Een banaan bevat meer calorieën, koolhydraten en suikers dan de mango. Daarentegen bevat een banaan wel meer eiwitten en vezels dan een mango. Een banaan bevat een stuk minder vitamine C dan mango, maar wel weer meer kalium. Aan de kleur kun je zien dat het van andere voedingsstoffen hogere concentraties bevat.
Van het eten van mango's kom je niet snel aan. In honderd gram van deze fruitsoort zitten maar 61 kilocalorieën. Ook zitten mango's boordevol vitaminen: vooral vitamine A, B6 en C zijn goed vertegenwoordigd, net als foliumzuur en de mineralen calcium, ijzer en magnesium.
Mango eten tijdens het afvallen
Als je graag wilt afvallen kan het eten van mango heel goed voor je zijn. Deze fruitsoort bevat namelijk geen vet, weinig calorieën en wel veel vitamines, mineralen en vezels. Mango is daarom geschikt als tussendoortje of als toevoeging op een koolhydraatarm gerecht.
Daarnaast verlaagt het risico op o.a. diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Deze mango bevat verschillende antioxidanten, en erg veel vitaminen, mineralen en vezels. Het wordt geadviseerd om zo'n 200 gram fruit per dag te eten, hoe gevarieerder hoe beter.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Slaap lekker hapje
Tryptofaan is een eiwit wat je uit je eten kan halen. Zo zijn zilvervliesrijst, nootjes, zaadjes en tropische vruchten zoals kokos, banaan, mango en ananas rijk aan tryptofaan. In je lichaam wordt tryptofaan onder andere omgezet in melatonine.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
De mango bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Oplosbare vezels worden in de dikke darm bewerkt door darmbacteriën. De stoffen die hierbij vrijkomen zorgen dat de darmwerking wordt gestimuleerd en dat deze goed blijft verlopen.
Kunnen mango's 's avonds gegeten worden om af te vallen? Het eten van mango's 's avonds is prima, zolang het binnen je totale calorie- en macronutriëntendoelen voor de dag past . Het consumeren van grote hoeveelheden voedsel vlak voor het slapengaan kan echter de slaap of spijsvertering verstoren.
De enige manier waarop mango's je dik kunnen maken is wanneer je ze consumeert in de vorm van amras, milkshakes, sappen, ijs, mango en room en mangotaarten . Al deze vormen bevatten toegevoegde suikers die kunnen leiden tot gewichtstoename. De voedingsdeskundige raadt ook aan om het fruit te eten en niet te drinken om maximale voordelen te krijgen.
De oplosbare vezels in mango's dragen bij aan de gezondheid van de darmen, regelmatige stoelgang en kunnen een antidiabetisch effect hebben . Dit helpt bij gewichtsbeheersing door u langer een vol gevoel te geven en overeten te voorkomen. "Het helpt afval door uw systeem te verplaatsen en het kan helpen bij constipatie," zei Rivenburgh.
Mango. Mango is rijk aan vitamine A, C, E en K, mineralen zoals fosfor, kalium, calcium en magnesium en antioxidanten. Zo zorgt mango ervoor dat je huid mooi en jong blijft. Ik merk dat mijn huid heel goed reageert op een masker van pure mangopulp.
Mango zit bomvol vitamine A, B6, C en E. Wetenschappelijke studies tonen aan dat bepaalde verbindingen in de schil van de mango de potentie hebben om de kans op bepaalde ziektes, zoals diabetes, te hoog cholesterol en sommige vormen van kanker, te verminderen.
De oplosbare vezels in mango's kunnen helpen om zowel het totale cholesterol als het LDL-cholesterol te verlagen (het 'slechte' cholesterol dat ervoor zorgt dat er plaque in uw bloedvaten ontstaat, waardoor de bloed- en zuurstofstroom wordt geblokkeerd).
Wat is het beste tijdstip om mango's te eten? Eet mango's altijd als tussendoortje om ervoor te zorgen dat je je spijsverteringssysteem of -processen niet verstoort. Als je mango eet om af te vallen, eet het dan tijdens je ontbijt of lunch. Het is echter raadzaam om mango's niet te eten voor het slapengaan of direct na een lunchmaaltijd.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Als je geen zin in mango hebt, dan kun je het best voor ananas gaan. Ook daar zit ontzettend veel vitamine C in. Zo'n 100 gram van de vrucht bevat namelijk al 79 milligram van de belangrijke vitamine, dus schroom niet om lekker wat ananas te snacken als tussendoortje.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Het is niet aan te raden om meer dan één mango in één keer te eten, omdat dit kan leiden tot indigestie . Het is aan te raden om mango's te eten als tussendoortje tussen de maaltijden door en vermijd het eten van mango's bij het avondeten.
Snijd de mango met schil en al net naast het midden langs de pit. Doe dit ook met de andere kant. Nu kun je het beste met een scherp mesje de mango op het vruchtvlees horizontaal en verticaal insnijden. Let er op dat je niet door de schil heen snijdt.
Kesar-mango's zijn rijk aan vitamine A en C, bètacaroteen en antioxidanten die de gezondheid van de ogen verbeteren, de immuniteit versterken en het risico op chronische ziekten verminderen.