GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Het beste resultaat krijg je door de pasta samen met de saus in te vriezen. Dit voorkomt plakken en zorgt ervoor dat je een complete maaltijd hebt als je het weer ontdooit.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Ja, je kunt zowel gekookte als verse pasta invriezen. Verse pasta invriezen vereist dat je de pasta eerst lichtjes laat drogen voordat je het in luchtdichte zakken of bakjes doet. Gekookte pasta kan tot drie maanden in de vriezer worden bewaard zonder dat de smaak of kwaliteit achteruit gaat.
Verse pasta invriezen
In de koelkast kun je verse pasta twee, drie dagen bewaren, in de diepvries ongeveer een maand. Het is aan te bevelen om de verse pasta te koken voordat je hem invriest; dan blijft hij lekkerder en beter hanteerbaar.
Als je pasta afkoelt en opwarmt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in dit 'vezelachtige' resistente zetmeel. Doordat resistent zetmeel slecht verteerd wordt, komt er nauwelijks glucose uit dit zetmeel in het bloed. Voedingswaarden van levensmiddelen kunnen door invriezen dus een beetje veranderen.
Door de pasta te koken, te doen afkoelen en opnieuw op te warmen, worden de koolhydraten omgezet in zetmeel. Dat wordt niet omgezet in suiker, waardoor de stijging van de glucose in het bloed met 50 procent afneemt.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude.
Bewaar de pasta in een goed afgesloten vershoudbakje en je kunt het 1 tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Pasta kun je voor meerdere keren tegelijk maken. In de koelkast blijft verse pasta enkele dagen goed en invriezen kan ook!
Verse pasta invriezen (tot 8 maanden bewaren) Ook al is het invriezen van pasta niet erg gewoon in Italië, waar altijd verse pasta wordt gemaakt en gekocht, toch is het een goede optie. Net als het invriezen van opgerolde en gesneden pasta, kun je ook een stuk deeg voor later invriezen.
Ingevroren betekent niet dat het minder voedzaam is
Zeker, het hangt af van het specifieke type voedsel en hoe het is verwerkt. Het lezen van de ingrediëntenlabels op diepvriesverpakkingen, het vermijden van schadelijke additieven en overtollige toegevoegde suiker en natrium, en het zoeken naar minimaal bewerkte opties zijn nog steeds belangrijk.
Gekookte en afgekoelde pasta en aardappelen bevatten namelijk resistente zetmeel en hier worden je darmen erg blij van! Resistent zetmeel voedt de darmflora en stimuleert de groei van gezonde bacteriën.
Een afgekoeld bord pasta of rijst is gezonder dan vers gekookte sliertjes of korrels. Dat suggereren wetenschappers althans. Ze hebben ontdekt dat zetmeelmoleculen in koolhydraten tijdens het afkoelen van structuur veranderen en dat tot een reeks gezondheidsvoordelen kan leiden.
Of doe de bevroren pasta direct in kokend water of een sudderende pastasaus . De ontdooi- en opwarmtijd is afhankelijk van de hoeveelheid pasta die u gebruikt, maar 1 tot 2 minuten is meestal alles wat u nodig hebt om pasta op de gewenste temperatuur te brengen.
Het is belangrijk om de pasta in een luchtdichte zak of bewaardoos te bewaren om uitdroging te voorkomen. Men kan verse pasta ook invriezen, maar die kan dan een beetje aan elkaar kleven. Daarom kunnen kleine porties ingevroren worden om te vermijden dat de pasta een te groot blok vormt na het invriezen.
Bak het. Als je pastagerecht al bedekt is met saus, kan het opwarmen in de oven de beste optie zijn. Doe je pasta (saus en al) in een ovenvaste ovenschaal, dek het af met folie en bak het 15 tot 20 minuten op 350℉ .
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Hoe pasta te ontdooien en op te warmen. Wanneer u klaar bent om de pasta te ontdooien, zet u deze in de koelkast om te ontdooien . (U kunt gebakken pasta's uit de diepvries koken.) Doe de pasta vervolgens in kokend water (of doe hem in de magnetron) om op te warmen.
Dan kun je dit het beste in de oven opwarmen. Dit doe je door je oven voor te verwarmen op ongeveer 175 graden. Bedek vervolgens je kliekje met een beetje aluminiumfolie en warm dit in ongeveer 20 minuten op. Je kunt ook nog een scheutje melk aan je pasta of lasagne toevoegen om uitdroging te voorkomen.
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.
Goed voor de bloedsuiker
Kies bij pasta, rijst en brood voor de volkorenversie, en voor zilvervliesrijst. Daarin zitten veel vezels, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer en minder stijgt. Peulvruchten als erwten, linzen en bonen zijn gezond. Ook hier zitten vezels in, waardoor je bloedsuiker langzamer stijgt.
Ja, pasta past prima in een gezond dieet. Uiteraard belangrijk om ervoor te zorgen dat je eetpatroon is afgestemd op je totale caloriebehoefte en de verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Omdat pasta rijk is aan vezels, B-vitamines en mineralen past het goed in een gezond voedingspatroon.