Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Let erop dat niet alle fruit- en groentesoorten goed samengaan in een fruitschaal. Het beste kun je fruit en groente in aparte schalen bewaren, die je allebei op een koele, schaduwrijke plek zit. Deze groenten en fruit gaan niet goed samen met elkaar: Aubergine en paprika leg je beter niet bij tomaten of fruit.
"De makkelijkste regel om te volgen is om dezelfde producten gewoon bij elkaar te bewaren," zegt Grant-Vose. "Bessen kunnen bij elkaar bewaard worden, koolsoorten kunnen bij elkaar bewaard worden, bladgroenten kunnen bij elkaar bewaard worden en de meeste wortelgroenten (behalve aardappelen) kunnen bij elkaar ."
Groenten die niet in de koelkast bewaard mogen worden
Knoflook en uien (maar geen bosui!) die nog in hun schil zitten, kunnen op het aanrecht blijven liggen, maar als ze eenmaal gepeld of gesneden zijn, bewaar ze dan verpakt in de koelkast. Bewaar ze apart van aardappelen, want aardappelen stoten wat ethyleen uit waardoor de uien kunnen gaan ontkiemen.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Het is over het algemeen aan te raden om uw eten te bewaren in vershoudbakjes en niet met 'pan en al' in de koelkast te plaatsen. Naast dat het eten zijn smaak verliest, kan het voedsel zich gaan hechten aan de pan waardoor dit lastig te verwijderen is. U kunt de pan zo ook niet gebruiken voor andere mooie gerechten.
Paprika's houden niet van de koude. Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren.
Geen houdbaarheidsdatum
Voor deze producten is het belangrijk om goed te kijken, ruiken en proeven. Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer ze vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.
Vlees. Er zijn behoorlijk wat opties voor vlees die niet koud bewaard hoeven te worden en die een geweldige toevoeging zijn aan kampeermaaltijden. Gezouten vlees zoals zomerworst, pepperoni of kalkoenpepperoni en salami zijn veilig om mee te nemen op de camping zonder koelkast.
Bewaar verse courgette in de koelkast . Als courgette goed wordt bewaard, blijft hij tot een week goed. De beste manier om courgette te bewaren is in de koelkast, bij voorkeur in de groentelade, waar de luchtvochtigheid tot een minimum wordt beperkt.
Het zijn niet alleen aardappelen waar je je zorgen over moet maken. Andere producten die ethyleengas afgeven, zoals appels, citrusvruchten en bananen , versnellen de afbraak van een ui, net als vochtrijke vruchten zoals meloenen en komkommers, zegt Alibrandi. De absorberende aard van een ui betekent ook dat hij gemakkelijk geuren opneemt.
Om het rijpingsproces van een banaan te versnellen: bewaar ze bij andere ethyleenproducerende groenten en fruit – andere groenten en fruit zijn avocado's, aardappelen en appels. Maar bananen versnellen ook de rijping van deze.
Welke groenten en fruit produceren ethyleen? Bananen, appels, avocado's, meloenen, perziken, peren, tomaten en pepers, om er maar een paar te noemen. Hoewel aardappelen niet zo gevoelig zijn voor ethyleen als andere groenten en fruit, zal de nabijheid van het gas zeker het ontkiemen bevorderen .
Slechte combinaties
Broccoli: bloemkool, bonen, kool, sla, tomaten. Komkommer: aardappel, kruiden, meloen.