De gedroogde dadel bevat 60 gram suiker per 100 gram, terwijl de verse dadel 33 gram suiker per 100 gram bevat. De verse dadel is de meest gezonde optie maar ook de gedroogde dadel bevat nog tal van gezonde voedingsstoffen.
In een dadel zit veel suiker. In gedroogde dadels meer dan verse dadels. Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten. Dat zijn ongeveer 3 dadels.
De Medjoul dadel is een palmboombes, dikker en zachter dan andere dadels. Dat maakt deze biologische dadel tot een zalige traktatie. U kunt ze zo eten, verwerken in zowel zoete als hartige gerechten en ze zijn bij uitstek geschikt om te vullen met kaas, monchou of een noot.
Medjoul dadels worden over het algemeen beschouwd als de "beste" dadels ter wereld.
Dadels zijn lekker zoet en ook nog eens hartstikke gezond. Er zijn dan ook genoeg redenen om regelmatig een paar dadels te eten. Ze bevatten veel belangrijke voedingstoffen en hebben daarom verschillende voordelen. Dadels zijn uitstekend als gezonde snack of om als zoetigheid aan een gerecht toe te voegen.
Dadels zijn gezond en zitten vol vezels. Het zijn deze vezels die ervoor zorgen dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt. Je zit eerder vol. Dit voorkomt dat je te veel snackt en het houdt bij maximaal vijf dadels.
(1) Er zitten dus veel voordelen aan een banaan maar als je de vergelijking maakt met de Sukkary dadel is deze kleine baas in verhouding hoger in micronutriënten. Ook wel mineralen en spoorelementen genoemd. Daarbij bomvol aan goede energie, voedingsvezels, vitamine, mineralen en ook anti-oxidanten.
Hoewel dadels veel suikers en calorieën bevatten, helpen ze bij het afvallen, mits je er niet te veel van eet. De antioxidanten erin stimuleren de spijsvertering en de stofwisseling, en geven ook een verzadigd gevoel, waardoor je minder trek hebt.
Spijsvertering
Het kalium die de dadels bevatten, kan als behandeling werken tegen maagpijn en diarree. Dadels versterken ook de goede bacteriën in de maag.
Medjoul dadels bevatten natuurlijke mineralen als kalium, magnesium, fosfor en calcium, ze zijn dus niet alleen lekker maar bevatten ook nog eens voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Daarnaast bevatten Medjoul dadels ook nog eens een goede dosis aan vitamine.
Het lijdt geen twijfel dat Deglet Noor dadels geliefd zijn bij miljoenen mensen over de hele wereld. Vanwege het lagere vochtgehalte is het de favoriete dadelsoort om te gebruiken bij het koken en bakken! In tegenstelling tot Medjool dadels, is de Deglet Noor in staat om zijn consistentie te behouden tijdens het hele bak- en kookproces.
Een 'normale' dadel (een ontpitte dadel in het bakschap) is vaak half zo groot als een Medjool-dadel en minder taai, gebruik 2-3 om een Medjool-dadel te vervangen . Als u een ontpitte droge dadel gebruikt ter vervanging van een Medjool-dadel, week ze dan 5 minuten in heet water voordat u ze gebruikt.
Droge of zachte dadels worden meestal zo uit de hand gegeten, of kunnen worden ontpit en gevuld met vullingen zoals amandelen, walnoten, pecannoten of roomkaas. Ontpitte dadels worden soms ook wel stoned dates genoemd .
Natte dadels worden geproduceerd in India en dit is seizoensfruit dat in de winter komt en een korte houdbaarheid heeft, aan de andere kant komen droge dadels uit landen in het Midden-Oosten. Deze droge dadels hebben een rijkere voedingssamenstelling, verschillen in smaak, schil en textuur en hebben een lange houdbaarheid in vergelijking met onze natte dadels .
Ondanks al deze geweldige voedingsstoffen en mineralen is het geen goed idee om enorme hoeveelheden dadels te eten. Ze hebben namelijk, naast veel fruitsuikers, ook een laxerende werking. Toch jammer als je de rest van je dag op het toilet doorbrengt! Daarnaast moet je goed oppassen welke dadels je koopt.
Pas dan wel op, want in één zakje dadels kunnen maar liefst tien (!) insecten zitten. Ja, je leest het goed. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit staat namelijk toe dat er maximaal 5 insecten per 100 gram dadels worden aangetroffen.
De gedroogde dadel bevat 60 gram suiker per 100 gram, terwijl de verse dadel 33 gram suiker per 100 gram bevat. De verse dadel is de meest gezonde optie maar ook de gedroogde dadel bevat nog tal van gezonde voedingsstoffen.
Dadels bewaren in de koelkast
Het is altijd een goed idee om dadels te bewaren in de koelkast. Dankzij de koele temperaturen blijven de vruchten langer vers. Gedroogde dadels kunnen zes tot acht maanden goed blijven in de koelkast. Let hierbij wel op dat na verloop van tijd er een suikerlaagje kan ontstaan.
Dadels helpen de stoelgang
Vanwege het absorberende vermogen van de vezels trekt er water naar het spijsverteringskanaal waardoor constipatie wordt voorkomen. De vezels zorgen niet alleen voor een goede spijsvertering en een positieve darmgezondheid, maar ook voor een lang verzadigd gevoel.
Sommige mensen vragen zich af wat de voordelen zijn van het eten van dadels op een lege maag. Ze willen weten wat de voordelen of mogelijke nadelen zijn van het eten van dadels voor het ontbijt. Dadels elke ochtend op een lege maag eten kan helpen om je lichaam een energieboost te geven en om af te vallen .
Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen. Belangrijker nog, zo krijg je verschillende gezonde voedingsstoffen binnen.
Qua gewicht bevatten Medjool dadels 50% meer kalium dan bananen . Dit essentiële mineraal helpt de hartslag, ademhaling en spierfunctie te reguleren. Dit voordeel is vooral belangrijk omdat kaliumtekort veel voorkomt, aangezien minder dan 2% van de Amerikanen de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid haalt.
Als er in een verse dadel van 6 gram ongeveer 2 gram koolhydraten aanwezig zijn, zal 1.8 tot 1.9 gram hiervan bestaan uit suikers. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. Eén van de koolhydraten die de dadel bevat is glucose. Onze hersenen kunnen niet zonder dit koolhydraat.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.