Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Naast dat rijst voedzaam en praktisch is, is het natuurlijk ook gewoon enorm lekker. Je kunt met rijst dan ook alle kanten op, denk aan een zoete rijstepap of een hartige roerbakschotel. Dit alles bij elkaar maakt rijst dus het meest gegeten voedsel ter wereld.
De meest gegeten producten in de wereld zijn basisvoedingsmiddelen die vallen onder granen, peulvruchten en knol- en wortelgewassen. Hiervan zijn rijst, maïs en tarwe de top drie van de meest gegeten voedingsmiddelen. Zij zorgen bij elkaar voor bijna een derde van de calorie-inname van de globale populatie.
Niet-alcoholische dranken, Brood, granen, rijst en pasta, Zuivel en zuivelvervangers en Vetten en oliën worden bijna dagelijks gegeten of gedronken. Groenten worden op 89% van de dagen gegeten. Vlees en vleesvervangers worden op 87% van de dagen gegeten. Fruit, noten en olijven worden op 77% van de dagen gegeten.
Maar wat eten we nu het vaakst? Hoe gevarieerd het aanbod in de supermarkt ook is, Nederlanders blijven toch gesteld op hun traditionele 'prakkie' van aardappels, vlees en groenten.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Van hutspot, boerenkool en erwtensoep tot bitterballen, kroketten, pannenkoeken en poffertjes; ons land is rijk aan traditioneel eten.
Nederland eet en drinkt steeds gezonder
Dat blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling 2019-2021. Nederlanders eten meer plantaardige producten zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees. Ook drinken we minder suikerhoudende dranken.
We eten het meest varkensvlees met zo'n 18,5 kilo per jaar. Kippenvlees is een goede tweede met 11,5 kilo. Rund was goed voor 8 kilo per jaar. Andere vleessoorten zoals kalfs-, geiten-, schapen- en paardenvlees zijn minder populair: samen zijn ze goed voor ruim 1 kilo per persoon per jaar.
Uit een onderzoek van de Nederlandse Vegetariërsbond blijkt dat de gemiddelde Nederlander tijdens zijn leven 522 dieren eet: 490 kippen, 27 varkens, 3 runderen en 2,5 lammetjes. Bij elkaar opgeteld komt dit neer op 3200 kilo vlees in een mensenleven, ofwel veertig kilo vlees per jaar.
Rijst is een basisvoedsel voor meer dan 3,5 miljard mensen over de hele wereld, met name in Azië, Latijns-Amerika en delen van Afrika. Rijst wordt al duizenden jaren in Azië verbouwd.
Over het geheel genomen was huisvesting verantwoordelijk voor het grootste deel van de totale uitgaven (32,9 procent), gevolgd door transport (17,0 procent), voedsel (12,9 procent), persoonlijke verzekeringen en pensioenen (12,4 procent), gezondheidszorg (8,0 procent) en entertainment (4,7 procent).
Surströmming (letterlijk: zure haring) is een traditioneel Zweeds gerecht dat uit gefermenteerde (gegiste) oostzeeharing bestaat. Oostzeeharing of stromeling (strömming), basis voor de surströmming.
Neem voldoende eiwit
Ook eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, kip, eieren, noten en kwark, werken prima om u een vol gevoel te geven. Het kost uw lichaam namelijk meer tijd om eiwitten te verteren dan bijvoorbeeld suikers. Zo doet u dat: zorg bij iedere maaltijd voor een eiwitbron.
Balut wordt veel gegeten in de Filipijnen, Cambodja en Vietnam. Het is een bevrucht ei van een eend of kip met een bijna ontwikkeld embryo. Het wordt veel op straat verkocht en de mensen zijn er gek op. Het ziet er alleen niet zo smakelijk uit.
Wat wordt het meest gegeten? In Nederland wordt per dag de meeste voeding gehaald uit de productgroep 'brood, granen, rijst en pasta'. Dit is zo'n 194g per dag. Hiervan is het grootste gedeelte brood.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week.
Conclusies. Voedselconsumptiepeiling 2019-2021 van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu): Nederland eet en drinkt gezonder. Nederlanders eten meer plantaardige producten zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten.
Het is dus kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip! Per jaar eet de wereld volgens onderstaand filmpje 75 miljard kippen. Dat komt neer op 205 miljoen kippen per dag. Daarmee steekt kip met kop en schouders boven de nummer 2 uit: de 14 miljard sardientjes die we jaarlijks consumeren.
Dagelijkse kost tussen 1700 en 1950
Als hoofdmaaltijd aten ze meestal een stamppot met veel aardappelen of een gerecht van peulvruchten, zoals bruine bonen en erwtensoep. Rijke mensen konden vaker vlees, vis en zuivel kopen. Behalve je rijkdom, bepaalde de plaats waar je woonde het menu.
Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal. De gezondheidsonderzoekers legden 41 verschillende als gezond bekendstaande producten langs een lat met 17 verschillende voedingsstoffen, zoals kalium, vezels, eiwitten en calcium. Waterkers is echter niet de enige bladgroente die hoog in de top staat.
1. Thailand. Altijd, iedereen en óveral: voor de Thai is eten haast als ademen. De Thaise keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten en heerlijke kruidige gerechten met kokos en gember.
Typisch Nederlands eten
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
Nederlands ontbijt
Voor veel Nederlanders bestaat het ontbijt uit een boterham of 2 met beleg. Nederlanders eten daarnaast ook wel beschuit, ontbijtkoek, yoghurt of havermout als ontbijt. Vaak worden boterhammen belegd met hartig of zoet beleg. Denk maar aan een paar plakken kaas, pindakaas of hagelslag.