Grasboter versus 'gewone' roomboter Als je zoveel mogelijk van alle voordelen van boter wilt profiteren, kan je het beste ongezouten biologische grasboter kopen. Dit is een boter gemaakt van de melk van biologische koeien die met gras zijn gevoerd. Grasboter is veel rijker aan de vitaminen en mineralen, waaronder K2.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Beste roomboter van Nederland
In 2020 won de Sophiahoeve opnieuw de landelijke Boerderijzuivel Cum Laude Award in de categorie boerenboter.
Grasgevoerde boter
Dit type boter komt van koeien die grazen op gras, wat leidt tot hogere niveaus van omega-3-vetzuren en geconjugeerd linolzuur (CLA), volgens onderzoek. Dit vetprofiel is gezonder voor je hart dan traditionele boter, dus ik zou het de gezondste boter noemen.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Ze produceren de zoetste, rijkste melk ter wereld, waardoor onze Ierse boter van grasgevoerde koeien zijdezacht en romig smaakt en een gezonde, goudgele gloed heeft. Kerrygold Salted Butter is een geweldige, natuurlijke boter voor alle doeleinden .
Qua voedingswaarde bevat grasboter minder verzadigde vetten, meer PUFA's en meer van de hart-gezonde omega-3- en geconjugeerd linolzuur (CLA)-vetzuren dan gewone boter.
Bakken met andere soorten boter kan, maar geeft niet hetzelfde resultaat. Roomboter geeft door het hoge vetpercentage veel smaak en een heerlijk smeuïg resultaat. Kies als het kan voor biologische (gras)boter en geniet van de lekkerste baksels.
Lurpak is een romige Deense boter van hoge kwaliteit en het blijkt geen merk te zijn maar een keurmerk (net als de Parmaham) die al meer dan 100 jaar bestaat. Om het keurmerk Lurpak te krijgen wordt er iedere twee weken een zogenaamde boterproeverij door het Deens Zuivel Bureau gehouden.
Je kunt het beste kiezen voor margarine of halvarine uit een kuipje, omdat dit meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet bevat. Dit is beter voor hart- en bloedvaten.
Olijfolie is gezonder dan boter, omdat het meer onverzadigde vetten, antioxidanten, vitamines en mineralen bevat, die het hart, de bloedvaten, de hersenen en het immuunsysteem beschermen.
De mix van plantaardige oliën in Becel bevat van nature de goede meervoudig onverzadigde vetten, Omega 3 en Omega 6. Omega 3 en 6 dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed, en daarmee zijn ze goed voor het hart.
Fabel: margarine is gezonder dan boter
"Margarine is een plantaardig vet, terwijl boter gemaakt wordt van dierlijk vet. Bovendien bevat boter meer verzadigde vetzuren, met meer cholesterol erin. In margarine vind je meer onverzadigde vetten, die worden gehaald uit plantaardige oliën."
Ja. Dit product valt in de schijf van vijf en draagt bij aan een gezonde dagelijkse voeding. In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten, zoals Bertolli Margarine.
Aldi smeerbare boter
Dit bevat Aldi's boter gemengd met koolzaadolie om het smeerbaar te maken - 64 procent boter, 26 procent koolzaadolie, water en zout. Dit leek zo op Lurpak, ik had moeite om het verschil te proeven! Het had een geweldige smaak en smeerde net zo goed als de Lurpak.
LURPAK® KWALITEITSBOTER SINDS 1901
Het meest waardevolle en smaakvolle deel van de melk – de room – wordt zorgvuldig "gerijpt" vóór het boterproductieproces. Er worden melkzuurculturen toegevoegd, wat een frisse en licht aromatische noot geeft met de onmiskenbare romigheid die de karakteristieke Lurpak®-smaak creëert . Dat is alles.
Gezondheidseffecten: Hoog in verzadigd vet - Regelmatige consumptie kan het LDL (slechte) cholesterolgehalte en het risico op hartziekten verhogen . Verzadigd vet wordt in verband gebracht met hart- en vaatgezondheidsproblemen. Calorierijk - Het bevat veel calorieën, maar weinig.
Grasgevoerde boter biedt enkele gezondheidsvoordelen om de gezondheidsrisico's die het met zich meebrengt tegen te gaan. Het lijkt lagere niveaus van verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten te hebben dan standaardboter. Dit komt omdat grasgevoerde boter wordt gemaakt van de melk van koeien die mogen grazen in plaats van een dieet met veel granen.
Gezondheid
Zoet beleg zoals Lurpak smeerbare boter gezouten 500 g kuipje is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Lurpak smeerbare boter gezouten 500 g kuipje kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat Albert Heijn Bakken & braden de gezondste keuze voor een bak- en braadproduct is. Dit product bevat 98% olie; raapzaadolie aangevuld met zonnebloemolie en daarnaast hulpstoffen als karnemelkpoeder om vlees en jus bruin te kleuren.
Onverzadigde vetten in voedingsmiddelen zoals plantaardige oliën, noten, zaden, avocado en vette vis zijn gezonde vetten die kunnen helpen om een gezond cholesterolgehalte in het bloed te behouden. Probeer deze swaps om uw inname van verzadigd vet te verminderen: vervang boter door plantaardige olie spreads zoals zonnebloem-, olijf- of koolzaadolie spreads .
Boter eten én je cholesterol verlagen? Er is nog een manier om je cholesterol te verlagen, namelijk met plantensterolen. Dit zijn plantaardige stoffen die je cholesterolgehalte naar beneden brengen. De boter van Becel ProActiv zijn rijk aan plantensterolen, waardoor je cholesterol actief omlaag wordt gebracht.
Meestal voegen deze boters slechts een klein beetje olie toe (vaak canola), waardoor ze gemakkelijker te smeren zijn. Hun voedingsprofielen lijken erg op die van gewone boter, hoewel ze iets lager zijn in calorieën en verzadigde vetten dankzij de toegevoegde olie .
Het natuurlijk voorkomende plantenpigment caroteen is verantwoordelijk voor de gele kleur van Ierse boter . Het caroteengehalte van boter hangt grotendeels af van het dieet van het dier. In Ierland krijgen melkkoeien voornamelijk een dieet op basis van gras, dat rijk is aan caroteen. Caroteen kan in het menselijk lichaam worden omgezet in vitamine A.
Grade AA is de hoogst mogelijke grade; Grade AA-boter moet een numerieke score van 93 van de 100 punten behalen op basis van aroma, smaak en textuur. Zout (indien aanwezig) moet volledig zijn opgelost en grondig zijn verdeeld. Grade A-boter is bijna net zo goed, met een score van 92 van de 100 punten.