“Er zitten zo'n 550 kilocalorieën in 100 gram witte en melkchocola. Misschien iets minder in pure chocola, maar het zal elkaar niet veel ontlopen.” “In pure en melkchocola zitten nog wel de gunstige stoffen uit cacao. Met wit krijg je vooral de vetten en de suikers binnen.
Het cacaogehalte ligt tussen dat van witte en melkchocolade. Het is dus niet (on)gezonder dan andere chocoladesoorten. Wél een dingetje, het moet je smaak zijn.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Melkchocolade: cacaomassa, cacaoboter en suiker. Hieraan wordt melk of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder of gecondenseerde melk) toegevoegd. Het is wettelijk vastgelegd dat melkchocolade minimaal 32% droge cacaobestanddelen moet bevatten. Witte chocolade: cacaoboter, melk of melkproducten en suikers.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
Verwen jezelf met een stukje melkchocolade bij de koffie of 's avonds op de bank. Bevat slechts 2,1 gram koolhydraten. Neem maximaal één chocolaatje per dag.
Calorieën zijn de fundamentele factor voor gewichtsverlies en moeten daarom in een NEGATIEVE ENERGIEBALANS (calorie TEKORT) zitten om af te vallen. Laten we eerlijk zijn, noch melkchocolade noch cacao is eigenlijk goed voor gewichtsverlies omdat ze zo veel calorieën bevatten.
Wat is gezonder, witte of melkchocolade? Melkchocolade bevat voedingsstoffen zoals calcium, wat belangrijk is voor het opbouwen van sterke botten. Het bevat ook meer antioxidanten dan witte chocolade , met minder vet en minder suiker in het algemeen, waardoor het gezonder voor je is. Witte chocolade is zoeter dan melkchocolade.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
De melk variant heeft dezelfde basis als pure chocolade, alleen wordt er melk toegevoegd. Tijdens de bereiding worden alle ingrediënten fijn gewalst en verwarmd. Het vloeibare mengsel wordt dan langdurig omgeroerd, wat concheren genoemd wordt.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
“ Chocolade verhoogt het cholesterolgehalte niet , maar verlaagt het ook niet.”
De duidelijke winnaar.
Pure chocolade is veruit de gezondste vorm van de lekkernij, met de minste suiker en, vanwege het cacaogehalte, hogere niveaus van stoffen die de cellen van het lichaam beschermen. Als suiker uw grootste zorg is, raadt Allers aan om te zoeken naar hogere percentages.
Pure chocolade : zonder toegevoegde suikers en minder calorieën.
Merken als Mars M&M's, Hershey's Kisses en Reese's Peanut Butter Cups staan bekend om hun hoge suikergehalte, waardoor ze duidelijk in de categorie ongezonde chocolade vallen.
Eén eetlepel van elk type chocolade bevat ongeveer 1 gram eiwit, 8 gram suiker en 4,5 gram vet. Melk en wit bevatten wat calcium en pure chocolade bevat een beetje ijzer. De gezondste optie als het gaat om het eten van chocolade is echter pure .
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
In donkere chocolade zitten antioxidanten (flavanolen) die zouden kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omdat melkchocolade minder van die antioxidanten bevat dan donkere chocolade, wordt melkchocolade als minder gezond beschouwd.
De claim to fame is de romigheid, aangezien cacaoboter smelt bij lichaamstemperatuur. En omdat de smaak mild is , "is het het perfecte canvas om andere smaken te laten zien, zoals frambozen, citroen of zelfs olijven."
De witte kleur is te verklaren door de grotere hoeveelheid cacaoboter en de smaak is te danken aan het melkpoeder.
Je kunt niet , vanwege het percentage cacaoboter dat nodig is om de verhoudingen van bepaalde chocolade goed in balans te brengen, zal het simpelweg toevoegen van melk aan chocolade de juiste textuur en mondgevoel verliezen. De wateractiviteit in melk heeft hier ook invloed op en zal het gewoon in je favoriete chocolademelkdrankje veranderen.
Chocolade eten in de ochtend of avond kan invloed hebben op honger en eetlust, microbiota samenstelling, slaap en meer; Een hoge inname van chocolade tijdens de ochtenduren kan helpen om vet te verbranden en de bloedglucosewaarden te verlagen . Avond/nacht chocolade veranderde de rust- en trainingsstofwisseling de volgende ochtend.
Hoewel melkchocolade een heerlijke en plezierige traktatie kan zijn, wordt het over het algemeen niet als zo gezond beschouwd als pure chocolade of andere voedingsrijke voedingsmiddelen . Melkchocolade bevat doorgaans veel calorieën, suiker en vet, en te veel consumeren kan leiden tot gewichtstoename, onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel en andere nadelige gezondheidseffecten.
Hoewel pure chocolade waarschijnlijk past in een dieet om af te vallen , is het belangrijk om je te houden aan hoogwaardige varianten en niet te overdrijven. Voor de beste resultaten, houd je je aan ongeveer 1 ounce (28 gram) per keer en kies je een product dat weinig toegevoegde suiker bevat en ten minste 70% cacao.