Wat zit er in hazelnootpasta? Hazelnootpasta bestaat uit een mengsel van suiker, plantaardig vetten, fijngemalen hazelnoten, cacao en melkpoeder of andere melkbestanddelen. Om de pasta egaal smeuïg te houden, worden er emulgatoren en extra smaakstoffen toegevoegd.
Dan kun jij met hazelnootpasta een gezondere versie van Nutella maken. De pasta is namelijk rijk aan vitamines en mineralen zoals vitamine E, mangaan en koper. Het is lekker voor op brood, maar ook voor zoete baksels zoals brownies en muffins.
Ingrediënten. suiker, palmolie, HAZELNOTEN 13%, magere MELKPOEDER 8,7%, magere cacao 7,4%, emulgatoren : lecithinen (SOJA), vanilline.
We kennen allemaal de welbekende 'chocoladepasta'. De hazelnootpasta is hier een heerlijke variant op. De hazelnootpasta bevat heerlijk fijngemalen hazelnoten die een extra smaak geven aan de chocoladepasta. Door de gemalen noten krijgt de pasta, naast een verfijnde chocoladesmaak, ook een lekkere praline smaak.
Goed nieuws voor fans van gezond eten én van een dikke laag choco op de boterham. Alex Helsen (46) heeft Choco Yoco ontwikkeld, een smeerpasta op basis van yoghurt. “Die bevat fors minder vetten en suikers en kreeg wereldwijd als enige de Nutri-score A.”
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
De chocopasta light van Rabeko is een uniek product en bevat ze 94% minder suiker.
De 'beste' variant is de hazelnootpasta van het huismerk van Jumbo. Die van Albert Heijn (versie Extra Hazelnoot) komt daar vlak onder en op nummer drie in de lijst staat de past van Blue Band.
De choco-hazelnootpasta van Nocciolata wint de smaaktest! De cijfers zijn opgeteld en de winnaar is... de choco-hazelnootpasta van Nocciolata! Met een gemiddeld cijfer van 8,6 verslaan ze hiermee La Vida Vegan die met een 7,5 werd beoordeeld.
Chocoladepasta werd uitgevonden in 1946 en in 1948 op de markt gebracht door Brinkers onder de merknaam Choba. Chocoladepasta wordt in een aantal smaken/varianten op de markt gebracht: pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade en hazelnoot.
15 gram Nutella chocoladepasta bevat 7,7 gram suiker. Dit zijn bijna 2 suikerklontjes.
Nutella® bevat palmolie omdat dit de beste optie is om ervoor te zorgen dat het product de juiste textuur en structuur heeft en omdat het de karakteristieke smaak van de andere ingrediënten niet in de weg staat. Het belangrijkste is dat palmolie geen hydrogeneringsproces hoeft te ondergaan.
Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren. Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten.
Notenpasta's en notenspreads
De 100% notenspreads zonder toegevoegd suiker en zout zijn de gezondste keuze. Op het etiket kun je zien of er zout of suiker aan is toegevoegd.
Ook wanneer je jouw deel wil bijdragen aan de bescherming van het milieu, kies je best voor pindakaas. Vind jij vitaminen en mineralen belangrijker? Dan kun je beter kiezen voor een andere notenpasta zoals amandelpasta die veel vitamine E bevat.
Uit het onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat slechts één hazelnootpasta volledig vrij is van beide vervuilende stoffen. Het gaat om Balade.
Voor de Wereld van Morgen testte chocoladepasta's die gemaakt zijn zonder palmolie, palmvet of palmstearine. De klassieke Nocciolata kwam als beste uit de test.
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella. Maar het kan ook met een pak minder zoetigheid. Galler doet er maar 5,2 gram suiker in - minder dan een klontje per boterham.
Houdbaarheid - Na openen is de smeerpasta tot een jaar houdbaar, bewaar buiten de koelkast.
Het onmiskenbare recept van Nutella® is wereldwijd hetzelfde. Het wordt gemaakt door 7 zorgvuldig geselecteerde kwaliteitsingrediënten te combineren, waardoor het zijn unieke romigheid en intense smaak krijgt.
In chocoladepasta zitten veel meer harde vetten dan in pindakaas . Ook de olie in chocoladepasta kan vaak minder goed tegen kou dan de olie in pindakaas. Daarom wordt chocopasta vaak wel hard in de koelkast en pindakaas niet!
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Na heel veel proeven en testen is dat gelukt: No Sugar Daddies chocopasta bevat geen toegevoegde suikers en zit boordevol gezonde en herkenbare ingrediënten zoals dadels, hazelnoten en natuurlijk cacao. Deze smaak 'original' is romig van smaak en de meest milde chocopasta uit het assortiment.
Confituur haalt het doorgaans wel van ander zoet broodbeleg, aangezien het minder calorieën en helemaal geen vet bevat. Ter vergelijking: 15 gram confituur bevat gemiddeld 35 kcal. 15 gram chocopasta 85 kcal.