Tarwebloem als bindmiddel Je kunt ook gewone tarwebloem gebruiken om te binden. Houd er rekening mee dat je bijna het dubbele nodig hebt vergeleken met maizena. Ook van bloem maak je eerst een papje voordat je het toevoegt om klontjes te voorkomen.
Je kunt ook bloem losroeren met een beetje koude vloeistof of water, daarna schenk je het al roerende bij wat je wilt binden. Kook het vervolgens minimaal 2 minuten door. Bij korter doorkoken smaakt je gerecht melig. Arrowroot is een bindmiddel dat afkomstig is van de pijlwortel.
Maar als je gewoon altijd geschikte bindmiddelen in huis hebt: aardappelzetmeel, meel, boter, room, eieren, maïzena, dan kom je er altijd uit. Dan heb je zelfs diverse opties om je saus mee in te dikken!
Gewone bloem: Gewone tarwebloem kan worden gebruikt als vervanging voor maizena, hoewel de textuur enigszins anders kunnen zijn. Gebruik 2 eetlepels bloem voor elke eetlepel maizena die in het recept wordt gevraagd.
Dikker maken
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
De bindingskracht blijft behouden als je tarwebloem gebruikt. Je moet bloem iets langer koken voor een mooie binding en om ervoor te zorgen dat de rauwe bloemsmaak verdwijnt. Als je tarwebloem gebruikt, zal de smaak wat flauwer zijn dan bij maizena of aardappelzetmeel.
Gelatine
Met gelatine kun je baksels stijf en stevig maken, maar je kunt er ook sauzen mee indikken. Week één of twee blaadjes (niet te veel dus) gelatine een paar minuten in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine daarna uit en voeg het toe aan de warme saus. Roer totdat het mengsel dikker wordt.
Je kunt op dezelfde manier een saus of soep dikker maken met een papje van water en bloem. Klop hiervoor de bloem door wat koud water tot je geen klontjes meer ziet. Zie je toch klontjes zitten, hoe hard je ook klopt? Giet het papje dan door een fijne zeef voor je het aan de saus toevoegt.
Voor een andere methode pak je bloem, maizena of aardappelzetmeel uit de kast. Twee eetlepels van een van deze goedjes doen wonderen voor je soep! Mix ze in een bakje met koud water totdat een vloeibaar papje ontstaat. Giet kleine delen van dit papje bij je soep terwijl je goed doorroert.
Maizena is een goed all-round bindmiddel. In sommige gevallen is het beter om Tapioca of Arrowroot te kiezen. Maizena nadeel: niet geschikt voor het binden van zure gerechten en niet geschikt voor bevriezen en ontdooien. Tapioca voordelen: Tapioca is geschikt voor het binden van gerechten die bevroren worden.
Een belangrijk ingrediënt bij het maken van snel brood, cakes, koekjes en andere gebakken producten is het bindmiddel. Bindmiddelen zijn alle ingrediënten die een mengsel helpen zijn vorm te behouden of bij elkaar te houden. Traditionele bindmiddelen zijn onder andere bloem en eieren. Het meest gebruikte voedselbindmiddel is bloem.
Zoals verwacht is wit meel een veelgebruikt bindmiddel , dat gebruikt wordt in taarten, koekjes, muffins en zelfs hartige gerechten.
Er zijn bindmiddelen die de helderheid van een vloeistof behouden zoals gelatine, pectine, agar-agar, xanthaangom, tapioca. Daarnaast zijn er bindmiddelen die het product ondoorzichtig maken, bijvoorbeeld tarwemeel, rijstgriesmeel, eidooier, room….
Boter en bloem
Dé manier om saus te binden gaat als volgt. Smelt 1 el boter en voeg 1 el bloem toe. Roer goed en voeg langzaam 375 ml vloeistof toe, zoals water, bouillon, fond of wijn.
Meelsoorten als Quinoameel, rijstemeel, boekweitmeel, gele erwtenmeel, kikkererwtenmeel, en uiteraard maïsmeel zijn zeer geschikt. Let wel: verschillende meelsoorten kunnen de smaak beïnvloeden. Kikkererwtenmeel heeft bijvoorbeeld een zeer sterke, aanwezige smaak.
Meer wetenswaardigheden over maismeel
Maizena is puur het zetmeel van mais en wordt gebruikt als een bindmiddel. U kunt er dus geen baksels mee bereiden. Maismeel is ook iets anders dan maisbloem. Maisbloem is gezeefd maismeel, en bevat veel minder vezels.
Bloem, maizena, aardappelzetmeel, ei en gelatine zijn bekende bindmiddelen die bijna iedereen op voorraad heeft. Maar er is meer om soep, saus en stoof steviger te maken.
Je kunt ook bloem of maïzena gebruiken om soep dikker te maken . Doe een eetlepel van beide in een kleine kom en roer er 2-3 eetlepels soep door tot je een glad mengsel hebt. Roer dit terug in de soep en breng het aan de kook.
Dat je sauzen kunt indikken met bloem en maïszetmeel, is vast geen nieuws. Dat trucje kun je ook gebruiken als je soep te dun blijkt. Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Maizena kun je makkelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt (anders proef je het terug). Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken.
Om een soep of saus te binden kun je boter gebruiken, maar ook een schep Maizena (merknaam voor maiszetmeel) doet de truc. Je kunt maiszetmeel gebruiken voor het opstijven van slagroom, het krokant bakken van ingrediënten of het verdikken van soepen.
Bloem voor alle doeleinden : U kunt sauzen dikker maken met tarwebloem voor alle doeleinden. Voor elke eetlepel maizena gebruikt u drie eetlepels bloem. Meng rauwe bloem met koud water in een kleine kom tot een pasta en voeg dit toe aan de saus terwijl deze suddert. Door de bloem in de saus te koken, verdwijnt de bloemsmaak.
Een vaak gebruikt bindmiddel is maïszetmeel, ook bekend onder de handelsnaam Maïzena. Ook bloem wordt vaak gebruikt om jus en sauzen dikker te maken. Maïszetmeel wordt vaak gebruikt in soepen. Yoghurt wordt vooral in Oost-Europa en het Midden-Oosten gebruikt als bindmiddel.
Soepen en sauzen kunnen overigens met bijna elke soort bloem gebonden worden, dus niet alleen met tarwebloem. Heb je helemaal niks in huis? Geen paniek: maïzena of aardappelzetmeel doen the job even goed!
Tapioca zetmeel
Ook van dit bindmiddel moet je eerst met koud water een papje maken, alvorens je het als bindmiddel kunt gebruiken. Net zoals aardappelzetmeel, bindt tapioca zetmeel pas tijdens het koken. Naast dat je dit product als bindmiddel kunt gebruiken, kun je er ook (glutenvrij!) mee bakken.