Leg de gewenste hoeveelheid blauwe bessen en frambozen op een bordje en laat ze circa 2 uur ontdooien op kamertemperatuur of 12 uur in de koelkast.
Op een schaal laten ontdooien op kamertemperatuur (2.5u) of een nacht in de koelkast. Versneld ontdooien kan in de microgolfoven op ontdooistand. na het ontdooien, Het fruit bewaren in de koelkast en binnen de 24 u consumeren.
Hoe lang diepvriesfruit ontdooien? Je moet het fruit vooraf natuurlijk wel even ontdooien. Het duurt ongeveer een uur voor het fruit buiten de koelkast of vriezer ontdooid is en ongeveer 3 uur in de koelkast. Kortom, het is echt een aanrader om altijd een kleine voorraad diepvriesfruit in te slaan.
Bètacaroteen heeft een belangrijke functie als pro-vitamine A en speelt een rol als antioxidant. En nog een voordeel van diepvries fruit: bevroren blauwe bessen bevatten meer vitamine C dan verse. Dit is onder andere goed voor je weerstand, tanden, botten en huid.
Je kunt de bessen ook uitgespreid op een bord in de koelkast bewaren. Zorg dat ze niet vochtig worden. Leg de bessen eventueel op een keukenpapiertje om vocht op te nemen. Bessen kun je 1-3 dagen in de koelkast bewaren.
Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
Bessen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Blauwe bessen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Het koken van diepvriesfruit gedurende een minuut doodt virussen en eventuele bacteriën. Toch adviseert het Voedingscentrum dat niet standaard, maar wil je zekerheid, dan kun je diepvriesfruit het best even verhitten. Bijvoorbeeld voor gebruik in een smoothie. Dit is met name voor kwetsbare groepen van belang.
Een lekker bakje blauwe bessen in huis gehaald? Kijk dan meteen of er geen slechte besjes tussen zitten. Dat kun je zien door schimmelvorming of een rimpelig of ingedeukt velletje. Haal ze er meteen uit, want ze zorgen ervoor dat ook je andere besjes zullen beschimmelen.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Bevroren fruit opwarmen
Bevroren fruit is lekker door een smoothie, maar je kunt het beter niet opwarmen in de magnetron. Dat eindigt in de meeste gevallen namelijk in een grote bende doordat alles gaat spetteren. Daarnaast tast het ook de smaak van het fruit aan.
Eten invriezen is een geweldige conserveermethode. Bevroren voedsel uit de diepvries blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom maar niet uitvalt. Het wordt echter wel langzaam minder lekker. Invriezen voorkomt dus gevaarlijk bederf.
Dit is waarom. Het antwoord is redelijk simpel: blauwe bessen worden bespoten met bestrijdingsmiddelen. Het is altijd belangrijk om groente en fruit af te spoelen, ook als deze biologisch zijn, maar niet-biologische bessen dienen extra goed schoongemaakt te worden.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Je kunt blauwe bessen heerlijk uit de hand eten of verwerken in jam, compote of vruchtensap of smoothie. Verwerk ze ook eens in heerlijke zelfgemaakte (fruit)salades, taarten of muffins. Of eet de blauwe bes als zoete toevoeging in je yoghurt of vla.
Tip: Lekker in smoothies, als decoratie op taarten of toetjes, of om zo op te eten. Laat het fruit 1 uur ontdooien op kamertemperatuur of 3 uur in de koelkast.
Verse blauwe bessen kan je gedurende een aantal dagen in de koelkast afgedekt bewaren. De bessen hoeven enkel lichtjes gespoeld te worden voor je ze kan opeten. Je kan blauwe bessen ook invriezen, maar dan kun je ze enkel nog verwerken in recepten.
Let op: Hoewel blauwe bessen erg gezond zijn, is het wel verstandig om er rekening mee te houden dat deze fruitsoort fructose (fruitsuiker) bevat. Het eten van te veel fruit kan het afvallen vertragen. Daarom is het aan te raden om niet meer dan twee porties fruit per dag te eten.
Als je het fruit eet wanneer het nog niet helemaal ontdooit is, heeft het nog een lekkere 'bite'. Verwerk het fruit. Denk hierbij aan smoothies, in gebak of als jam/vruchtensaus. Bevroren fruit is heerlijk in smoothies omdat het je smoothie lekker koud maakt en een soort milkshake achtige consistentie geeft.
Met een krachtige blender kun je crushed ice of een smoothie met bevroren fruit maken, maar niet elke blender kan dat aan. Is jouw blender minder sterk, zorg er dan voor dat je bevroren producten eerst even laat ontdooien.
Het is het beste om ze vlak voor het eten onder koud stromend water te wassen. Verwijder de steeltjes pas nadat je de bessen gewassen hebt om te voorkomen dat ze te veel water opnemen. Zorg ervoor dat je ze niet kneust of beschadigt tijdens het schoonmaken.
In het najaar (Van oktober t/m januari) komen de blauwe bessen uit Argentinië, Chili of Nieuw Zeeland. Die komen met het vliegtuig: helemaal niet duurzaam. Met de Kerst kun je beter diepvriesbessen eten, die zijn net zo duurzaam als de verse bes en net zo gezond.
Blauwe bessen bevatten verschillende voedingsstoffen die helpen om je botten gezond en sterk te houden. Ze bevatten een indrukwekkende mix aan mineralen, om precies te zijn: calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Al deze mineralen dragen bij aan sterke botten. Daarnaast bevatten de kleine besjes ook vitamine K.