Een eitje koken in de magnetron? Het kan, maar is niet de meest gemakkelijke manier om te komen tot een goede garing van het ei. In de magnetron kun je naast wel gemakkelijk een gepocheerd ei maken. Ook kun je een roerei of een gebakken eitje maken.
Deze snelle uitzetting kan de eischaal/het vetlaagje eromheen niet aan en het knapt. De ontploffing in de magnetron wordt dus veroorzaakt doordat straling de watermoleculen sneller verwarmt dan het omhulsel. Stop dus geen ei in de magnetron en al helemaal geen 173 eieren…
De meeste waterkokers slaan automatisch af zodra het water kookt, maar dat is geen probleem. Laat het ei gewoon in het hete water zitten, zodat ze nog wat verder kunnen garen. Voor een zachtgekookt ei laat je het zo'n 4-5 minuten staan, voor een medium ei 6-7 minuten, en voor een hardgekookt ei 8-10 minuten.
De magnetron is een zuinige manier om je eten klaar te maken én vitamines te behouden. Je kunt alles wat je kookt of stoomt ook klaarmaken in de magnetron. Denk aan groente, aardappelen, vis en kip. Ook handig voor het opwarmen van maaltijden of het ontdooien van diepvriesproducten.
Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.
Snel & simpel de perfect gekookte eieren zonder gedoe
Plaats je ei in de koker, voeg water toe, draai de bovenkant erop en zet hem in de magnetron. Zo simpel is het!
Ei koken in Airfryer
Je prikt een klein gaatje in de eieren, je legt ze in het mandje en stelt het apparaat in op 120 °C. Afhankelijk van het type Airfyer heb je binnen 10 á 12 minuten een zachtgekookt eitje, en bij 15 minuten een hardgekookt eitje.
Koken in de magnetron. Verdeel etenswaren gelijkmatig over een afgedekte schaal en voeg indien nodig wat vloeistof toe . Bedek de schaal met een deksel of plasticfolie; maak het deksel of de folie los of laat het lucht ontsnappen zodat stoom kan ontsnappen. De vochtige hitte die ontstaat, helpt schadelijke bacteriën te vernietigen en zorgt voor gelijkmatig koken.
Prik voor een perfecte pocheerbeurt
Wanneer doorboord, kook het op medium gedurende drie 30 seconden bursts . Als je het met ander voedsel kookt, kun je hoog gebruiken, want hoe meer dingen er in een magnetron zitten, hoe minder microgolven elk ervan absorbeert en hoe zachter alles kookt.
Wanneer je er toch voor kiest om eieren te koken in de magnetron, zorg dan voor een kom met water waar het ei in kan. Doe genoeg water in de kom, zodat het ei helemaal onder water staat. Vervolgens zet je de kom voor 1,5 minuut op de laagste stand in de magnetron.
Geloof het of niet, je kunt je eieren daadwerkelijk zacht of hard koken met een elektrische waterkoker . Het is supersimpel en makkelijk om te doen, en het enige dat je nodig hebt is een elektrische waterkoker zonder blootliggende spoelen in de bodem, die de eieren zullen verbranden.
Zodra het water borrelt laat je er zachtjes het ei in zakken. Wacht 4 à 5 minuten voor een zachtgekookt eitje. Heb je liever een hardgekookt exemplaar, wacht dan 8 à 10 minuten.
Volgens onze Test Kitchen mag je eieren nooit in de schaal in de magnetron doen, omdat de eieren kunnen ontploffen en de magnetron kunnen beschadigen (en zelfs de gebruiker kunnen verwonden). Dit is onze oplossing: hoewel het maken van hardgekookte eieren op de traditionele manier 20 minuten duurt, is het grootste deel daarvan hands-off-standtijd.
Wanneer u eieren in de magnetron kookt, gebruik dan altijd een magnetronbestendige container (bijv. glas, keramiek of magnetronbestendig plastic) en prik de dooier en het eiwit meerdere keren in of klop ze op voordat u ze kookt. Kook nooit een ei in de schaal in de magnetron; het zal ontploffen .
Je moet de eieren uit hun schaal halen voordat je ze in de magnetron doet. Doe eieren in de schaal nooit in de magnetron. Als je een ei in schaal in de magnetron kookt, is de kans groot dat het ontploft . Microgolven verwarmen zo snel dat er sneller stoom ontstaat dan een ei het door zijn poriën kan 'uitademen' en de stoom barst door de schaal.
Informatie. Het is veilig om hamburgers in de magnetron te koken als ze worden gekookt tot de veilige minimale interne temperatuur om schadelijke bacteriën te vernietigen . Omdat magnetrons voedsel mogelijk niet zo gelijkmatig koken als conventionele methoden, helpt het afdekken van hamburgers tijdens het koken om ze gelijkmatiger op te warmen.
Koken in de magnetron
Bij het koken in een magnetron vereist de Food Code dat alle potentieel gevaarlijke voedingsmiddelen die vlees, gevogelte, vis of eieren bevatten, worden gekookt tot een minimumtemperatuur van 165ºF .
Informatie. Vlees kan veilig worden bereid in een magnetron , maar het kan ongelijkmatig garen en koude plekken achterlaten waar schadelijke bacteriën kunnen overleven. Om deze reden is het belangrijk om het voedsel af te dekken, het een of twee keer te draaien of te roeren tijdens het koken en ervoor te zorgen dat het vlees een veilige interne temperatuur bereikt.
Breek dan een ei in een microgolfbestendig kommetje, giet er één derde kop water en mogelijk een scheutje azijn (dit zal het ei beter samenhouden) bij. Plaats het kommetje in de microgolfoven, leg er en deksel op en verwarm gedurende 1 minuut. Je kan je microgolf best op een lage stand zetten.
Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius. Plaats de bevroren broodjes in het mandje van de airfryer. Bak de broodjes ongeveer in 10 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Laat ze wederom een paar minuten afkoelen voordat je ze serveert.
Leg de eieren voorzichtig in het water en kook ze 10 minuten. Laat de eieren schrikken in koud water en laat ze afkoelen. Serveer met een beetje zout.
Doe je een rauw ei met schaal in de magnetron, dan wordt de druk in het ei zo hoog dat deze zal ontploffen.
Ei in de magnetron: van water tot stoom
Het water in het ei is dus vatbaarder voor de microgolfstraling dan de eischaal er omheen. De watermoleculen gaan sneller trillen, worden warmer en veranderen in stoom. Stoom neemt veel meer ruimte in beslag dan water. Deze snelle uitzetting kan de eischaal niet aan en ze knapt.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.