Meet de bloeddruk gedurende 6-7 dagen achter elkaar, tussen 6-9 uur en tussen 18 en 21 uur minimaal 2 x de bloeddruk.
Tijdens de meting: niet bewegen, uw spieren niet aanspannen, niet praten en normaal ademen. Als de eerste meting gedaan is, wacht dan ontspannen op de tweede meting. Na 60 seconden doet u een tweede meting, in de tussentijd blijft u rustig zitten. Bij sommige meters start na 60 seconden zelf de tweede meting.
Vaker op een dag meten is meestal niet nodig. Als u bij een bloeddrukmeting thuis een keer een wat hogere bloeddruk meet, bijvoorbeeld 160/100, is dat niet erg. U kunt dan rustig de thuismeting gedurende een maand in verschillende situaties meten.
In sommige gevallen wordt de meting drie of vier keer achter elkaar uitgevoerd, van deze metingen wordt dan het gemiddelde aan u getoond. Een dergelijke functie vergroot de nauwkeurigheid van een bloeddrukmeting. Dit komt omdat de druk altijd (iets) schommelt. Meerdere metingen geven u dan een betrouwbaarder beeld.
In de ochtend en avond is de bloeddruk vaak lager dan in de middag. Als u sport, beweegt, praat of heftige emoties ervaart, kan de bloeddruk tijdelijk stijgen. De bloeddruk is voor de meeste mensen goed als de bovendruk lager is dan 135. De onderdruk moet lager dan 85 zijn.
Stappen bloeddruk meten. 1. Het is belangrijk dat u de metingen steeds rond dezelfde tijd doet: 's morgens twee keer, het liefst meteen na het wakker worden, tussen 06:00 en 09:00 uur.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Hoe de meting verloopt
Goed om te weten: het meten van de bloeddruk gebeurt automatisch: de band blaast zelf op en loopt weer leeg. jouw arts stelt in hoe vaak de bloeddruk gemeten wordt: meestal is dit overdag 2 tot 3 keer per uur en 's nachts 2 keer per uur.
Thuismeting is voldoende betrouwbaar in vergelijking met ambulante bloeddrukmeting en is minder bewerkelijk en goedkoper. Of achterblijvende nachtelijke bloeddrukdaling ('non-dipper') vaatschade voorspelt, is nog onduidelijk.
Gelden er andere bloeddrukwaarden voor mensen boven de 70? Nee, ook voor mensen ouder dan 70 is een bloeddruk boven 140/90 een hoge bloeddruk. De bloeddruk mag soms wel hoger zijn. Dat heeft te maken met je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld of je medicijnen gebruikt.
Herhaal de lezing.
Wacht 1 tot 3 minuten na de eerste meting en voer dan nog een meting uit.
De bloeddruk varieert van dag tot dag en gedurende de dag. Dit betekent dat het beter is om het gemiddelde te nemen van een reeks thuisbloeddrukmetingen dan één meting in de praktijk . Wij raden thuisbloeddrukmeting aan voor iedereen die regelmatig zijn bloeddruk moet controleren.
Doordat veel patiënten de 24-uurs bloeddrukmeting als hinderlijk ervaren, is een 30 minuten bloeddrukmeting een goed alternatief om een goed overzicht van uw bloeddruk te verkrijgen. Bij deze meting wordt gedurende 30 minuten elke 5 minuten de bloeddruk gemeten met een 24-uurs bloeddrukmeter.
Kruiden zoals hibiscus, meidoorn en groene thee worden geprezen door wetenschappelijke studies die wijzen op hun bloeddrukverlagende capaciteiten. Het is echter cruciaal om te begrijpen hoe deze kruiden interageren met het lichaam en welke hoeveelheden veilig en effectief zijn.
Om vast te stellen of u een hoge bloeddruk hebt, is het van belang om deze op meerdere momenten van de dag te meten. Overdag is uw bloeddruk over het algemeen namelijk wat hoger dan 's avonds en ook spanning, inspanning en voeding kunnen van invloed zijn op uw bloeddruk.
Als je niet genoeg water binnenkrijgt, kan je bloed dikker worden en dat kan je bloeddruk verhogen. Probeer dagelijks ongeveer 8 grote glazen water te drinken (dat is ongeveer 2 liter) om je bloeddruk gezond te houden. Matig je zoutinname. Zout of natrium kan de bloeddruk verhogen.
Meet aan de arm die je het minst gebruikt: als je met rechts schrijft, dan meet je aan de linkerarm. Ontbloot je bovenarm: stroop de mouwen van dunnere kleding op, een vest of trui kun je beter uittrekken. De bloeddrukband moet ter hoogte van je hart zitten, dit is ongeveer 2 centimeter boven de elleboog.
Zelf uw bloeddruk meten
Leg de manchet niet te strak aan om uw bovenarm, ongeveer één vinger boven de elleboogplooi. Meet de bloeddruk pas nadat u twee minuten rustig heeft gezeten. Praat niet tijdens de meting, dit beïnvloedt namelijk de hoogte van de bloeddruk. Meet 3 keer achter elkaar en noteer de laatste meting.
Zorg ervoor dat je 30 minuten voor de meting geen inspanning verricht, niet rookt, geen koffie drinkt; voor het eten of minimaal 1 uur na de maaltijd; Neem minimaal 5 minuten rust voordat je gaat meten; Meet de bloeddruk zittend in een stoel met je rug tegen de leuning; Zet beide voeten naast elkaar op de grond.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Gezond voor je bloeddruk
Een gemiddelde banaan bevat maar liefst 425 mg kalium, en dat is veel meer dan welke andere vrucht ook. Kalium is een mineraal dat werkt als een tegenhanger van natrium (in zout): natrium verhoogt de bloeddruk en kalium verlaagt deze.
Het is belangrijk om elke dag minstens 8 glazen water te drinken en frisdranken, vruchtensappen en alcohol te vermijden. Deze dranken bevatten vaak veel suiker en kunnen de bloeddruk verhogen.