“Als je ziek bent tijdens een beperkte periode, is het vaak makkelijker om de eiwitten, vetten en suikers te bereiken met iets wat normaal gezien als ongezond beschouwd zou worden. Dus bij een acute ziekte, gedurende een korte periode, is een hamburger gezonder dan een salade met tomaat”, licht Dewaele toe.
“Bij ziekte treedt er vaak koorts op of zijn er ontstekingen waardoor het metabolisme verandert en daarom is het belangrijk om anders te eten wanneer je ziek bent.” En dat eten bestaat onder meer uit vetstoffen, suiker en eiwitten.
Sterk bewerkte voedingsmiddelen
Die bewerkte snacks en maaltijden zitten vaak bomvol suiker, vet en zout, wat niet echt goed is voor je lichaam en je immuunsysteem. Lahuis: 'Kies daarom liever voor verse, natuurlijke opties zoals groenten, fruit, volkoren granen en mager vlees.
Wat betreft het eten van fastfood als je ziek bent, de belangrijkste reden dat het een no-go is, is dat het je naar beneden haalt en je je traag en uitgeput laat voelen . Je voelt je waarschijnlijk al behoorlijk uitgeput als je ziek bent, dus een vette, zware maaltijd vol junkfood maakt het alleen maar erger.
Wanneer ziekte toeslaat, springt ons immuunsysteem in actie, wat extra energie vereist om indringers te bestrijden. Deze verhoogde activiteit leidt vaak tot een toename van onze stofwisselingssnelheid, energiebehoeften en voedingsbehoeften. Zoete lekkernijen en koolhydraten zijn snelle bronnen van energie, die aan deze toegenomen vraag voldoen .
“Als je ziek bent tijdens een beperkte periode, is het vaak makkelijker om de eiwitten, vetten en suikers te bereiken met iets wat normaal gezien als ongezond beschouwd zou worden. Dus bij een acute ziekte, gedurende een korte periode, is een hamburger gezonder dan een salade met tomaat”, licht Dewaele toe.
Onderzoeken suggereren dat wanneer we slaapgebrek hebben, de hongersignalen van onze hersenen veranderen , waardoor we hunkeren naar calorierijk voedsel. Bij adolescenten is aangetoond dat minder slaap de inname van voedingsstoffen verandert, wat resulteert in een stijging van het percentage calorieën dat wordt geconsumeerd uit vetten en een verhoogde inname van calorieën uit snacks.
Voedingsmiddelen die ontstekingen verminderen, zoals vette vis en groene bladgroenten, kunnen verkoudheids- en griepgerelateerde symptomen zoals lichaamspijnen verlichten . Gehydrateerd blijven is essentieel, ongeacht uw symptomen. Vergeet niet om voldoende vocht te drinken, met name water.
Dat gezegd hebbende, zal je lichaam zich sneller beter gaan voelen als je je maaltijden baseert op gezonde voeding en vet, bewerkt of suikerrijk voedsel links laat liggen. Hoewel een grote portie friet of een hamburger op dit moment misschien goed klinkt, moet je voorkomen dat je fastfood kiest als brandstof om je beter te voelen .
Als u zich niet lekker voelt, zijn dit de voedingsmiddelen die u moet vermijden als u ziek bent. Pittig en vet voedsel. Blijf weg van pittig en vet voedsel . Specerijen en zware oliën kunnen uw spijsverteringsstelsel irriteren, wat misselijkheid kan verergeren of indigestie kan veroorzaken.
Als je ziek bent verbruikt het lichaam meer energie en voedingsstoffen dan wanneer je gezond bent. Extra redenen waardoor je vaak ook minder kunt eten zijn: minder eetlust, misselijkheid, pijnklachten, smaakverlies, vermoeidheid, benauwdheid en emoties (zoals verdriet).
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Tips om beter te slapen met koorts
Zorg voor een comfortabel matras met schone, katoenen lakens die goed ademen. Draag comfortabele, dunne kleding en gebruik eventueel een warme kruik bij pijnlijke spieren. Drink voldoende water en vermijd cafeïnehoudende dranken, zoals koffie en zwarte thee.
Cafeïnehoudende dranken: koffie, zwarte thee en frisdrank kunnen je nog meer uitdrogen. Frisdrank bevat bovendien veel suiker. Harde crackers en krokante chips kunnen hoest en keelpijn verergeren. Bewerkte voedingsmiddelen: hoe meer bewerkt voedsel is, hoe minder voedingsstoffen je binnenkrijgt.
Griep moet je uitzieken: veel slapen, goed drinken en eventueel koortsverlagende medicijnen slikken. Antibiotica helpt niet tegen griep. Het kan 1 tot 3 weken duren voor je weer beter bent. Voorkomen dat anderen ziek worden kan door je handen regelmatig te wassen en in je elleboog te hoesten of te niezen.
Je beschouwt de gefrituurde kip van je moeder misschien als je favoriete troostmaaltijd, maar als je ziek bent, kun je het beste de niet-vette variant eten. Dr. Besser zegt dat vet voedsel zoals pizza, friet of alles wat in olie is gedrenkt, moeilijker te verteren is en niet de beste keuze is voor iemand met maagklachten .
Suiker. Als je ziek bent, moet je wegblijven van suikerhoudende voedingsmiddelen zoals koekjes, gebak, donuts en dergelijke.
En als je zin hebt in een snack, probeer dan fruit of popcorn . Over een paar dagen, als je je niet meer als een snot-gevulde alien voelt, zul je zo blij zijn dat je dat gedaan hebt.
Probeer te eten en drinken. Jezelf uithongeren als je honger hebt is nooit een goed idee . En als je koorts krijgt terwijl je probeert een ziekte of infectie te bestrijden, dan kan het eten van voedzaam voedsel je immuunsysteem versterken en je helpen om de bacterie in je lichaam te bestrijden.
Ondanks dat u bij ziekte misschien minder in beweging bent, heeft u toch veel energie nodig om verlies van spieren tegen te gaan. Als u minder energie binnen krijgt dan u nodig heeft, valt u af en als u evenveel binnen krijgt als u nodig heeft, dan blijft u op gewicht.
Het immuunsysteem heeft meer calorieën nodig om infecties te bestrijden en te herstellen als u ziek bent.
De behoefte aan kleffe kaas en andere soorten zuivelproducten kan betekenen dat uw lichaam meer vitamine A of D nodig heeft (de meesten van ons hebben immers een vitamine D-tekort).
Wanneer je vermoeid bent, wordt je lichaam blootgesteld aan een complex samenspel van hormonen die je eetlust beïnvloeden. Cortisol, ook wel bekend als het stresshormoon, stijgt wanneer je moe bent. Deze stijging kan leiden tot verhoogde trek in voedsel, vooral koolhydraatrijk en suikerrijk voedsel.
Wanneer we ongezond voedsel eten , worden de beloningscircuits in onze hersenen geactiveerd en komt de chemische stof dopamine vrij .