Blauwschimmelkaas, ook wel blauwaderkaas genoemd, is een type schimmelkaas met een blauwe schimmel (Penicillium roqueforti) als opvallendste kenmerk.
Zoals we intussen al weten, bestaan blauwe kazen zoals Roquefort en kazen met een beschimmelde witte rand zoals Camembert en Brie uit schimmels. Bij blauwe kazen (Penicillium roqueforti) zien we schimmels in de holtes binnenin de kaas.
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten. Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
Zoals we intussen al weten, bestaan blauwe kazen zoals Roquefort en kazen met een beschimmelde witte rand zoals Camembert en Brie uit schimmels. Bij blauwe kazen (Penicillium roqueforti) zien we schimmels in de holtes binnenin de kaas. Het gaat om een blauwgroene schimmel in een borstelachtige vorm.
Om de kaas blauw te laten worden, moet zuurstof de binnenkant van de kaas bereiken. Dit wordt vaak gedaan door in de kaas te prikken met dunne naalden of spiesjes. De blauwe schimmel rijpt dan in de luchttunnels en ontwikkelt smaak naarmate deze ouder wordt.
Schimmelkaas is kaas die gedurende de fabricage bewerkt is met schimmelsporen. De gebruikte schimmel is een variëteit van de Penicillium en wit (Penicillium Candidum), groen of blauwachtig van kleur (Penicillium roqueforti).
Soorten blauwe kaas
De meest bekende voorbeelden van blauwe kazen zijn Roquefort, Blue Stilton en Gorgonzola, maar in de loop der jaren is het aanbod in soorten sterk toegenomen.
Blauwaderkaas zoals Roquefort, blauw, Gorgonzola en Stilton worden gecreëerd door de introductie van Penicillium roqueforti of Penicillium roqueforti sporen. Kazen zoals Brie en Camembert hebben witte oppervlakte schimmels. Andere kazen hebben zowel een interne als een oppervlakte schimmel.
Penicillium chrysogenum is een schimmel die groene schimmelkolonies op een voedingsbodem vormt. Incubatie is het beste bij 25 °C en duurt ongeveer vijf dagen. Sporen ervan inademen is gevaarlijk.
Kaas schimmel wegsnijden
Bij harde kazen kan je het beschimmelde deel dus gewoon weg snijden en de rest opeten. Snijd wel ruim om de schimmel heen, het Voedingscentrum adviseert om ongeveer 1 centimeter om de schimmelplek heen te snijden.
Kaas kan deel uitmaken van een gezond dieet, maar het bevat nog steeds veel zout en verzadigd vet, dus eet het met mate. Mensen die gevoelig zijn voor hoofdpijn of migraine, kunnen beter blauwe kaas beperken of vermijden. Oude kazen, zoals blauwe kaas, zijn een veelvoorkomende trigger voor hoofdpijn.
Onderzoekers hebben bewezen dat het daadwerkelijk goed voor je is. Samen met andere oude kazen is blauwe kaas geweldig voor je darmgezondheid en dus je algehele welzijn.
Hoewel de benodigde dagelijkse calciuminname verschilt per leeftijd en geslacht, zou een volwassene ongeveer 30 gram blauwe kaas moeten consumeren, wat ongeveer 150 mg calcium levert. Bovendien helpt calcium in blauwe kaas de tanden te versterken en hun gezondheid te behouden.
Ja. De blauwe kaas schimmels - Penicillium roqueforti - zijn veilig voor menselijke consumptie . Het produceert niet dezelfde toxines als gevaarlijke schimmels. Het kan juist heel gezond zijn, met natuurlijke antibacteriële eigenschappen en het vermogen om ziekteverwekkers te overmeesteren.
Sommige schimmels worden gebruikt om bepaalde soorten kaas te maken, waaronder (Roquefort, blauw, Gorgonzola, Stilton, Camembert en Brie). De schimmel op deze kazen is veilig om te eten . Schimmel op andere soorten kaas zou er niet moeten zijn. Gooi alle zachte kaas weg die schimmel vertoont.
Kortom, blauwe kaas is niet alleen een heerlijke traktatie voor de smaakpapillen, maar ook een voedzame bron van eiwitten, calcium, vitamine K2 en B12 die een essentiële rol spelen in een gezond dieet. Verwen jezelf met wat heerlijke blauwe kaas en geniet van de gezondheidsvoordelen die het te bieden heeft!
Ochratoxine A, geproduceerd door penicillium verrucosum, is meestal een schimmel binnenshuis die voornamelijk groeit op verschillende soorten landbouwopslagartikelen. Het wordt ook vaak aangetroffen in huizen met waterschade en soms in verwarmingskanalen. Het kan extreem gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de mens, met name voor de nieren .
Vul een emmer met warm water en afwasmiddel en schrob de beschimmelde plekken vervolgens met een schrobborstel . Blijf de borstel zo vaak als nodig in het sop dopen om alle sporen van schimmel te verwijderen. Giet het water weg als het vies wordt en vul het opnieuw. Zorg ervoor dat het grondig wordt afgespoeld en volledig droog is nadat u de schimmel hebt verwijderd.
De schimmel Candida auris is extreem resistent voor schimmeldodende middelen. Hij verspreidt zich snel en als je een zwakke weerstand hebt kan het ook dodelijk zijn. Met name in de Verenigde Staten rukt de schimmel op en ook in landen om ons heen wordt 'ie gesignaleerd.
Schimmel kan over het algemeen niet diep doordringen in harde en halfzachte kazen, zoals cheddar, colby, parmezaanse kaas en Zwitserse kaas .
Tijdens het rijpingsproces wordt de kaas voorzien van roestvrijstalen staven die zuurstof in het midden van het wiel laten en de schimmel stimuleren om te groeien . Het resultaat zijn de iconische blauwe aderen in de kaas. Er zijn verschillende soorten blauwe kaas, met smaken die variëren van mild en romig tot scherp en pittig.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent). Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.
Nidelven Blå! 2023 was een recordjaar voor de World Cheese Awards, met meer dan 4.500 die streden voor de wereldbeker. Dit jaar werd de prestigieuze competitie gehouden in Trondheim in Trøndelag. De blauwe kaas 'Nidelven Blå' van Gangstad Gårdsysteri kreeg de kroon van beste kaas ter wereld.
Als Italiaanse kaas is Gorgonzola een populaire keuze voor pizza's, risotto's, pastagerechten en meer. Beide zijn ook welkom op elk kaasplankje. Ze hebben allebei die zoute, hartige smaak, maar blauwe kaas is iets scherper en heeft een sterkere geur, terwijl de romigheid van Gorgonzola het gemakkelijker maakt om te smeren.