Erythritol en xylitol zijn vaak goede keuzes, omdat ze vergelijkbare zoetkracht hebben als suiker en goed oplossen in vloeistoffen. Je zou in recepten ook suiker kunnen vervanger voor Stevia. Stevia is echter wel veel sterker dan gewone suiker, waardoor je het dus niet één op één als vervanger kunt gebruiken.
Gezondheidsorganisaties geven verschillende adviezen als het gaat om de minst schadelijke zoetstof. Een van de meest gehoorde adviezen is om te kiezen voor natuurlijke zoetstoffen zoals stevia of erythritol. Deze zoetstoffen worden als veilig beschouwd en hebben geen nadelige effecten op de gezondheid.
Stoppen met suiker: welke gevolgen heeft het op het lichaam? Net zoals bij drugs, moet je van suiker afkicken. De ontwenningsperiode duurt tussen 5 en 20 dagen en de meest voorkomende klachten van ontwenning zijn hoofdpijn of migraine, daling van de bloeddruk en sterke prikkelbaarheid.
Als je plotseling stopt met suiker eten, kun je last krijgen van afkickverschijnselen, waaronder vermoeidheid en hoofdpijn. Je lichaam vraagt zich af waar al die zoetigheid ineens is gebleven en is dus even in shock. Sommige mensen ervaren heftige afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen en slaapproblemen.
Minder suiker eten of zelfs een dag geen suiker eten kan geen kwaad. Het kan helpen bij afvallen. Maar structureel geen suiker eten betekent dat je lichaam geen brandstof krijgt en andere belangrijke stoffen gaat afbreken. Je hebt suiker dus nodig om je lichaam te onderhouden, om na te denken en te kunnen bewegen.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Te veel suiker kan onder andere zorgen voor vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn. Ook kan suiker leiden tot overgewicht. Heb je overgewicht? Dan heb je een grotere kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
'Afkick' verschijnselen van suiker
Wat ook opmerkelijk is, is dat het stoppen van suiker eten kan leiden tot een aantal vervelende symptomen. De meest voorkomende verschijnselen zijn: diarree, misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid, hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen.
Broodbeleg zonder suiker is bijvoorbeeld: kaas, natuurlijke pindakaas (of de normale van Calvé), ei, hummus, natuurlijke fruitstroop (appel, peer), vis, avocado, groenten. Let op met salades, paté, sandwichspread en alle zoete soorten broodbeleg.
Als je écht suikervrij zou eten, eet je geen producten met toegevoegd suiker, zoals koek, snoep en frisdrank. Maar je zou dan bijvoorbeeld ook geen fruit, melk en groenten die van nature suiker bevatten eten, zoals tomaat, wortel, paprika, rode biet en zoete mais.
Ga voor een tussendoortje met veel proteïnen. Best kies je voor een tussendoortje met veel proteïnen of eiwitten. Die verzadigen beter, helpen je drang naar suiker op te vangen én kosten je lichaam meer moeite om te verteren.
Vervang koekjes, chocolade en snoep door vers(e) groente en fruit zoals snacktomaatjes, worteltjes, appel of banaan. Of neem een volkoren boterham, handje ongezouten noten of een schaaltje magere of halfvolle yoghurt. Vervang frisdrank en vruchtensap door water, of koffie en thee zonder suiker.
Hoe meer water je drinkt, hoe meer suiker je lichaam zal verlaten. Eet een dieet met magere eiwitten (vis, kip, kaasstengels, etc.) gecombineerd met vezelrijke groenten (bladgroenten, bloemkool, kool, etc.) . Deze houden je vol en werken samen om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
Na enkele weken tot maanden geeft de weegschaal een kilo minder aan. Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks 200 calorieën minder binnenkrijgt, dan weeg je na vijf weken een kilo minder. Je kunt zelfs nog sneller afvallen, omdat je minder gauw naar andere zoetigheden grijpt.
Kun je honing dan nog in plaats van suiker gebruiken? Als je honing gebruikt met bakken of koken, blijven de natuurlijke suikers behouden. Natuurlijke honing is dus echt een goede suikervervanger!
Een echte suikervervanger kan je honing dus niet noemen. Maar wil je voor een gezonder alternatief gaan dan geraffineerde tafelsuiker, dan is rauwe honing zeker een optie. Dit komt doordat rauwe honing, in tegenstelling tot suiker, allerlei gezonde voedingsstoffen zoals B-vitaminen en mineralen bevat.
Alle veelgebruikte alternatieven zoals sacharine, aspartaam, sucralose, stevia, xylitol en erythritol zijn goedgekeurd door de Food and Drug Administration. Ze zijn te vinden in talloze producten, waaronder sportdranken, energierepen, yoghurt, ontbijtgranen, dranken, snoep, gebakken goederen en siropen.