Uiterste consumptiedatum op zeer bederfelijke producten Het gaat om producten die na deze uiterste consumptiedatum niet meer moeten worden geconsumeerd vanwege de mogelijke groei van pathogene micro-organismen.
Brood, groente en fruit bederven sneller bij een hogere temperatuur. Pindaproducten, maïsproducten, noten, specerijen en granen moeten hiernaast droog worden bewaard. Soms staat op de verpakking bij welke temperatuur het product het beste bewaard kan worden.
Bederfelijke producten zijn volgens de Warenwet producten die gekoeld bewaard moeten worden om groei van ziekteverwekkende micro-organismen of bederf tegen te gaan.
TGT staat voor 'te gebruiken tot'. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en versgeperste vruchtensappen.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
TGT: TE GEBRUIKEN TOT
Je komt deze datum tegen op zeer bederfelijke producten. Vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en versgeperste vruchtensappen behoren tot het lijstje. De TGT-datum is de uiterste datum waarop je het product mag eten of invriezen.
Betekenis TGT = te gebruiken tot
De TGT-datum staat voor 'te gebruiken tot'. Dat is dus de uiterste datum waarop je een product mag eten of drinken. Is de datum op de verpakking van je product al gepasseerd, maar zit de smaak en kleur nog goed? Dan gooi je het toch best weg, anders loop je het risico om ziek te worden.
Mag dat wel, producten die over de datum zijn verkopen? Alleen producten met een THT (tenminste houdbaar tot) datum mogen verkocht worden. Producten met een TGT (tenminste gebruiken tot) datum mogen niet meer verkocht worden. Dat is vaak bederfelijk eten, zoals vlees en zuivel.
Behalve als specifiek in de wet is aangegeven dat een houdbaarheidsdatum niet verplicht is. Op bederfelijke producten staat een uiterste consumptiedatum ('te gebruiken tot'). Op alle andere levensmiddelen staat de datum van minimale houdbaarheid ('ten minste houdbaar tot').
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Op zeer bederfelijke producten zoals vlees, vis, kip, zuivel, gebak, voorgesneden groente en koelverse maaltijden staat: “te gebruiken tot..”, de zogenaamde TGT-datum.
Kennisartikel. Bederfelijke voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die waarschijnlijk bederven, bederven of onveilig worden om te consumeren als ze niet gekoeld worden bewaard bij 40 °F of lager, of ingevroren bij 0 °F of lager . Voorbeelden van voedingsmiddelen die gekoeld bewaard moeten worden om veiligheidsredenen zijn vlees, gevogelte, vis, zuivelproducten en alle gekookte restjes.
Bederfelijke waren zijn tijd- en temperatuurgevoelige producten die een zorgvuldige behandeling en verzending vereisen om hun versheid te behouden. Ze omvatten fruit en groenten, vers en bevroren vlees en vis, gevogelte, eieren, zuivelproducten, bloemen en planten en zelfs cosmetica.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Het gebruik van verlopen tandpasta kan dus leiden tot een verminderde mondgezondheid. Tandpasta is over het algemeen niet schadelijk wanneer het over zijn houdbaarheidsdatum heen is. U hoeft zich dus ook niet direct zorgen te maken wanneer u tandpasta heeft gebruikt dat al meer dan 2 jaar in je kast staat.
Melk: is na de THT-datum nog veilig om te drinken, maar de kwaliteit kan verminderd zijn. De melk is bedorven als het klonten bevat, muf, zuur of overheersend ruikt en niet meer lekker smaakt. Eieren: kun je vaak nog consumeren nadat de 'ten minste houdbaar tot datum' is verlopen.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
In het kort. Een THT-datum vertelt je dus vanaf wanneer de kwaliteit zal verminderen en kan je ook na datum nog gebruiken of opeten. Een TGT-datum zegt dat je het product enkel en alleen tot en met die datum mag consumeren en moet je respecteren.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Het grote verschil ten opzichte van de 'te gebruiken tot'-datum is dat bij de ten minste houdbaar tot de schimmelvorming, bacteriën of virussen verder meestal geen kwaad kunnen. Bij de TGT kunnen er echte ziekmakers tussen zitten. Denk aan de listeria- of salmonellabacterie. Hier kun je ernstig ziek van worden.
Staat er “t.g.t.” (te gebruiken tot) of “use by” op de verpakking dan kan er na het verstrijken ziekmakend bederf ontstaan. Die producten moet u zeker niet kopen als de datum verlopen is. Maar bij “t.h.t.” (tenminste houdbaar tot) of “BB” (best before) is de kans op ziek worden minimaal.
Wanneer u het achterkantje eraf schuift vindt u een sticker met daarop de letters PD gevolgd door 4 cijfers. Deze betreffen de maand en het jaar van de productiedatum. Voorbeeld 1 PD: 1021 betekend 2021. Voorbeeld 2 PD: 31C2 betekend 2022.
Bacteriën. De houdbaarheidsdatum van voedsel dat wel kan bederven wordt bepaald aan de hand van laboratorisch onderzoek. "Er wordt gebruik gemaakt van een 'challenge test'. Een levensmiddel wordt besmet met een bacterie en dan bewaard.