Je ziet soms ook 'Exp. date / Exp. da / Exp. de', gevolgd door een datumaanduiding. Dit zijn afkortingen van "Expiration date", Engels voor vervaldatum.
De uiterste houdbaarheidsdatum wordt meestal vermeld als: 'houdbaar tot' of 'niet te gebruiken na' of 'exp. dat. ' of 'uiterste gebruiksdatum'. Na deze datum is het medicijn niet meer te gebruiken.
Controleer regelmatig de vervaldatum die op de verpakking staat: “EXP” of “verwendbar bis” gevolgd door de twee cijfers van de maand en de vier cijfers van het vervaljaar. Dit geldt ook voor bereidingen die door de apotheker werden gemaakt. Na deze datum moet u het geneesmiddel terugbrengen naar de apotheek.
Op bederfelijke producten staat een uiterste consumptiedatum ('te gebruiken tot'). Op alle andere levensmiddelen staat de datum van minimale houdbaarheid ('ten minste houdbaar tot').
dat.; de expiry of expiration date oftewel de uiterste houdbaarheidsdatum, vind je op de verpakking ook nog de datum waarop het medicijn gemaakt is; de LOT. Deze laatste wordt weergeven in jaartal – maand – dag, waarbij voor de maanden een letter gebruikt wordt.
Je leest op de verpakking: Een 'houdbaar tot-datum' in cijfers, zoals bijvoorbeeld 23-04-2023. De vermelding 'Niet te gebruiken na', gevolgd door een datum. Een vermelding van de 'uiterste gebruiksdatum.
Zoals de wetgever heeft aangegeven dient naast de aanduiding EXP (in hoofdletters) de Lot als aanduiding van het productbatchnummer te verschijnen. Waar staat EXP voor? Op de verpakking van medicijnen staat de vervaldatum van het product vermeld.
De eerste twee cijfers duiden het productiejaar aan, vervolgens wordt de maand aangeduid met een letter: A betekent januari, B februari... L staat tenslotte voor december. De laatste twee cijfers geven de dag van de maand aan. Staat er dus LOT 95 C 15, dan is de productiedatum van dit geneesmiddel 15 maart 1995.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Bij bijvoorbeeld een spaardepositie van een jaar is het onderscheid tussen 'tot' en 'tot en met' niet aan de orde, bij een aanvangsdatum (datum van storting) van 20 juli 2023 is de einddatum (datum van opname of verlenging) eenvoudig 20 juli 2024.
In dit geval staat "2" voor februari en "2024" staat voor het jaar. Dus "2-2024" betekent dat de vervaldatum februari 2024 is. Deze indeling wordt vaak gebruikt in verschillende contexten, zoals vervaldatums op documenten, creditcards, licenties en andere tijdgevoelige items.
Vrij verkrijgbare medicijnen zoals aspirine, hoestsiroop en kruidenproducten hebben een houdbaarheidsdatum, vaak afgekort EXP gevolgd door een maand en jaar. Dit geeft de datum aan waarna de fabrikant de potentie of effectiviteit van het product niet meer garandeert .
Zoals aangegeven door de wetgever, moet de Lot als aanduiding van het productbatchnummer naast de aanduiding EXP (in hoofdletters) worden weergegeven. Waar staat EXP voor? Op de verpakking van geneesmiddelen staat de vervaldatum van het product .
Het betekent de 10e maand van 2024. Het hangt er echt van af wat voor product het is, wanneer het daadwerkelijk "verloopt". Ik gebruik vaak producten waarvan de houdbaarheidsdatum al verstreken is.
Als een houdbaarheidsdatum of houdbaarheidsdatum van een voedingsmiddel alleen in maand/jaar wordt gegeven, is de echte datum dan de eerste van de maand of de laatste van de maand? In zo'n geval is het voedingsmiddel nog goed tot het einde van de maand (d.w.z. de laatste dag) . Als dat niet zo was, zou de vorige maand als houdbaarheidsdatum zijn gegeven.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Vervaldatum/expiration date (exp.)
Op de verpakking van medicijnen geven fabrikanten een vervaldatum aan na de afkorting exp., wat staat voor expiration date.
Het eerste nummer is het derde cijfer van het jaar waarin het product is gemaakt. De volgende twee nummers vertegenwoordigen de dag van de maand waarin het product is gemaakt. Het volgende nummer is het laatste cijfer van het jaar waarin het product is gemaakt. De volgende twee cijfers vertegenwoordigen de maand waarin het vroegst verlopende onderdeel verloopt .
Simpel gezegd helpt een lotcode om een batch van een andere te onderscheiden in een productieomgeving . Een meer gedetailleerde definitie zou zijn dat een lotnummer een unieke code is die fabrikanten toewijzen aan een batch goederen die ze in dezelfde run hebben geproduceerd met dezelfde ingrediënten, onderdelen of materialen.
Als de code die u leest een letter bevat, gebruik dan de letters A tot en met L om erachter te komen of de maand januari (A), februari (B), maart (C), enzovoort is. Lees de cijfers na de letter als de datum van de maand en het jaar waarin het item is geproduceerd.
"Exp" staat voor " exponentieel ". De term "exp(x)" is hetzelfde als het schrijven van e x of e^x of "e tot de x" of "e tot de macht x".
De houdbaarheidsdatum is van toepassing zolang de verpakking niet geopend is. Er zijn 2 mogelijke aanduidingen: 'Ten minste houdbaar tot'-datum (THT): kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is. 'Te gebruiken tot'-datum (TGT): gebruik of vries in voor of op de datum.
De 'ten minste houdbaar tot'-datum vertelt ons wanneer de kwaliteit van het voedsel slechter begint te worden . Dit betekent dat het voedsel na die datum zijn smaak en textuur kan verliezen, maar het nog steeds veilig is om te eten. De 'ten minste houdbaar tot'-datum is alleen geldig als u het voedsel bewaart volgens de instructies op het etiket.
Ten minste houdbaar tot-data worden aangegeven met de woorden "ten minste houdbaar tot" en "meilleur avant" in combinatie met de datum , tenzij elders op het etiket een duidelijke uitleg staat over de betekenis van de ten minste houdbaar tot-datum.
Expiry day trading verwijst naar het kopen of verkopen van optiecontracten op hun laatste dag van geldigheid . Op de Indiase aandelenmarkt gebeurt dit doorgaans voor maandcontracten op de laatste donderdag van elke maand, terwijl wekelijkse opties elke donderdag verlopen.