Cichorei slaat een relatief hoge hoeveelheid inuline en FOS op in haar wortels. Inuline en FOS zijn oplosbare voedingsvezels. Het zijn prebiotica, wat wil zeggen dat zij de groei van nuttige bacteriën in de dikke darm stimuleren.
-Heeft een bloedzuiverende werking en is zorgt ervoor dat je aan kunt sterken. -Daarnaast is al vele malen aangetoond dat cichorei zeer gunstig is voor het hart, de maag en de lever. Ook heeft het een zeer stimulerende werking op de darmen, zodanig, dat het klachten kan verminderen bij PDS (prikkelbare darm syndroom).
Dit gezondheidseffect is bewezen voor een dagelijkse inname van 12g cichoreiwortelvezel.
Medische werking wortel: Een aftreksel van de gedroogde wortel werkt versterkend, is licht laxerend en bevordert de afscheiding van urine.
Cichoreiwortel wordt al eeuwenlang gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden en wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen . De vezels kunnen echter gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden gegeten.
Toch is cichoreiwortel, rauw of in koffie, niet voor iedereen: mensen die allergisch zijn voor ambrosia en pollen, moeten overwegen om cichorei te vermijden. De plant behoort tot de paardenbloemfamilie en zelfs als de wortel geroosterd en gebrouwen wordt, kan deze allergiesymptomen veroorzaken.
Cichoreiwortel heeft een mild laxerend effect en vermindert zwellingen. Cichorei is ook een rijke bron van bètacaroteen. Mensen gebruiken cichorei voor de gezondheid van de lever en het hart, constipatie, indigestie, hoge bloeddruk en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om deze toepassingen te ondersteunen.
Cichorei slaat een relatief hoge hoeveelheid inuline en FOS op in haar wortels. Inuline en FOS zijn oplosbare voedingsvezels. Het zijn prebiotica, wat wil zeggen dat zij de groei van nuttige bacteriën in de dikke darm stimuleren.
Wat blijkt uit onderzoek? De hoeveelheid acrylamide per kilogram in cichorei is negen keer zo hoog als die in koffie. Acrylamide vergroot de kans op kanker.
Cichorei heeft ook depuratieve en diuretische eigenschappen en beschermt de maag. Het werkt op het niveau van de lever en de galblaas door de productie van gal te bevorderen (choleretisch effect) en de afvoer ervan naar de galblaas te vergemakkelijken (cholagoog effect), waardoor de spijsvertering wordt verlicht.
De cichorei is een veelzijdige plant met goede voedingswaarde. De cichorei heeft bloedreinigende, leverherstellende en vochtafdrijvende eigenschappen. Ook heeft hij een ondersteunende werking op nieren en milt, en een gunstig effect op de darmflora en bloedsuikerspiegel.
Hoe drink je het? Doe twee lepeltjes cichorei in een kopje en giet daar kokend water over, even roeren en klaar om te drinken.
Regelmatige inname van cichoreiwortelvezels in de aanbevolen doseringen kan helpen om een hoog cholesterol te verlagen . Voedingsvezels en inuline in cichoreiwortel beperken slechte cholesterol of LDL-lipoproteïnen en cholesterol uit de voeding. Daarom verlaagt het de hoge cholesterolwaarden in het bloed.
Een substantieel deel van het klinische bewijs toont aan dat cichorei anti-diabetisch, immunomodulerend, anti-tumor, antioxidant, anthelmintisch en prebiotisch is. Daarnaast is aangetoond dat cichorei een goede spijsvertering bevordert, de eetlust reguleert en het risico op gastro-intestinale ziekten vermindert [1].
Wilde cichorei heeft veel cultivars die door mensen kunnen worden ingenomen en ook kunnen worden gebruikt als voedergewassen voor huisdieren. Maar het is een giftige plant met een matige toxiciteit. Sommige mensen hebben milde gastro-intestinale bijwerkingen na inname, waaronder winderigheid, buikpijn en hikken.
Samenvatting. Cichoreikoffie is een drankje dat afkomstig is van de wortel van de cichoreiplant. Het wint aan populariteit als koffievervanger omdat het een vergelijkbare smaak heeft, maar geen cafeïne bevat . Sommige onderzoeken stellen dat het ook gezondheidsvoordelen kan hebben en kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en de stoelgang te verbeteren.
Cichoreipoeder is de geroosterde wortel van een plant. Het wordt gebruikt om de bitterheid van koffie te verminderen . Het wordt ook gebruikt om het lichaam (dikte/gewicht) te vergroten, omdat het 70% extraheerbare stoffen heeft vergeleken met 30% van koffie.
Witlof, witloof, grondwitloof of Brussels lof (Cichorium intybus var. foliosum) is een bladgewas, een bladgroente die in het donker wordt geteeld. In het licht wordt de krop door chlorofylvorming namelijk groen. De afgesneden (afgebroken) krop kan rauw, gekookt of gestoofd worden gegeten.
Gemiddeld, en volgens de FDA , wordt een maximum van 400 mg cafeïne per dag aanbevolen, wat kan betekenen ruwweg 3-4 kopjes koffie. Deze tip over de ideale hoeveelheid koffie is echter slechts een globaal gemiddelde.
Het bevat slechts 6% suiker (waardoor het geschikt is voor mensen met diabetes type 1 en type 2), veel vezels en een lage glycemische index, waardoor je geen snelle stijging van je bloedsuikerspiegel zult ervaren na consumptie . Als gevolg hiervan zul je niet snel weer honger hebben.
In een ander klein onderzoek verbeterde het dagelijks drinken van 10 ounces (300 ml) cichoreiwortelextract gedurende 4 weken de stoelgang aanzienlijk vergeleken met een controlegroep ( 9 ). Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat cichorei de stoelgang kan verbeteren en constipatie kan verminderen .
"Omdat cichoreiwortelvezels niet verteerd kunnen worden, kan het eten van te veel ervan gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken," zegt McGrane. " Individuen met het prikkelbare darmsyndroom of PDS in het bijzonder, hebben mogelijk meer kans op gastro-intestinale bijwerkingen van cichoreiwortelvezels ."
"Net als andere vezels kunnen cichoreiwortelvezels gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden geconsumeerd", zegt Barkyoumb. Het consumeren ervan kan ook leiden tot diarree . U kunt cichoreiwortelvezels ook beter vermijden als u intolerant bent voor FODMAP's (fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen).