Want de banaan 'steelt' de krachten van ander fruit. Zo kun je bananen bijvoorbeeld in een smoothie beter niet combineren met appels, peren,
Vers, onbewerkt fruit is de beste optie, maar bevroren fruit bevat ook waardevolle voedingsstoffen [7-9]. Fruit uit blik heeft een lagere voedingswaarde en bevat vaak toegevoegde suikers en/of conserveringsmiddelen. Gebruik dit dus niet in je fruit smoothie.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Dit gebeurt vooral bij fruit met veel enzymen, zoals kiwi, ananas, papaja of abrikozen. Er gaat iets niet goed in je spijsvertering (je hebt bijvoorbeeld te weinig maagzuur of spijsverteringsenzymen), waardoor al het voedsel te lang in de maag blijft liggen.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Nieuw onderzoek onthult waarom je geen banaan aan je smoothies zou moeten toevoegen. Onderzoekers hebben ontdekt dat het enzym polyfenoloxidase (PPO) in bepaalde soorten fruit, zoals bananen, de opname van hart-gezonde flavanolen kan verminderen , vooral in combinatie met flavanolrijke ingrediënten zoals bessen.
In een smoothie zitten veel vitamines en vezels als je hele stukken fruit en groente pureert. Doordat er bij het pureren zuurstof bijkomt gaat wel een deel van de vitamine C verloren. Vaak wordt ook sap aan een smoothie toegevoegd. Sap bevat minder vezels en voedingstoffen dan heel fruit.
Zure en minder zure vruchten zoals grapefruits, aardbeien, appels, granaatappels en perziken mogen nooit worden gecombineerd met zoete vruchten zoals bananen en rozijnen . Dit komt omdat het vaak leidt tot spijsverteringsproblemen, misselijkheid, acidose en hoofdpijn.
Combineer rauw fruit nooit met zuivelproducten (dus tja, geen fruit met yoghurt of kaas …). Dit geldt vooral voor bananen, kersen, zuur fruit en meloenen. Bepaalde gekookte en droge vruchten zoals dadels samen met warme melk of kruiden zijn een uitzondering als het gaat om combinaties van fruit met zuivel.
Sommige fruitsoorten niet naast elkaar leggen.
Ethyleenhoudend fruit niet naast ethyleen-gevoelig fruit bewaren. Een aantal fruitsoorten (waaronder appels, peren, abrikozen, perziken, pruimen of tomaten) verspreiden een gas waarin ethyleen zit. Ethyleen zorgt er voor dat sommige fruit- en groentesoorten sneller rijpen.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Ethyleen is een stof die de rijping van bepaalde groenten en fruit bevordert. Andere vruchten en groenten zijn daar gevoelig voor en kunnen er sneller door bederven. Groenten en fruit die veel ethyleengassen produceren, zijn onder andere: appels, bananen, peren, uien, tomaten en perziken.
Adstringerend fruit zoals appels, peren, bessen, kersen, aardbeien of zuur fruit zoals mandarijn, sinaasappel, grapefruit, citroen of zoet fruit zoals mango, custardappel enz. Kunnen niet met andere groepen worden gemengd. In de zomer kun je ook losse vruchtensappen drinken.
Groene smoothies: vol energie en koolhydraatarm
Een smoothie met veel groente geeft je een vol gevoel (veel vezels!) en bevat weinig glucose, waardoor je minder snel last krijgt van een schommelende bloedsuikerspiegel. Extra voordeel van al die vezels in je groentesmoothie is dat het erg goed is voor je darmen.
Weetje: kiwi combineert niet goed met melkproducten
Verse kiwi's bevatten een enzym dat eiwitten afbreekt. Daardoor zullen melkproducten waar je kiwi aan toevoegt sneller schiften of waterig worden.
Als je blauwe bessen in de yoghurt doet, belemmert dit mogelijk de opname van antioxidanten.
“Fruit, vooral citrusvruchten zoals aardbeien, druiven, sinaasappels, amla , enz., mogen niet met melk of yoghurt worden ingenomen. Dit komt omdat deze combinatie kan leiden tot gastritis en tal van andere darmgezondheidsproblemen,” zei ze.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Droge vruchten zoals rozijnen, dadels en vijgen kunnen met melk worden ingenomen. Vermijd het mengen van alle bessen (inclusief aardbeien) met melk. Als we bessen aan melk toevoegen, schift de melk misschien niet meteen, maar na de eerste vertering zal het wel schiften.
De kans dat je zo te veel calorieën toevoegt is klein. Weet dat er groenten zijn die de blender niet zo goed kan verwerken vanwege hun vezelrijke en draderige structuur. Dat is zeker het geval bij selderij, venkel, sperziebonen en peulen. Gebruik die dus liever niet.
Omdat groenten vol zitten met goede voedingsstoffen, wordt er vaak gezegd dat groene smoothies gezonder zijn dan andere smoothies. In niet-groene smoothies zit namelijk vaak ook veel fruit. In fruit zitten weer veel suikers en veel koolhydraten. Vandaar dat groene smoothies inderdaad de gezondere versie zijn.
Een ontbijt smoothie is een voedzame smoothie die veel vitamines, antioxidanten, vezels, gezonde vetten en eiwitten bevat. Ideaal bij het wakker worden, omdat je lichaam dan aan nieuwe voedingsstoffen toe is.