Hoe langer de groenten in water liggen, hoe meer vitaminen de oversteek maken, laat het Voedingscentrum weten. En groenten die je opzet in koud water liggen langer in de pan. Het gaat dan vooral om vitamine C en folaat, een vitamine B. Voor de andere vitaminen is het verlies niet dramatisch.
Om die sperziebonen, broccoli, asperges of bladgroenten echt groen te houden , dompel je ze onder in een ijswaterbad zodra je ze uit het kokende water haalt. Hierdoor blijven ze levendig groen met een aangename knak.
Wortelgroenten: grotere zetmeelrijke groenten, zoals aardappelen, hebben meer tijd nodig in een zachte hitte zodat hun kern opwarmt voordat de buitenkant te gaar wordt en uit elkaar valt . Deze groenten moeten in koud water worden gezet en vervolgens aan de kook worden gebracht.
Zet de broccoli recht op in een schaal met ongeveer een centimeter water. De stronk staat in het water, maar de roosjes moeten buiten de schaal blijven. Net als bij een bos bloemen. Als je de broccoli op deze manier in de koelkast zet kun je 'm vijf tot zeven dagen bewaren.
Het is belangrijk om de groenten na het koken af te koelen in koud water, om het kookproces te stoppen en ervoor te zorgen dat de groenten knapperig zijn, niet slap . Als je ze niet afkoelt, kunnen ze hun kleur verliezen of doorgaren. Door de groenten af te koelen, blijven ze ook langer houdbaar.
Bij blancheren kook je groente of fruit beetgaar in kokend water en koel je het vervolgens snel af in ijswater. Zo stop je het kookproces, wat helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.
Door de bonen te schokken (door ze in een ijsbad te leggen) stopt het kookproces en behouden ze hun heldergroene kleur .
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter.
Prik na 3 minuten koken met je vork in een dikker stuk broccoli, bijvoorbeeld de stronk. Gaat de vork er makkelijk in? Dan is de broccoli gaar.
Opslagmethode
Doe thuis hele broccolikoppen in een microgeperforeerde plastic zak en leg deze in de groentelade van uw koelkast , zegt Lyon. U kunt het ook bewaren in een bak met een beetje water op de bodem, waarbij de koppen uitsteken, en wikkel de bak losjes in plasticfolie, merkt Weintraub op.
Blancheren: Een van de meest effectieve methoden om de groene kleur van groenten te behouden is blancheren. Dit houdt in dat de groenten kort worden gekookt in gezouten water . De truc is om ze net lang genoeg te koken om ze iets zachter te maken, maar niet lang genoeg om significante chlorofylafbraak te veroorzaken.
Groenten die boven de grond groeien ( bonen, erwten, maïs ) – toevoegen aan kokend water. Groenten die onder de grond groeien (wortelgroenten, aardappelen) – begin in koud water.
“Kook een keertje pasta of groenten in zowel gezouten als ongezouten water. Dat is een wereld van verschil. Doordat je het zout al in het begin van het kookproces gebruikt, zal je gerecht een diepere en meer gelaagde smaak hebben, omdat het zout zo diep kan doordringen.
De korte kooktijd brengt de natuurlijke kleuren van het fruit of de groente naar boven voordat ze een onaangename kleur krijgen (want niemand wil lelijke broccoli eten!). Door het kookproces te stoppen, worden de kleurveranderende enzymen gedeactiveerd en behoudt de groente zijn levendige kleur.
Broccoli heeft altijd een mooie groene kleur. Een broccoli die al wat langer ligt, kan wat geel-bruine uiteindes krijgen. Je kunt de broccoli nog wel eten.
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar.
Broccoli kun je het beste niet te lang koken. De kooktijd hangt af van je persoonlijke voorkeur: na 3 minuten koken is de broccoli beetgaar, na 5 minuten koken is deze zacht. We raden af om veel langer dan 6 minuten te koken, dan verliest de groente z'n smaak.
Prik met een vork in de broccoli om te kijken of deze gaar genoeg is. Kook niet te lang. Broccoli behoudt zijn heldergroene kleur, knapperige zachtheid en zoetheid als je hem kookt tot je met een vork door de stengel kunt prikken .
Broccoli is een vezelrijke groente. Dat wil zeggen: er zitten veel vezels in. Met een portie broccoli heb je zo al 15-20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels binnen. Dat is belangrijk, want die zijn goed voor je darmen en verminderen het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
Broccoli
Echt niet slecht voor je. Maar broccoli kan wel zorgen voor een opgeblazen gevoel.
De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als u bittere broccoli aan roerbakgerechten toevoegt en er veel kruiden, smaakmakers en citroen- of limoensap aan toevoegt, zou de broccoli eetbaar moeten zijn .
Een snelle kook in gezouten water, gevolgd door een duik in een kom met ijswater, levert gekookte groenten op die levendig van kleur zijn en knapperig-mals van textuur. Het ijswater stopt het kookproces onmiddellijk, zodat de groenten hun kleur en textuur behouden .
Blancheren is het kortstondig broeien van groenten in kokend water of stoom. Dit wordt meestal gevolgd door snelle, grondige afkoeling in zeer koud of ijskoud water. Blancheren stopt de enzymwerking die anders verlies van smaak, kleur en textuur veroorzaakt .
IJsbaden is een proces waarbij een pan met warm eten in ijswater wordt geplaatst . IJsstaven worden gevuld met water, bevroren en vervolgens gebruikt om warm eten te roeren. Door deze methoden te combineren, zorgt ijsbaden terwijl het eten wordt geroerd met een ijsstaaf voor zeer effectieve koeling van soepen, sauzen en bonen.