veilig om te gebruiken. Ongeopend en op de juiste manier bewaard zijn producten met een THT-datum vaak lang na de datum nog goed: Enkele dagen langer: cake, desserts, eieren, yoghurt, halfconserven (potjes die in de koelkast moeten).
Melk invriezen is makkelijk, helpt verspilling te voorkomen, zorgt voor een reservevoorraad en bespaart geld. Ontdooide melk is het meest voedzaam als mensen het invriezen op zijn verst. Maar zolang het invriezen gebeurt op of voor de houdbaarheidsdatum, is het prima om melk in te vriezen en te ontdooien voor later gebruik .
Je kunt er allerlei gerechten mee maken om te voorkomen dat je het weggooit voordat het helemaal ranzig wordt. Je kunt er paneer en cottage cheese mee maken; de resterende vloeistof (wei) kun je gebruiken in pannenkoeken, chapati's, brood en scones. Je kunt zure melk gebruiken als vervanging voor karnemelk.
Snijd gewoon het beschimmelde deel plus een extra 1/8- tot 1/4-inch af en blijf de kaas gebruiken . Deze richtlijn is voor hele of gesneden kazen, niet voor geraspte kaas.
Bedorven melk heeft een duidelijke zure geur , die wordt veroorzaakt door melkzuur dat door bacteriën wordt geproduceerd. Andere tekenen van bederf zijn een lichtgele kleur en een klonterige textuur (15). Tekenen dat uw melk bedorven is en mogelijk niet veilig is om te drinken, zijn een zure geur en smaak, een verandering in kleur en een klonterige textuur.
De THT-datum betekent een kwaliteitsgarantie. Als de melk over de datum is, wil het niet meteen zeggen dat het niet meer veilig is om te drinken. Wel kan het zijn dat de kwaliteit achteruit is gegaan. Dat kun je merken aan de kleur, geur en de smaak.
UHT-melk kan maandenlang ongeopend bewaard worden, maar de makkelijkste manier is om de houdbaarheidsdatum op de verpakking te controleren. Na opening moet het gekoeld bewaard worden en is het nog een paar dagen houdbaar . UHT-melk hoeft pas gekoeld te worden nadat het geopend is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kwark heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het heeft een zure, muffe of ongewone smaak .
De smaak zal het meteen verraden: bedorven yoghurt smaakt zuur en onaangenaam. Het is onwaarschijnlijk dat je ziek wordt van een lepel, dus maak je geen zorgen als je per ongeluk een klein beetje eet.
Tenzij het gearomatiseerd is, zou verse yoghurt een neutrale geur moeten hebben. Als je ranzige, zure of vreemde geuren opmerkt , is het tijd om het weg te gooien.
"Het eten van bedorven yoghurt en zuivelproducten kan maagklachten en mogelijk misselijkheid, braken en diarree veroorzaken, afhankelijk van hoeveel je eet", zegt White. "In gevallen waarin de yoghurt erg bedorven is, zal de slechte smaak mensen er waarschijnlijk van weerhouden om er grote hoeveelheden van te eten."
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Room, yoghurt of melk waarvan de houdbaarheidsdatum op de verpakking is verstreken, is over het algemeen nog 1-2 weken houdbaar . Slaagt het voor de geurtest? 👃 Als het niet zuur ruikt, is het goed.